PUTIN POTPISAO UKAZ: Rusija zamrzava učešće u Sporazumu o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja

Novosti online

28. 02. 2023. u 16:13

RUSKI predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se zamrzava učešće Rusije u Sporazumu o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja.

ПУТИН ПОТПИСАО УКАЗ: Русија замрзава учешће  у Споразуму о ограничавању стратешког нуклеарног наоружања

Foto: Profimedia

- Predviđeno je da Ruska Federacija obustavi dejstvo Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja, potpisanog u Pragu 8. aprila 2010. godine - navodi se u tekstu.

Zakon bi mogao da stupi na snagu nakon zvaničnog objavljivanja, navodi se u tekstu dokumenta. Odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu doneće predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Federalnoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale n nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Ruski tenkovi u Donbasu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana