RUSI PODVUKLI CRTU: Dogovor o žitu ne funkcioniše, Zapad ga sabotira

Đ.G.

02. 03. 2023. u 23:31

RUSIJA mora da izjavi da dogovor o žitu ne funkcioniše jer Zapad sabotira izvršenje ruskog dela sporazuma, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak.

РУСИ ПОДВУКЛИ ЦРТУ: Договор о житу не функционише, Запад га саботира

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Prinuđeni smo da konstatujemo da paket sporazuma koji je predložio generalni sekretar UN Antonio] Guteres i potpisao u Istanbulu 22. jula 2022. godine ne funkcioniše. Glavni problem je sabotaža zapadnih zemalja u primeni ruskog sporazuma.  Očigledno je da Amerikanci i Evropljani ne mare ni za potrebe zemalja u nevolji, ni za napore UN, koje su dugo i uporno pokušavali da pretvore u poslušno oruđe za služenje svojim političkim ciljevima - saopštilo je ministarstvo.

Zapad treba da prestane da igra na kartu hrane na međunarodnoj sceni, šireći lažne informacije i zakopavajući dogovor o žitu, navodi se u saopštenju.

- Vreme je da prestanemo da igramo na kartu hrane. Lavovski deo žitarica iz Ukrajine ide u EU za stočnu hranu po damping cenama, a ne u najsiromašnije zemlje - saopštilo je ministarstvo.

- Otvoreno se postavljaju prepreke za ruski poljoprivredni izvoz, ma koliko Evropljani i Amerikanci, koji su navikli da govore neistine, pokušavali da ubede sve u suprotno. Zapad besramno zakopava humanitarni „paket“ generalnog sekretara UN - navodi se u saopštenju.

Zapad „besramno“ ćuti o tome da „Kijev nastavlja, iz čisto političkih motiva, da blokira nastavak rada cevovoda za amonijak od Toljatija do Odese - saopštilo je ministarstvo.

Rusija je podsetila da su ove odredbe deo dogovora o žitu i da su isporuke amonijaka „mogle da počnu istovremeno sa izvozom ukrajinske hrane“.

Moskva je saopštila da vidi „tvrdoglavo oklevanje“ Zapada da prizna ruski deo sporazuma, dok napori UN-a da osiguraju njegovo poštovanje ne daju nikakve rezultate. Ministarstvo je saopštilo da je 262.000 tona đubriva koje je Rusija želela da donira najsiromašnijim zemljama nasukano u lukama Letonije, Litvanije, Estonije i Holandije.

Kijev i Vašington odnedavno promovišu ideju da se dogovor o žitu mora proširiti vremenski i obimno, navodi se u saopštenju.

- U praksi, međutim, osam meseci nakon sklapanja posla, izvršava se samo jedan deo paketa: onaj za izvoz ukrajinske hrane. I to u okviru parametara koji su daleko od navedenih humanitarnih ciljeva -  navodi se u saopštenju, prenela je agencija TASS.

BONUS VIDEO - SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE: U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

A POSLE RASKIDA: Stefanos Cicipas ima devojku! Šta mislite, odakle je?