NOVO REMEĆENJE NATO PLANOVA: Orbanov Fides za odlaganje sednice o Finskoj i Švedskoj

Tanjug

14. 03. 2023. u 17:45

POSLANICI mađarske vladajuće partije žele da odlože sednicu parlamenta planiranu za sledeću nedelju, što će automatski značiti i novo prolongiranje ratifikacije prijema Finske i Švedske u NATO, preneo je Rojters.

НОВО РЕМЕЋЕЊЕ НАТО ПЛАНОВА: Орбанов Фидес за одлагање седнице о Финској и Шведској

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Poslanica opozicione stranke Agnes Vadai, iz levičarske Demokratske koalicije, rekla je kako je danas primila pismo od potpredsednika vlade Žolta Semjena u kojem je obaveštava da vladajući Fides i demohrišćani žele da odlože sednicu, koja bi trebalo da počne u ponedeljak, naveo je Rojters.

Vladajuća partija Fides potvrdila je da parlament neće održati sednicu sledeće nedelje, uz obrazloženje da je to zbog "kašnjenja pregovora sa Briselom". Mađarska je u sporu sa Evropskom komisijom oko oslobađanja fondova EU.

Poslanička grupa Fides odlučiće o pristupanju Finske i Švedske NATO nakon što delegacija poslanika, koji su nedavno obišli dve zemlje, iznese izveštaj o toj poseti, a parlament bi mogao ponovo da se sastane tek 27. marta.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u Severnoatlanskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora da ratifikuje aplikacije, a to nisu učinile samo Mađarska i Turska.

Mađarski proces ratifikacije blokiran je u parlamentu još od jula prošle godine, a Orban je u februaru optužio Finsku i Švedsku da šire „direktne laži” o demokratiji i vladavini prava u Mađarskoj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)