PREDSEDNICA MAĐARSKE OBJAVILA DATUM: Razmatranje za prijem Finske i Švedske u NATO 17. maja

Đ.G.

03. 03. 2023. u 17:33

MAĐARSKI parlament bi 17. maja mogao da razmotri prijem Finske i Švedske u NATO, rekla je u petak novinarima u Pragu mađarska predsednica Katalin Novak, koja je ovde u poseti .

ПРЕДСЕДНИЦА МАЂАРСКЕ ОБЈАВИЛА ДАТУМ: Разматрање за пријем Финске и Шведске у НАТО 17. маја

Foto: Tanjug/Miloš Milojević

- Mađarski parlament bi mogao da glasa o pristupanju Finske i Švedske NATO-u oko 17. maja... Smatram opravdanim proširenje NATO-a na račun Finske i Švedske. Prema mojim informacijama, Mađarska neće biti poslednja zemlja koja će odlučiti o ratifikaciji pristupanja - rekla je mađarska predsednica za onlajn izdanje Čeških novina.

Turska takođe još nije ratifikovala dokumente o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.

Prethodno je 1. marta održana preliminarna rasprava u parlamentarnoj komisiji za spoljne poslove, a glasanje u mađarskom parlamentu o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO prvobitno je bilo zakazano za nedelju od 6. do 9. marta. Šef administracije mađarskog premijera Gergelj Gijaš podsetio je da, prema pravilima, do glasanja za predlog zakona može da prođe i do četiri nedelje. U četvrtak, ažurirani raspored za mađarski parlament zakazao je glasanje o proširenju NATO-a za nedelju od 20. do 25. marta.

Zauzvrat, mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da vlada zemlje podržava ulazak Finske i Švedske u NATO, ali poslanici mađarskog parlamenta nisu entuzijastični da to ratifikuju, pošto vlasti ovih zemalja šire „besramne laži“. o Mađarskoj, pored toga, rekao je, neposredna granica između NATO-a i Rusije bi porasla za 1.000 kilometara. Predsednica Narodne skupštine Mađarske složila se sa predlogom jednog broja poslanika da se u obe zemlje pošalju delegacije mađarskog parlamenta.

Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto , posle pregovora sa švedskim kolegom krajem februara, rekao je da će parlamentarna delegacija otputovati u Stokholm za nedelju-dve, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega