SVAKIH 70 SATI U ITALIJI UBIJENA ŽENA: Reakcija policije spora, Senat izglasava pojačani Crveni kodeks

NA svakih 70 sati u Italiji ubijena je jedna žena, a veliki broj njih nakon što su prijavile nasilje jer nisu bile momentalno zaštićene i menjaće se urgentno Zakon iz 2019. godine.

СВАКИХ 70 САТИ У ИТАЛИЈИ УБИЈЕНА ЖЕНА: Реакција полиције спора, Сенат изгласава појачани Црвени кодекс

Foto Shutterstock

U 2022 godini ubijeno je 125 žena, jedna na svakih 70 sati, od toga 78 odsto su Italijanke. Ubijeno je pet maloletnica, 103 je ubio član porodice, od toga 61 od ruke aktuelnog ili bivšeg partnera.

Uvećanje se beleži od 2019. godine, u proseku za 12 odsto. Porast seksualnih delikata je za 23 odsto, 11 procenata više maltreriranja u familiji i sa životnim saputnicima. Udaljavanje od kuće gde je živela maltretirana žena, po odluci sudije, alarmantno je uvećano, za 81 procenat.

Šta ne valja u postojećem Zakonu? Posle prijave policiji, ili karabinijerima, ne dogodi se ništa, odnosno čeka se suviše dugo, a potom bude kasno. Tako se osveta zbot prijave nasilja osobe pretvori u ubistvo. To se događa veoma često, jer sadašnji Crveni kodeks podrazumeva da osobu koja trpi nasilje ili pretnje smrću sudija saslušava samo posle tri dana od prijave, potom procenjuje da li osoba treba da bude stavljena pod zaštitu. I čak i to vreme često biva potcenjeno i ignorisano, žena ostaje sama u vlasti svoga  mučitelja.

Pravosudna Komisija Senata, po predlogu njenog predsednika senatora Đulije Bonđorno, danas je stavila na usvajanje tekst izmenjenog i Pojačanog Crvenog kodeksa koji podrazumeva momentalno saslušavanje ugrožene osobe koja je prijavila nasilje, od strane tužioca koji ima ingerencije u toj oblasti, za postupak koji se tiče predostrožnosti, jer je bitno da se ide ka pravovremenom postupku saslušanja ugrožene osobe. Osim toga, novousvojeni Zakon podrazumeva mehanizam kontole i osmatranja od strane tužioca pri Apelacionom sudu po tromesečnom ritmu.

Sve mere idu u cilju toga da jedna žena koja izađe iz tišine nasilja, i prijavi ga, može da računa na pomoć države. „Jer zakašnjenje države u reakciji istinska je prevara“ objašnjava senator iz partije „Liga“ advokat Đulija Bonđorno koja je predložila izmenu postojećeg Zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana