CENE U EVROPI OBARAJU REKORDE: Nemačka prva na udaru

Novosti online

06. 03. 2023. u 07:02

INDEKS potrošačkih cena (CPI) u Evropi izmakao je kontroli, jer su cene nekih osnovnih životnih namirnica, poput mleka i voća, dostigle rekordni nivo tokom prošle godine, preneo je španski "El Pais".

ЦЕНЕ У ЕВРОПИ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Немачка прва на удару

Foto: Profimedia

Kako navodi list, litar mleka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 centi, u Londonu za 92 centa, u Berlinu za 1,05 evra, a za 1,54 evra u Parizu.

Cena kilograma jabuka kreće se između 1,46 evra u Rimu, do 2,69 evra koliko je u Briselu.

Stopa rasta CPI se u januaru u EU popela na 18,4 odsto na godišnjem nivou, a u čak u 14 zemalja povećanje je bilo i veće, kao na primer u Nemačkoj, sa povećanjem od 20,5 odsto i Portugalu, sa 21,1 odsto.

U drugim zemljama povećanje je iznad 10 odsto: u Španiji 15,5 odsto, u Francuskoj 14,4 odsto, a u Italiji 12,6 odsto.

Povećanje cena narušilo je kupovnu moć građana i otvorilo debatu kako se suočiti sa problemom i da li neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava situaciju. 

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cena izazvan kombinacijom više faktora.

U istraživanju Unverziteta Arhus iz Danske navodi se da i pored pada cena električne energije, cene hrane u Evropi nastavljaju da rastu, tako da sada 52 odsto više potrošača obraća pažnju na cene nego pre pandemije, a 31 odsto više nego 2020. godine; 54 odsto potrošača smatra da je sukob u Ukrajini glavni uzrok skoka cena, a 48 odsto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob ''omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit'', prenosi "El Pais".

Nemačka, sa najvećom ekonomijom u evrozoni, jedna je od zemalja koja najviše ispašta zbog rasta cena hrane. Jedan od uzroka leži u problemu sa kojim Evropa pokušava da izađe na kraj, a to je  zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cene energenata.

Osim toga, ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji.

Kako navode stručnjaci, sve to je dovelo do još veće potražnje za proizvodima iz Almerije i Mursije, takozvanih voćnjaka Evrope.

Izvori El Paisa u prehrambenoj industriji navode da je proizvodnja krastavaca i paprike opala, dok su cene poslednjih mesec dana porasle 120 odsto za krastavce, 104 odsto za paprike i 60 odsto za paradajz, ali navode da postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednim sedmicama.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna