PUTIN I SI GRADE NOVI SVET: Kako je protekao drugi dan posete kineskog predsednika Rusiji

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 18:14

PREDSEDNICI Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping koji je drugi dan u poseti Rusiji, danas su vodili zvanične razgovore u Kremlju, a teme su bile energetika, vojna saradnja, trgovina i situacija u vezi sa Ukrajinom.

ПУТИН И СИ ГРАДЕ НОВИ СВЕТ: Како је протекао други дан посете кинеског председника Русији

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

Nakon što je Si Đinping stigao u Kremlj, predsednik Putin je učinio sve da "dragog prijatelja" dočeka kako dolikuje, a posle svečanog prijema i himni, ova dva lidera razgovarala su o saradnji između dve zemlje.

- Energetska saradnja Rusije i Kine se širi i ruska ekonomija je u stanju da zadovolji rastuću potražnju Kine za energentima, kako po već potpisanim ugovorima, tako i prema onim koji su trenutno u procesu koordinacije - izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kineskom delegacijom u proširenom sastavu.

- Rusija je strateški dobavljač nafte, prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas (LNG), ugalj i električnu energiju za Kinu. Nuklearni energetski objekti se grade po planu - rekao je Putin. On je dodao da će ukupan obim isporuka gasa do 2030. godine biti najmanje 98 milijardi kubnih metara, „plus 100 miliona tona tečnog prirodnog gasa“.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina nameravaju da stvore radno telo na projektu Severnog morskog puta. Putin je istakao da rusija podržava upotrebu kineskog juana u trgovinskoj razmeni između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike. Takođe, dodao je ruski lider, Moskva računa na rast izvoza ruske hrane na kinesko tržište i poboljšanje nivoa bezbednosti hrane u obe zemlje. Putin je rekao da je tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom obavljena iskrena i sadržajna razmena mišljenja o perspektivama razvoja rusko-kineskih odnosa i jačanja koordinacije na svetskoj sceni.

- Na upravo završenim razgovorima uskog formata obavljena je veoma sadržajna i iskrena razmena mišljenja o perspektivama daljeg razvoja rusko-kineskih veza i jačanja koordinacije na svetskoj sceni - rekao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je spreman da zajedno sa ruskim predsednikom iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Kine i ojača koordinaciju dve zemlje. Si je istakao i da se formira nova konstrukcija za multipolarni svet.

- Političko međusobno poverenje između naših zemalja se produbljuje, zajednički interesi se množe, narodi se zbližavaju, saradnja se stabilno razvija u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji - rekao je Si otvarajući pregovore u proširenom formatu. Kineski predsednik je podsetio da su tokom neformalnog sastanka sa predsednikom Ruske Federacije dan ranije, kao i tokom prepodnevnih razgovora sa premijerom Mihailom Mišustinom i razgovora u Kremlju u užem formatu, strane „razmenile stavove o proširenju saradnje“.

Tema sastanka između dvojice lidera bila je trenutna situacija u Ukrajini i pokušaj rešavanja ove krize.

- Kineski mirovni plan može da posluži kao baza za rešenje u Ukrajini kada Zapad i Kijev budu za to spremni - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao i da je veoma pažljivo slušao kineskog kolegu i njegove mirovne inicijative tokom njihovih razgovora.

Putin je rekao i da Rusija neće oklevati da koristi nuklearno oružje "ako bude morala".

- Rusija će biti prinuđena da to uradi ako zapad počne da koristi oružje sa nuklearnim komponentama - rekao je Putin.

Komentarisao je i odluku Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom.

- Zapad je odlučio da se bori sa Ruskom Federacijom do poslednjeg Ukrajince, i to bukvalno - rekao je Putin.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je 20. marta u radnu posetu Rusiji, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu.

Si Đinping je, po dolasku u Rusiju u ponedeljak, rekao da su Peking i Moskva pouzdani partneri i da Kina je spremna da odlučno podrži Rusiju u zaštiti međunarodnog prava. Poseta šefa Kine na poziv predsednika Ruske Federacije trajaće do 22. marta.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu