STRAH OD RADIKALIZACIJE PROTESTA: Ulice Francuske prepune demonstranata

Manifestanti u Francuskoj su sve više uvereni da će vlasti izglasati sporni zakon kojim se godine za odlazak u penziju povećavaju sa 62 na 64. Ali, postavlja se pitanje šta će biti posle. Deo sindikata najavljuje da treba poštovati skupštinu, drugi najavljuju nastavak protesta.

СТРАХ ОД РАДИКАЛИЗАЦИЈЕ ПРОТЕСТА: Улице Француске препуне демонстраната

Traže se krivci za nasilje, Foto AP

Veliki broj učesnika na ulicama takođe poručuje da neće odustati. U kojoj formi, još se ne zna. Za sada nije poznato ni da li će biti daljeg izlaska na ulicu. Najradiklaniji sindikalisti najavljuju iznenadne blokade javnih preduzeća i puteva, a vlasti strahuju da bi mogli i da presreću poslanike da bi ih pitali zašto su glasali za ovaj zakon.

- Manifestacije se za nas neće zaustaviti. Nastavićemo borbu – jasno je poručio lider moćnog sindikata "Se-Že-Te" Filip Martinez.

On je naglasio da je "vlada izabrala neoubičajeni put za ovako važan zakon".

- Ima i izglasanih zakona koji nikada nisu primenjeni – opomenuo je.

Veliki gnev sindikalista izazvalo bi eventualno posezanje vlasti za članom 49.3 Ustava koji omogućuje proklamovanje zakona bez glasanja u skupštini, imajući u vidu da se u sredu još nije znalo da li će obezbediti većinu. Iako je pravno to moguće, Martinez naglašava da bi u ovom slučaju tako došao u opasnost "koncept demokratije", s obzirom na to koliki se broj građana ne slaže s reformom.

- To bi sigurno prouzrokovao ogromnu ljutnju – poručio je i lider sindikata "Se-Ef-De-Te" Loran Berže.

Ta ljutnja bi mogla da se ogleda i na ulicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!