"AMERIKANCI SU POTPUNO POLUDELI": Medvedev govorio o obaranju američkog drona, pa zapretio političaru iz Vašingtona

Novosti online

17. 03. 2023. u 07:28

ZAMENIK šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je, govoreći o situaciji sa američkim dronom, rekao da su Amerikanci "potpuno poludeli".

АМЕРИКАНЦИ СУ ПОТПУНО ПОЛУДЕЛИ: Медведев говорио о обарању америчког дрона, па запретио политичару из Вашингтона

EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK

- Pogrešno je da budemo stidljivi sa njima. Iako su vojni kontakti, naravno, potrebni. Pogotovo u pozadini izjava američkih gadova poput senatora Grejema da je neophodno oboriti ruske avioni. Uzgred, takvim ljudima se ponekad dešavaju avionske nesreće - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je istakao da ne postoji međunarodna konvencija na ovu temu, a domaće zakonodavstvo se tek formira.

Istovremeno, on je podsetio da vazdušni kodeks poznaje termine "zabranjene zone" i "zone sa ograničenjima", njih utvrđuje vlada, a dronovi takođe moraju da poštuju ova pravila.

- Naročito u periodu neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima vazdušnog prostora. Štaviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili bespilotne letelice u teritorijalno more. A ovo je deo naše teritorije koji je podložan našem suverenitetu - objasnio je on.

Kako tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije, 14. marta ujutru američki dron MKu-9 "riper" sa isključenim transponderima narušio je granice ruskog vazdušnog prostora iznad Crnog mora.

Kako je objašnjeno u resoru, dron se kretao ka ruskoj granici na Krimu, zbog čega su lovci podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza.

Usled naglog manevrisanja, dron je ušao u nekontrolisan let uz gubitak visine i pao u vodu. Ruski lovci nisu stupili u kontakt sa MKu-9, nisu koristili oružje i bezbedno su se vratili na svoj bazni aerodrom, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

Snimak koji je juče objavila američka Centralna komanda ipak prikazuje drugačiji sled događaja. Kamera sa američke bespilotne letelice je snimila ruski avion koji izbacuje gorivo na dron, da bi se snimak prekinuo.

Nakon prekida, vide se oštećene elise drona, ali ne i mogući trenutak udara koji ih je oštetio.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu