PUTEM NEZVANIČNIH KANALA: Amerika će iza zatvorenih vrata sa Rusijom razmotriti budućnost nuklearnog sporazuma

Novosti online

27. 02. 2023. u 22:00

SJEDINjENE Američke Države će iskoristiti nezvanične kanale kako bi sa Moskvom razmotrile budućnost Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara Melori Stjuart.

ПУТЕМ НЕЗВАНИЧНИХ КАНАЛА: Америка ће иза затворених врата са Русијом размотрити будућност нуклеарног споразума

Foto: EPA

- Mi, u stvari, pokušavamo da razgovaramo sa Rusijom iza zatvorenih vrata kako bismo razumeli šta oni misle o tome i šta im treba - rekla je ona u analitičkom centru „Brukings“.

Vašington se pridržava odredbi iz sporazuma, uključujući ograničenja nuklearnog naoružanja, objasnila je američka zvaničnica. Prema njenim rečima, SAD nisu dobijale zvanično obaveštenje od ruske strane o tome da prekida učešće u sporazumu.

- Dobra je novost što su to sve problemi koji mogu da se lako eliminišu ako Moskva odluči da se vrati transparentnosti i stabilnosti - navela je Stjuart.

Pomoćnica državnog sekretara je dodala da su SAD spremne da prime ruske inspektore.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obraćanje Saveznoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešće u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega.

Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine.

Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR: Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)