BLINKENE, NE VIDIMO PRETNJU OD MOSKVE: Američki državni sekretar u poseti zemljama Centralne Azije, nekad delovima SSSR

A. V. V.

28. 02. 2023. u 19:43

KAO prva nacija koja je priznala Kazahstan u decembru 1991. godine, SAD su čvrsto posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kazahstana, kao i zemalja širom regiona.

БЛИНКЕНЕ, НЕ ВИДИМО ПРЕТЊУ ОД МОСКВЕ: Амерички државни секретар у посети земљама Централне Азије, некад деловима СССР

Tanjug

Ovo je danas poručio američki državni sekretar Entoni Blinken posle sastanka u Astani sa ministrima spoljnih poslova takozvane grupe C5+1, koju čine SAD i Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Blinken, koji je u posetu zemljama Centralne Azije došao samo par dana posle obeležavanja godišnjice od početka sukoba u Ukrajini, poručio i "da nijedna država, posebno one u orbiti Moskve, ne može da ignoriše pretnje koje ruska agresija predstavlja ne samo na njihovoj teritoriji, već i za pravila međunarodnog poretka i globalne ekonomije".

Ministar inostranih poslova Kazahstana Muhtar Tleuberdi posle sastanka sa Blinkenom zahvalio se na posvećenosti SAD slobodi Kazahstana, ali je nagovestio da je malo verovatno da će njegova zemlja zauzeti prorusku, ili prozapadnu, poziciju.

- Iako Kazahstan ima veoma bliske i istorijske veze sa Rusijom i Ukrajinom, neće dozvoliti da se njegova teritorija koristi za bilo kakvu rusku agresiju ili izbegavanje sankcija - rekao je i dodao da bez obzira na to što Kazahstan deli najdužu kopnenu granicu na svetu sa Rusijom, ne vidi pretnju od Moskve.

Podsetimo, nijedna od pet bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji nije podržala Rusiju u sukobu, niti je osudila rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije