RUSKI DIJAMANTI JOŠ ODOLEVAJU SANKCIJAMA: Belgija u januaru više nego lane u istom periodu

I.S.

03. 03. 2023. u 15:21

NIZ sankcija koje je EU uvela Rusiji uspeo je da preskoči uvoz neobrađenih ruskih dijamanata. Uprkos stalnim pozivima Ukrajine i pojedinih zemalja Unije, sirovi dragulji nisu se našli pod embargom Brisela. Naprotiv, po podacima belgijskog Ministarstva ekonomije, Dan zaljubljenih izazvao je nagli porast potražnje za neobrađenim dijamantima iz Rusije.

РУСКИ ДИЈАМАНТИ ЈОШ ОДОЛЕВАЈУ САНКЦИЈАМА: Белгија у јануару више него лане у истом периоду

Foto: Piksabej

Kako se navodi, ovo izgleda kao privremeni skok povezan sa većom potražnjom oko Dana zaljubljenih, budući da je nakon ovog praznika vrednost uvoza ponovo pala na 61 milion evra. Ipak, u januaru 2023. Belgija je uvezla ruskih neobrađenih dijamanata u vrednosti od 132 miliona evra, što je više od 97 miliona evra u odnosu na januar 2022. godine.

Kako međutim, piše Politiko, uvoz je značajno opao u trećem kvartalu prošle godine, što je pomoglo Belgiji da se založi protiv toga da EU sankcioniše ruske dijamante, koji su od vitalnog značaja za belgijski grad Antverpen, globalni centar za dijamante. Belgijska vlada tvrdi da bi takve sankcije samo preusmerile ruski izvoz dijamanata u druge zemlje, a da, u stvari, ne bi zadale ekonomski udarac Moskvi.

Za belgijsku poslanicu Viki Rejnart, čija je socijalistička partija Voruit deo savezne vlade, ovi brojevi, međutim, pokazuju da dobrovoljne mere nisu dovoljne.

- Zabrana uvoza ruskih dijamanata je jedina ispravna opcija - poručuje ona i apeluje na Evropsku komisiju da u sledeći paket sankcija Rusiji uvrsti i neobrađene dijamante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSI NADIRU: Ukrajina užurbano gradi novu liniju odbrane