(ISPRAVKA) Velika Britanija ne izbacuje reči "majka" i "otac" iz rečnika

Novosti online

19. 03. 2023. u 19:06

IAKO smo u našem tekstu od 19. marta 2023. objavili da dobrotvorna organizacija "Oksfam" iz svog vodiča za inkluzivni razvoj izbacuje pojedine reči, među kojima su "otac" i "majka", odnosno da ih zabranjuje, to nije tačno.

(ИСПРАВКА) Велика Британија не избацује речи мајка и отац из речника

Foto:AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, pa smo sporne detalje u kojima se navodno zabranjuju i osuđuju pojedine reči, poput "štab", "lokalni", "ljudi", "ženska higijena", uz gore pomenute, uklonili iz našeg teksta, prema smernicama.

- Ovaj vodič ima za cilj da podrži ljude koji moraju da rade i komuniciraju na engleskom jeziku kao deo ovog kolonijalnog nasleđa. Međutim, shvatamo da je dominacija engleskog jezika jedno od ključnih pitanja koje se mora pozabaviti kako bismo dekolonizovali naše načine rada i promenili vlast, kaže se na Veb sajtu organizacije Oksfam.

Dobrotvorna organizacija Oksfam objavila je Inkluzivni jezički vodič 13.3.2023. i u njemu preporučuje izbegavanje određenih reči, fraza i izraza te korišćenje drugih, koji su inkluzivniji, odnosno manje diskriminišući.

Ono što je najvažnije da se napomene, vodič nije objavljen bez reči "majka" i "otac", nego se preporučuje zamena tih reči drugima. Vodič, dodatno, ne zabranjuje te imenice, budući da nije reč o "propisu" koji bi trebao biti prihvaćen kao jezička norma.

Dokument, odnosno pomenuti inkluzivni vodič, možete pročitati na ovom linku.

Izvinjavamo se čitaocima.

BONUS VIDEO:

GRAD SVETLOSTI ZATRPAN SMEĆEM: U Parizu se naveliko vide posledice štarajkova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!