"MRZIM VAS RUSE, VI UBIJATE LJUDE": Statistika pokazala sve veći broj zlostavljanja ruskih državljana u Velikoj Britaniji

Đ.G.

03. 03. 2023. u 18:40

RUSI u Velikoj Britaniji izloženi su sve većem broju zločina iz mržnje, uključujući nasilne napade, zlostavljanje i vandalizam, pokazala je istraga Skaj njuza objavljena u petak. U jednom regionu Velike Britanije, broj takvih krivičnih dela se više nego udvostručio od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini u februaru 2022.

МРЗИМ ВАС РУСЕ, ВИ УБИЈАТЕ ЉУДЕ: Статистика показала све већи број злостављања руских држављана у Великој Британији

Foto: AP

Nalazi su zasnovani na informacijama koje je dobio Skaj njuz  kao odgovor na zahteve za slobodu informacija koje je uputio 45 teritorijalnih policijskih snaga i Britanskoj transportnoj policiji. Od ovog broja, samo 14 je dalo podatke o zločinima protiv Rusa.

Ostali ili nisu odgovorili na Skaj, ili su rekli da bi bilo teško prikupiti takve informacije, ili nisu registrovali takve zločine. Pojedine policijske snage su takođe izjavile da se nacionalnost žrtava zločina često ne beleži.

Krivična dela uključuju napad na gradilište u Derbiširu u centralnoj Engleskoj, gde je radnik rekao svojoj žrtvi pre nego što je napao: „Mrzim vas Ruse – vi ubijate ljude“, navodi se u izveštaju. U drugom slučaju, prema policiji Hertfordšira koju citira Skaj, ruska žrtva je gurnuta na pod, a krivac je rekao „Svi Rusi su ubice“.

Ženu rođenu Rusiji koja živi u Severnom Velsu zlostavljala je komšinica koja joj je rekla: „Zašto si još uvek ovde? Odjebi od kuće“, napominje Skaj. U istom regionu, kaže se da je „opscena reč“ bila ispisana na automobilu jedne žene jer je počinilac očigledno pogrešno verovao da je Ruskinja.

Širom Velike Britanije, antiruski zločini se broje na desetine, navodi Skaj. Na primer, policija Velikog Mančestera zabeležila je 13 rasnih zločina iz mržnje protiv Rusa od početka sukoba u Ukrajini, u poređenju sa samo šest u 2021. i dva u 2020.

Policija Derbišira rekla je za Skaj da je od 24. februara 2022. zabeležila četiri prekršaja usmerena na Ruse, koji su uključivali nasilni napad, krivično delo i rasno uznemiravanje. U 2021. godini ne kaže se da takvi zločini nisu registrovani.

U martu 2022. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je uočilo „nivo rusofobije bez presedana“ u brojnim zemljama usred ukrajinskog sukoba. Početkom juna objavila je izveštaj o tom pitanju, uz napomenu da najčešće akcije u vezi sa tim uključuju odbijanje pružanja različitih usluga, suzbijanje poslovanja povezanih sa Rusijom i prinudu da se osude akcije Moskve, preneo je RT.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)