BAJDEN DIŽE POREZ SUNARODNICIMA: Na "meti" Amerikanci koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje

I.S.

07. 03. 2023. u 20:42

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden zatražiće povećanje poreza za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje. Ova inicijativa, deo je napora Bela kuće da osnaži zdravstveni program Mediker, objavio je Njujork tajms.

БАЈДЕН ДИЖЕ ПОРЕЗ СУНАРОДНИЦИМА: На мети Американци који зарађују више од 400.000 долара годишње

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bajden je rekao da će, tako, novi budžet učiniti fond Mediker solventnim posle 2050. godine i bez smanjenja beneficija, prenela je američka agencija Blumberg. Predsednik je dodao da će, u stvari, Amerikanci dobiti bolju negu za novac koji uplaćuju u Mediker.

Njegov plan ima male šanse da postane zakon, posebno pošto su, u januaru, republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom, ali predlog je važan za pregovore o vladinoj potrošnji i nudi predsedniku priliku da javno iznese svoje prioritete.

Predsednikov budžet, koji će biti objavljen sutra, predlaže povećanje poreza na Mediker sa 3,8 na pet odsto na godišnji prihod od preko 400.000 dolara i eliminisanje mogućnosti koju vlasnici preduzeća i ljudi s većim zaradama mogu da iskoriste da bi izbegli dodatne poreze, navodi se u izveštaju Bele kuće.

Bajdenov plan bi pomogao i da se povećaju rezerve Medikera, kroz oko 200 milijardi dolara, u reformi liste lekova na recept u narednoj deceniji, tako što bi bilo omogućeno da se, preko programa osiguranja, pregovara o troškovima za više lekova i da oni ranije dođu na tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

22 GODINE BRAKA Glumica prvi put posle razvoda: Odlučila sam da budem dobro!