"SAMO ŠVAJNIŠ BANDERA RAJH": Medvedev predložio novi naziv za Ukrajinu u ime ozloglašenog saradnika nacista

Đ.G.

12. 03. 2023. u 07:48

BIVŠI ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je preimenovanje Ukrajine u ime ozloglašenog saradnika nacista Stepana Bandere. Njegov predlog je usledio nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao svojoj vladi da razmotri predlog za promenu imena Rusije.

САМО ШВАЈНИШ БАНДЕРА РАЈХ: Медведев предложио нови назив за Украјину у име озлоглашеног сарадника нациста

Foto: Profimedia

Zelenski je u petak naložio vlastima da „temeljno prouče“ predlog da se Rusija zvanično preimenuje u „Moskovsku“. On je reagovao na onlajn peticiju u kojoj se tvrdilo da naziv "Rusija“ daje osnovu za „dalje zadiranje“ u istoriju Kijevske Rusije, srednjovekovne države iz koje i Rusija i Ukrajina vode poreklo. Mnogi ukrajinski nacionalisti tvrde da je njihova domovina jedini pravi naslednik Rusa. 

Naziv „Moskva“ datira iz vremena Velikog moskovskog vojvodstva i neki autori su ga istorijski koristili za opisivanje ruske države.

U subotu je Medvedev, koji je bio predsednik Rusije između 2008. i 2012. godine, a trenutno je zamenik predsednika Saveta bezbednosti, uzvratio porukom na svom Telegram kanalu. „Naš odgovor?… Samo Švajniš Bandera Rajh“, napisao je. Reč „schweinisch“ na nemačkom znači „svinjski“ . 

Medvedev je očigledno pominjao idolizaciju Stepana Bandere, lidera Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) iz doba Drugog svetskog rata, od strane nekih ukrajinskih političara. Bandera je sarađivao sa vladom Adolfa Hitlera tokom ranih faza nacističke invazije na Sovjetski Savez. Kasnije su ga Nemci uhapsili i zatvorili zbog neslaganja oko budućnosti Ukrajine. Posle rata, Bandera je pobegao u Zapadnu Nemačku, gde ga je 1959. godine ubio agent KGB-a.

Ukrajinska pobunjenička armija – vojno krilo OUN osnovano 1943. godine – pozicionirala se kao gerilska snaga koja se bori protiv sovjetskih i nemačkih trupa. Njeni agenti su počinili više zločina nad poljskim, jevrejskim i ruskim civilima. 

Bandera i njegovi sledbenici su u modernoj Ukrajini počastvovani kao heroji, sa ulicama i zgradama koje su nazvane po njima. Nacionalisti održavaju godišnje bakljade na Banderin rođendan u Kijevu i drugim gradovima, preneo je RT.

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna