RAT U UKRAJINI: Kao u Vijetnamu - Američki pukovnik o sudbini Zelenskog; Bahmut pred padom, VSU se povlači (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 03. 2023. u 06:43 >> 23:57

RAT u Ukrajini ušao je u 375. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Као у Вијетнаму - Амерички пуковник о судбини Зеленског;  Бахмут пред падом, ВСУ се повлачи (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Pregovori oko NE Zaporožje

Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko izjavio je danas da su pregovori o povratku nuklearne elektrane Zaporožje pod kontrolu Ukrajine dospeli u "ćoskokak" i da se situacija u elektrani "značajno pogoršava".

Haluščenko je pozvao na demilitarizaciju najveće evropske nuklearne elektrane, a zatražio je i da svi zaposleni u ruskom nuklearnom konglomeratu Rosatom napuste ukrajinsku teritoriju, preneo je Kijev independent.

Foto Tanjug/AP

-Ukrajinsko osoblje treba da radi u objektu bez pritiska, rekao je ukrajinski ministar.

 

Amerika će napustiti Zelenskog

Odmah nakon vojnog poraza Ukrajine, SAD će napustiti Vladimira Zelenskog i njegov tim i pokušati da zaborave na sve strahote koje su izazvali u zemlji, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona u intervju objavljen na Jutjubu sa američkim novinarom Stivenom Gardnerom.

FOTO: AP/Tanjug

Tekst potpisa

 

Bahmut pred padom? (VIDEO)

Ruske trupe uništavaju kolone Oružanih snaga Ukrajine, pokušavajući da pobegnu iz Bahmuta.

Vozila koja se povlače su pogođena artiljerijom kada se ispravljaju iz kvadrokoptera.

Na snimku se vidi uništavanje kolone Oružanih snaga Ukrajine – najmanje 4 borbena vozila pešadije i desetine militanata.

Iz izveštaja vojnog dopisnika Sveruske državne televizijske i radio-difuzne kompanije E. Poddubnog.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinci traže F-16 da unište ruske vođene bombe (VIDEO)

Vazduhoplovstvo Ukrajine govorilo je o opasnosti vođenih bombi, koje su ruske Vazdušno-kosmičke snage počele da koriste.

Lutajuće (vođene) bombe mogu da lete desetinama kilometara. S tim u vezi, Kijevu su potrebni savremeni lovci, posebno F-16, da presreću vođene bombe, kao i da „oteraju“ avione koji ih lansiraju, rekao je spiker Vazduhoplovstva.

Juri Ignat je dodao da lutajuće bombe takođe mogu da unište sisteme PVO Patriot i SAMP-T sposobne da se bore protiv balističkih projektila.

Ofanziva u Bahmutu: Rezime podataka ukrajinskih vojnih analitičara

Teške borbe dolaze sa svih strana.

-Rusi nastavljaju da istiskuju Oružane snage Ukrajine sa Zabahmutke. Napadi se nastavljaju sa ciljem napredovanja na Bogdanovku, Orehovo-Vasiljevku i Dubovo-Vasiljevku. Povećana je podrška neprijateljske artiljerije. Linija dodira na jugu grada i u blizini autoputa za Konstantinovku nije imala prilagođavanja. PMC pokušavaju da se probiju u oblasti Belogorovke (zajednica Soledar), ali je situacija tamo još uvek nepoznata, piše analitičar.

Na severu Bahmuta u Dubovo-Vasiljevki, vagnerovci su napredovali na istočnim prilazima naselju, priznaje drugi.

-Na severu je teško. Ali do sada je bilo moguće usporiti tempo ruskog napredovanja. To je jedino što možemo da uradimo u ovoj situaciji.

Sa istoka vagnerovci pritiskaju veoma snažno, sve je manje naših pozicija u Zabahmutki, navodi se u trećem izveštaju.

Jug je pod kontrolom, prijavljeni su pokušaji kontranapada Oružanih snaga.

Istočno od Ivanovskog, Oružane snage Ukrajine takođe pokušavaju da izvrše kontranapad kako bi odgurnule PMC od autoputa T0504, ali još nema značajnijih rezultata.

 

Žestoke bitke za Avdejevku i Marjinku

Ruska vojska pokušava da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine, naglo intenzivirajući napade između Marjinke i Avdejevke u DNR.

Broj jurišnih akcija ovde je porastao na neviđene nivoe - 55 ih je izvedeno u protekla 24 sata, rekao je spiker Odbrambenih snaga Tavričegskog pravca.

Foto Tanjug/AP

-Analizujući akcije Rusa, možemo reći da 55 jučerašnjih i današnjih jutarnjih napada na naše položaje mogu ukazivati na to da neprijatelj ima za cilj da pronađe jaz kako bi ušao upravo u ovom pravcu – između Marjinke i Avdejevke – rekao je pukovnik Dmitraškovski.

Ranije je objavljeno da je u Donjeckoj oblasti povećana aktivnost avijacije koja pogađa Avdejevku.

 

Vazdušna uzbuna u delovima Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Černigovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

FOTO: AP/Tanjug

 

Ukrajinci raketirali civile u redu za vodu u Lisičansku

Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za vojne zločine Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage otvorile vatru na Lisičansk. Kako su kasnije saopštile vlasti Lisičanska, cilj napada bili su civili koji su stajali u redu za vodu.

-Civili su čekali dolazak vozila koji doprema vodu. Napad je bio usmeren upravo na njih. Jedan čovek bio je žrtva napada. Sedam osoba je zadobilo rane od gelera različitog stepena, navodi se na zvaničnom Telegramu gradske uprave.

Komentarišući situaciju, v.d. šefa administracije Lisičanska Andrej Skori rekao je da Kijev time pokušava da zaplaši stanovnike grada.

EU nema dokaza da Kina isporučuje oružje Rusiji

Evropska unija nema dokaza o nameri Kine da isporučuje oružje Ruskoj Federaciji, izjavila je u nedelju šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

-U ovom trenutku nemamo dokaza o tome, ali je neophodno pratiti to svakodnevno“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Fon der Lajenova je pitanje sankcija protiv Kine u slučaju isporuke naoružanja nazvala „hipotetičkim“, te da se njega može odgovoriti ukoliko to postane realnost.

Sa svoje strane, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je kineska vlada saopštila da neće isporučivati oružje Rusiji.

-Svi se slažemo da ne može biti isporuka oružja. I kineska vlada je uverila da ih neće isporučivati. I mi to zahtevamo i pratimo, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare.

 

Foto Tanjug/AP

Olaf Šolc i Ursula fon der Lajen

 

Američki mediji: VSU izgubila najbolje jedinice u Bahmutu

Ruske snage su u poslednjih nekoliko meseci porazile nekoliko najobučenijih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Artjomovska (Bahmut), piše Vol strit džornal, pozivajući se na ukrajinske oficire.

 

Ruski izvori o ukrajinskim gubicima

Do početka marta 2023. godine ukupni gubici ukrajinske strane tokom godine specijalne vojne operacije iznosili su 207.000 ljudi.

Od toga, 99 hiljada su nenadoknadivi gubici (trajno izbačeni iz stroja).

Foto Tanjug/AP

 

Zaharova o prehrambenom sporazumu

Rusija je spremna da nastavi da ispunjava svoj deo dogovora u okviru prehrambenog sporazuma, ukoliko ostali njeni učesnici ravnopravno budu ispunjavali svoje obaveze, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

- Ako ovaj sporazum znači obaveze strana, a ne obaveze samo jedne strane i podsticanje i mahinacije sa druge strane, ako je ovaj sporazum ravnopravan, onda smo mi uvek ispunjavali svoj deo i nameravamo da ispunjavamo sve dogovore - odgovorila je Zaharova na pitanje o izgledima za produženje sporazuma.

 

Vazdušna opasnost u većem delu Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost ponovo je objavljena u Poltavskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinci formiraju trupe za Zaporožje

Ukrajinske trupe formiraju udarnu grupu za ofanzivu na oslobođenu teritoriju Zaporoške oblasti, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

- U pitanju su pripreme za prolećnu ofanzivu na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bismo došli do obale Azovskog mora. Glavni zadatak ─ preseći našu grupu i kopneni koridor do Krima - rekao je on.

Prema Rogovim rečima, komanda Oružanih snaga Ukrajine gomila rezerve uglavnom u Dnjepropetrovskoj oblasti, ali se neke od njih nalaze i na teritoriji Zaporožja.

- Danas je tamo već prebačeno oko 12 hiljada ljudi. Velika je verovatnoća da će militanti Zelenskog odlučiti da krenu u ofanzivu krajem marta-početkom aprila - zaključio je sagovornik agencije.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

◾Ruske trupe su tokom dana likvidirale oko 180 ukrajinskih vojnika u području Krasnog Limana;

◾Oružane snage Rusije su likvidirale više od 210 ukrajinskih vojnika u području Donjecka;
◾U području Kupjanska život je izgubilo više od 40 ukrajinskih vojnika;
◾Ruske oružane snage uništile su kontrolni punkt bespilotnih letelica i opreme za elektronsko ratovanje u oblasti Avdejevke;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu iznosili su 80 vojnika;
◾Ruske trupe uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Tonjenko i Avdejevka u DNR;
◾Ruske oružane snage su pogodile komandni centar ekstremističkog puka „Azov“ (zabranjenog u Ruskoj Federaciji) u Zaporoškoj oblasti;
◾Oružane snage RF uništile su skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 110. brigade odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
◾Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 i 12 dronova.
 

