AMERIKA NUDI RADNICIMA AERODROMA: Briga o deci, besplatni ajfoni i kola

Tanjug

28. 02. 2023. u 01:15

AVIO-INDUSTRIJA u Severnoj Americi pokušava da privuče radnike time što im obećava vrtiće za decu, jeftiniji prevoz i besplatne ajfone, jer na tržištu početničkih poslova za koje nisu potrebne posebne veštine, takve radnike uzimaju kompanije kao što je Amazon, piše Glas Amerike (VOA).

АМЕРИКА НУДИ РАДНИЦИМА АЕРОДРОМА: Брига о деци, бесплатни ајфони и кола

Foto: Piksabej

Manjak radnika koji bi prenosili kofere ili radili u korisničkom servisu doveo je do stvaranja velikih redova i kašnjenja kofera usred prošlogodišnje letnje sezone, čime je ugrožen i oporavak industrije od kovida, a stvorila se pojačana inicijativa da se privuče nova radna snaga.

-Aerodromi nalaze sve više načina u pokušajima da privuku, zadrže i obuče ili unaprede radnike, izjavio je Tomas Romig, potpredsednik kompanije koja se bavi poslovanjem aeorodroma Airports Council International (ACI World), navodeći kao primer vrtiće.

ACI, u čijem članstvu se nalaze aerodromi širom sveta, priprema preporuke kako da poslovi u tim objektima, koji rade 24 sata van grada, budu prijemčiviji za zaposlene.

Prema pisanju VOA, deo problema za avio-industriju je što male plate i naporan posao otežavaju da zaposleni na aerodromima ostanu na poslu, što je pogoršano tokom pandemije i sada kada je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u istoriji.

U SAD je stopa nezaposlenosti najniža u poslednje 53 godine, a američka avio-industrija se oporavila i porasla je u odnosu na nivo pre pandemije, ali je potrebna radna snaga da bi i dalje rasla, navodi VOA.

Olakšice na poslu su neophodne pošto je prosečna plata zaposlenih na američkim aerodromima nešto ispod 18 dolara na sat, što je daleko ispod onoga što plaća Amazon, koji daje skoro 33 dolara na sat, prema podacima ZipRecruiter, dodaje Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade