ŠOLC STIGAO U TOKIO: Japan preko Nemačke do jače ekonomske saradnje

Novosti onlajn

18. 03. 2023. u 11:38

JAPAN želi da ojača svoju ekonomsku saradnju s Nemačkom, rekao je japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura na sastanku s nemačkim kolegom Robertom Habekom u Tokiju, gde je danas stigao nemački kancelar Olaf Šolc radi bilateralnog sastanka između vlada dvaju zemalja.

ШОЛЦ СТИГАО У ТОКИО: Јапан преко Немачке до јаче економске сарадње

Foto: Profimedia

- S obzirom na drastično izmenjenu međunarodnu situaciju, jačanje strateške saradnje između naših dvaju zemalja, uključujući oblikovanje međunarodnog poretka, od velike je važnosti - rekao je Nišimura na otvaranju prvih bilateralnih konsultacija između vlada dvaju država.

Berlin traži načine da smanji zavisnost od kineskih sirovina

Nemački kancelar Olaf Šolci šestero njegovih ministara sletelo je danas u Tokio. Šolc će se susresti s japanskim premijerom Fumijom Kišidom kako bi razgovarali o čvršćim ekonomskim vezama između dvaju zemalja.

Očekuje se da će u središtu razgovora biti međunarodna saradnja, pri čemu Berlin traži načine da smanji svoju gospodarsku ovisnost od kineskih sirovina usled poremećaja u globalnim lancima snabdevanja.

Japan, koji takođe naveliko uvozi sirovine, prošle je godine izglasao zakon o privrednoj sigurnosti, koji nemačka vlada doživljava kao dobar primer.

Habek je rekao da su klimatski neutralni energenti takođe jedno od područja za razvoj bliske saradnje.

- S obzirom na zbližavanje Kine i Rusije i podelu globalne ekonomije, udruživanje zapadnih zemalja je tim važnije - kazao je Nišimura.

Razgovaraće i o odbrambenim pitanjima

Nemačka je najvažniji trgovinski partner Japana u Evropi, a Japan je drugi najveći trgovinski partner Nemačke u Aziji nakon Kine.

Očekuje se da će odbrambena pitanja takođe biti tema razgovora između Šolca i Kišide.

Nemačke oružane snage su već poslale ratni brod i borbene mlazne avione u region pacifika kako bi osnažile saradnju s tamošnjim prijateljski nastrojenim snagama. Nemačka ponovo namerava da učestvuje u vojnim vežbama ove godine.

Kancelara prate još i ministarka spoljnih poslova Analin Berbok i ministar finansija Kristian Lindner, među ostalima, te poslovna delegacija od 11 članova.

Šolc je u aprilu prošle godine odabrao Japan kao svoje prvo odredište u regionu. Njegovi prethodnici Angela Merkel i Gerhard Šreder su najpre odlučili da posete Kinu.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati