OGLASIO SE PATRIJARH KIRIL: Sprečite prinudno zatvaranje Kijevsko-pečerske lavre

Novosti online

16. 03. 2023. u 11:37

AKO bi ukrajinske vlasti zatvorile Kijevsko-pečersku lavru, to bi dovelo do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika, rekao je ruski patrijarh Kiril.

ОГЛАСИО СЕ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Спречите принудно затварање Кијевско-печерске лавре

Foto: Profimedia

- Apelujem da se ulože maksimalni napori da bi se sprečilo prinudno zatvaranje manastira jer će to dovesti do kršenja prava miliona ukrajinskih vernika na slobodu veroispovesti koja je garantovana Ustavom Ukrajine i dokumentima kao što je Povelja UN i drugi međunarodni akti - rekao je patrijarh u video-obraćanju povodom situacije u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Ruski patrijarh je naglasio da se prava i slobode građana u Ukrajini drastično krše uprkos tome što je zemlja deklarativno privržena demokratskim normama.

- Za žaljenje je činjenica da se slobode i prava građana danas drastično krše iako je državno rukovodstvo deklarativno iskazalo privrženost demokratskim normama i evropskom putu - rekao je patrijarh.

Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ je ranije obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.

Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!