DEČAK U VRTU SVOJE KUĆE NAŠAO ZUB DINOSAURUSA: Činilo se da je običan kamičak

Jari pohađa treći razred osnovne škole u mestu Agordo u provinciji Beluno u Venetu, u vrtu svoje kuće pronašao je nešto što ispisuje još stranica istorije na severu Italije. Nije bio kamičak već zub preistorijskog dinosaurusa biljoždera!

ДЕЧАК У ВРТУ СВОЈЕ КУЋЕ НАШАО  ЗУБ ДИНОСАУРУСА: Чинило се да је обичан камичак

Foto: Free Images Pixabay

„Bejbi-arheolog“ od samo 9 godina, kao i sva deca, uči istoriju i upravo ovih dana je u poglavlju praistorijskih životinja, i inače je strastven za tu temu. Kada se vrati kući priča samo o tome i počinje da razbija kamenje u potrazi za istorijskim ostacima, kopa i u vrtu svoje kuće u blizini bolnice u mestu Agordo gde se nalazi velika masa zemlje ostala iz iskopavanja još od 1970, a na imovini njegove porodice. Kopa u najstarijem delu natrpane zemlje i pronalazi nešto što liči na čudan kamen.

    Tata Enriko videvši da to liči na zub, poziva stručnjaka geologa Vitorija Fentija koji posle konsultacije sa profesorom istraživačem Danilom Đordano odnosi na ispitivanje „kamen koji liči na zub“ veličine od 4 sa 3 santimetra i posle dva dana donosi nalaz ekspertize zapečaćen u koverti sa potvrdom: „Pošto su eksperti izučili predmet, koji je pronašao Jari, objavili su da je reč o zubu preistorijskog dinasaurusa biljoždera“. Sada je zub izložen na oglasnoj tabli njihove kuće.

    Dinosaurusi su pasli travu u zoni u pokrajini Trsta pre 80 miliona godina. Otkrića su odavno ugledala svetlost dana, a izvađeni iz jednog kamenoloma, nađeni su skeleti najvećih ikada pronađeni, najmanje njih sedam u Selu Ribara u kraškoj krečnjačkoj obali nekoliko kilometara od Trsta.

      Ovo je jedinstvena priča, ali poučava da deca, ako su adekvatno stimulisana od strane škole, i uz podršku porodice, ne provode uvek većinu svog slobodnog vremena gledajući u ekran pametnog telefona, ili igrajući video igrice, već i u upućivanju u izučavanje istorije. - budućnost nije samo virtualna, već i stvarni život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)