Ruske trupe ostvarile su pozicionu prednost u Artjomovsku (Bahmut)

U izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata (ISV) navodi se da su ruske snage ojačale pozicije kako bi okružile određene delove grada.

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Artjomovska kako bi izbegla potpuno opkoljavanje jedinica, ali još nije donela konačnu odluku.

- Četrdeset odsto Artjomovska već kontroliše ruska pešadija. Pripadnici grupe Vagner potisnuli su protivnika u centar grada, naše snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Artjomovska. Protivničke snage se nalaze u operativnom okruženju, apsolutno sve linije snabdevanja su pod vatrom naše artiljerije. U gradu se nalazi 10-12.000 ukrajinskih vojnika. Međutim, ukrajinski režim je već počeo da povlači snage na pozicije u Časnom jaru i u pravcu Slavjanska - napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom telegram kanalu.

Podubni se nalazi u Artjomovsku.

 

Češki general: Kijev je već izgubio

Ukrajina je izgubila mogućnost da vrati izgubljene teritorije – Oružane snage Ukrajine trpe neuspehe, izjavio je bivši šef vojne obaveštajne službe Češke, general Andor Šandor za češki „Parlamentarni list“.

Rusi zauzeli železničku stanicu na severu Bahmuta

Raščišćavanje železničke stanice Stupki na severu Bahmuta je u potpunosti završeno, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ukrajinske snage zaglavljene u blatu

Ruski izvori tvrde da je snimak teškog kretanja ukrajinskog ljudstva i tehnike kroz blato načinjen u blizi Bahmuta.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

Ruski vrhovni komandanti obavestili Šojgua o situaciji u Ukrajini

Vrhovni komandanti ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, obavestili su ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o trenutnoj situaciji i akcionim planovima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Šojgu je u subotu boravio u retkoj poseti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini i dodelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.

Šojgu je održao sastanak sa komandantima specijalne vojne operacije, navelo je danas ministarstvo na Telegramu.

Ministar odbrane je posebnu pažnju posvetio obezbeđivanju svih neophodnih uslova za bezbedno raspoređivanje vojnih kadrova na terenu, organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, a posebno radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, preneo je Rojters.

Najviši ruski vojni rukovodioci retko posećuju linije fronta u Ukrajina, podseća britanska agencija.

Kijev šalje ukrajinske vojnike, obučene u Velikoj Britaniji u Zaporožje


Kijev je poslednjih dana prebacio oko 3.500 vojnika obučenih u Velikoj Britaniji u deo Zaporoške oblasti koja se nalazi pod njegovom kontrolom, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

 - Poslednjih dana u grad Zaporožje stiglo je oko 3.500 ukrajinskih militanata koji su prošli obuku u Britaniji - rekao je Rogov.

 

Američka vojna oprema u luci poljskoj Gdanjsk

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Oružane snage Ukrajine granatirale Jurjevku u LNR

Tokom granatiranja Jurjevke od strane ukrajinskih trupa u LNR, jedan muškarac je poginuo, još dvojica su ranjena, prenose RIA Novosti.

 - Oružane snage Ukrajine granatirale su Jurjevku u Luganskoj Narodnoj Republici, jedna osoba je poginula, još dve su povređene - javio je Telegram kanal predstavništva LNR u ZSO.

Ruski padobranci su minobacačima gađali neprijateljsku pešadiju u LNR

Ruski padobranci u zoni specijalne operacije na teritoriji Luganske Narodne Republike izvršili su minobacački napad na osmatračnicu i pešadiju ukrajinskih trupa, prenose RIA Novosti.

Rogov: Snažna eksplozija u Zaporožju 

 - Jaka eksplozija potresla je grad Zaporožje koji kontroliše Kijev - rekao je Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Napad na Kupjansk

U oblasti Harkova grupa trupa „Zapad“ nastavlja da napada položaje i uništava Oružane snage Ukrajine.

Uz podršku artiljerije i avijacije, jurišne grupe izbacuju jedinice VSU sa svojih položaja, krećući se napred.

Postoje aktivne borbe u oblasti Novoselovskog, Grjanikovke i Dvurečnog.

Krajem nedelje, ruske trupe su se ukopale u oblasti Sinkovke, približavajući se Kupjansku na udaljenosti od 5 km.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri