FORMIRAJMO EVROPSKI NATO, BEZ AMERIKE: Orban iskritikovao zapadne zemlje - "Nedostaje im volje, ovo je nova pojava"

Novosti online

02. 03. 2023. u 15:34

ZEMLjE Evropske unije treba da formiraju sopstveni odbrambeni savez, bez Sjedinjenih Američkih Država, pošto SAD često ostvaruju lične interese tokom rešavanja pitanja međunarodne bezbednosti, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu švajcarskom nedeljniku Die Weltwoche.

ФОРМИРАЈМО ЕВРОПСКИ НАТО, БЕЗ АМЕРИКЕ: Орбан искритиковао западне земље - Недостаје им воље, ово је нова појава

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On smatra da države EU treba da preduzmu dodatne napore da ojačaju svoju bezbednost i budu u stanju da se brane bez oslanjanja na pomoć SAD.

- Evropski NATO bi bio rešenje. Ja sam to predložio još 2012. godine - rekao je Orban.

On je rekao i da pristup zapadnih zemalja sukobu u Ukrajini određuju SAD, dok Evropa gubi svoj identitet "u emotivnom i intelektualnom smislu".

Premijer smatra da "danas nedostaje volje, bar na Zapadu", da se situacija u Ukrajini reši. Prema njegovim rečima, mnoge nacije – Arapi, Brazilci, Indijci, Kinezi, Turci – žele što brži završetak sukoba.

- Međutim, Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svet radi jednog cilja. Osnovni principi filozofije su ograničeni u prostoru. Ovo je nova pojava - dodao je Orban u intervjuu švajcarskom časopisu, koji je prenela mađarska informaciona agencija MTI.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)