PEKING ŠIRI PIPKE U "AMERIČKOM DVORIŠTU": SAD u jeku tenzija zabrinute zbog širenja uticaja Kine

A.Vojinović

10. 03. 2023. u 12:52

PROŠIRIVANjE uticaja Kine u regionu Južne Amerike nova je briga vojnog vrha Sjedinjenih Država. U jeku tenzija koje su se podigle zbog obaranja kineskog balona, eseja u kojem MIP Kine otvoreno kritikuje SAD i tvrdnji Amerikanaca da Kina staje rame uz rame sa Rusijom u ratu u Ukrajini, zvaničnici su, odgovarajući na pitanja članova senatskog Komiteta za oružane snage Kongresa, govorili o novim pretnjama koje bi po američku državu, po njihovom mišljenju, mogao da ima Peking.

ПЕКИНГ ШИРИ ПИПКЕ У АМЕРИЧКОМ ДВОРИШТУ: САД у јеку тензија забринуте због ширења утицаја Кине

Tanjug

Američki vojni vrh je rešio da ne štedi reči kritike na račun Kine, zaobilazeći činjenicu masovnog prisustva snaga SAD u okruženju Kine, kao i da je Vašington nedavno rešio da otvori još četiri dodatne vojne baze na Filipinima, kako bi na oku imao poteze Pekinga u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

General i komandant Severne komande SAD Glen Vanherk istakao je zabrinutost zbog uticaja Pekinga na Karibima, a da je "veoma agresivna" na Bahamima gde su, kako je naglasio, izgradili najveću ambasadu na svetu zajedno sa ambasadorom "koji koristi informacije da nas potkopava svaki dan", preneo je Si-En-En.

Njegova koleginica general i komandant Južne komande SAD Laura Ričardson govoreći o uticaju Pekinga poručila je Komitetu "da Kina ima sposobnost i nameru da izbegne međunarodne norme, unapredi svoj brend autoritarizma i prikupi moć i uticaj na račun ovih demokratija".

- Kina je proširila svoju sposobnost da izvlači resurse, uspostavlja luku, manipuliše vladama kroz investicione prakse i gradi potencijalne svemirske objekte dvostruke namene - rekla je Ričardsonova. - Moramo da posvetimo više pažnje ovom regionu. Blizina je važna, to su naše komšije.

Generali su izrazili sumnje da bi Kina pipke mogla da proširi po ovom području tako što će pojačati rad na strategiji "Jedan pojas", koja ima za cilj povezivanje Kine sa ostatkom Evroazijskog regiona. Tu im se pridružuje i ekonomski uticaj na Bahamima, kao i ulaganje u južnoameričke projekte. Vanherk je istakao i da kineske kompanije imaju velikog uticaja u Meksiku, gde čak 80 odsto telekomunikacija obezbeđuju kineske kompanije. Američki zvaničnici izrazili su brigu i zbog kineskog uticaja u drugim regionima sveta, među kojima je Afrika.

Na pitanja senatora odgovarali su i visoki obaveštajni funkcioneri. Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns izrazila je uverenje da će kineski predsednik Si Đinping pokušati da pritisne Tajvan i pokušati da smanji američki uticaj u narednim godinama. Ona je iskoristila priliku da pecne Peking rekavši da američki obaveštajci procenjuju da Kina veruje da ona ima najviše koristi tako što sprečava povećanje tenzija i zbog očuvanja stabilnih odnosa sa SAD.

BRIGE ZBOG "TIK-TOKA"

KINESKA vlada može uz pomoć "Tik-toka" da kontroliše podatke o milionima ljudi i da koristi aplikaciju za oblikovanje javnog mnjenja ukoliko Kina napadne Tajvan, rekao je direktor FBI Kristofer Vraj. Senator iz redova republikanaca Marko Rubio istakao je da ova kineska društvena mreža predstavlja pretnju po bezbednost zemlje "sa kakvom se nismo suočili u prošlosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest