STRADALO VIŠE OD 50.000 LJUDI, NA STOTINE IH ZAVRŠILO IZA REŠETAKA: Mesec dana od razornog zemljotresa koji je opustošio Tursku i Siriju

Novosti online

06. 03. 2023. u 08:29

TURSKU su na današnji dan, pre mesec dana, pogodila dva razorna zemljotresa jačine 7,8 i ,7,7 stepeni po Rihteru, u razmaku od samo nekoliko sati.

СТРАДАЛО ВИШЕ ОД 50.000 ЉУДИ, НА СТОТИНЕ ИХ ЗАВРШИЛО ИЗА РЕШЕТАКА: Месец дана од разорног земљотреса који је опустошио Турску и Сирију

FOTO: AP/Tanjug

U zemljotresu je do temelja sravnjeno više desetina hiljada zgrada i kuća, a u Turskoj i susednoj Siriji stradalo je više od 50.000 ljudi.

Spasilački timovi iz celog sveta, uključujući i srpske spasioce, nedeljama su bili na terenu i pomagali turskim kolegama da izvuku preživele iz ruševina.

Prema poslednjim podacima, broj poginulih u Turskoj približio se brojci od 46.000...

Nakon dva razorna potresa, usledilo je 13.000 naknadnih zemljotresa. Tlo je drhtalo i jutros. Zabeležen je potres od 4,1 stepen po Rihteru.

Pritvor za 160 osoba

Sudovi u Turskoj odredili su pritvor za 160 osoba, za koje je utvrđena odgovornost u vezi s urušenim zgradama u zemljotresima pogođenim regijama na jugu zemlje.

FOTO: AP/Tanjug

U istragama koje je državno tužilaštvo pokrenulo u vezi s objektima srušenim u zemljotresima ili kod kojih je uočena promena zoniranja, privedeno je više od 500 osumnjičenih osoba.

Među privedenima, za 160 njih je određen pritvor, 175 je pušteno na slobodu uz izrečene mere zabrane, dok se za 132 još traga. Jedan deo osumnjičenih je pušten na slobodu.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: SIRIJA IZ VAZDUHA: Pogledajte posledice razornog zemljotresa u Džablehu snimljene dronom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna