VATRENO KRŠTENJE RUSKIH BORBENIH ROBOTA: Vojnici ih koriste za napade na opasne ukrajinske položaje (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

27. 02. 2023. u 19:46

RUSKI borci su uspeli da sastave dva improvizovana naoružana bespilotna kopnena vozila (UGV) i da zauzmu ukrajinske pešadijske i ojačane položaje na istoku.

ВАТРЕНО КРШТЕЊЕ РУСКИХ БОРБЕНИХ РОБОТА: Војници их користе за нападе на опасне украјинске положаје (ВИДЕО)

Foto jutjub/Sila sa Istoka


Video snimci na različitim Telegram grupama pokazuju dva grubo dizajnirana, ali veoma efikasna UGV sa teškim mitraljezima u toku testiranja.

Rusija čini poslednji korak da oduzme preostale oblasti od otcepljenog proruskog Donbasa od Ukrajine i da eventualno proglasi kraj rata pre nego što zapadni tenkovi stignu na bojno polje.

Intenzivne borbe i težak otpor Oružanih snaga Ukrajine (VSU) izazvali su potrebu za velikim brojem dronova, kako vazdušnih tako i zemaljskih, kako bi se prilagodili novom bojnom polju i taktičkoj dinamici.

Ovo je uglavnom radi rešavanja mukotrpnih logističkih izazova za snabdevanje dalekometne topove i raketne artiljerije, gde su bespilotne letelice kamikaze (ili lutajuća municija), teže i eksplozivnije od Lanceta-3, potrebne za brzo rastavljanje ukrajinske artiljerije.

UGV-ovi neizmerno pomažu u dugim pešadijskim bitkama na oba polja i u naseljenim područjima, pošto je bilo kojoj strani potrebno vreme da razbije zastoj i izbegne velike gubitke u sukobu. Ovo je bilo očigledno iz krvavih gradskih borbi, često od kuće do kuće, viđene u Soledaru i Bahmutu, gde su borci PMC Vagner bili u velikoj meri uključeni.

Rusija je već predstavila svoj domaći razvijeni Marker UGV, za koji je najavljeno da će biti dizajniran za uništavanje glavnih borbenih tenkova američkih Abrams i nemačkih Leopard (MBT). Prva serija stigla je na front ranije ovog meseca.

Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, koji se dobrovoljno prijavio da se bori u Specijalnoj vojnoj operaciji (SMO), rekao je da će se podvrgnuti „vatrenom krštenju“ direktnim ubijanjem svojih prvih tenkova na bojnom polju.

 



RUSKI PEŠACI KORAČAJU DA NAPRAVE SOPSTVENE ROBOTE

Tvrdi se da su dva UGV-a na snimcima razvili ruski borci angažovani u Kupijansku na severoistoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti. U ofanzivi ka Kupijansku angažovano je oko 50.000 vojnika.

Nazvana „samohodni robotski borbeni moduli“, vozila su navodno na „vatrenom krštenju“ u blizini Svatova i kako se tvrdi da „pomažu“ ruskim pešadincima.

U Svatovu (ili Svatove na ruskom), na samoj granici LNR i Harkova, vodile su se teške borbe do druge nedelje ovog meseca, gde su ruske snage tvrdile da su nanele velike gubitke VSU na osovini Svatovo-Kremina.


PROVIZORNI, ALI EFIKASNI BORBENI UGV

Prvi UGV je mašina sa osam točkova sa dve prikolice, od kojih jedna nosi generator, a druga topovsku kupolu. Kupola ima dva PKT mitraljeza kalibra 7,62 mm, dok generator „reguliše” cevi. To može značiti da generator možda napaja kupolu, što postavlja pitanje kako bi UGV mogao biti napajan za mobilnost.

Ovo je moguće putem nezavisnih motora na svakom od točkova prikolice koji nose generator, kao što se vidi na snimku. Druga verovatnoća je da generator pokreće i motore za kretanje i kupolu.

UGV nastavlja da se kreće gore-dole kratkom stazim na zemljanom putu u šumi, a pojavljuje se vojnik, držeći veliku konzolu, popravljajući manju grešku sa kutijastim magacinom i uvlačenjem kaiša.

Oba mitraljeza nastavljaju da pucaju s prekidima. Ovaj video je namenjen u svrhu demonstracije, jer se puca u nasumičnim pravcima i uglovima, u jednom trenutku čak i prema gore u drveće.

Za drugi UGV se tvrdi da je „savršeniji i ne tako bučan“ i opremljen je punjivim baterijama, „što mu omogućava da se neotkriveno prišunja neprijateljskim linijama paljbe“. Generator se, međutim, još uvek vidi u istom rasporedu i u ovom drugom UGV-u, i verovatno je primarni pogon za mobilnost.

Baterije su verovatno namenjene da se aktiviraju kada rade u skrivenim režimima. Okretna kupola ovog UGV-a nosi jedan mitraljez NSVT 12,7 mm. Za metke se tvrdi da probijaju bočni oklop većine oklopnih transportera (APC) i borbenih vozila pešadije (IFV).

U opisu jedne od objava u grupi Telegram kaže se da se video zapis sa kamera šalje na konzolu operatera. Međutim, na UGV-ovima se ne vidi nikakav elektro-optički sistem. Ali njihova definitivna karakteristika je „eksplozivna naprava“ koja je namenjena da raznese mašinu i „spreči“ je da padne u ukrajinske ruke. Operater može da aktivira bombu.

Oba UGV-a izgledaju malo više nego funkcionalna. Oni mogu da ostvare osnovne taktičke zadatke na bojnom polju, kao što su potiskivanje protivničke vatre ili juriš na teško branjena područja, dok prijateljske trupe preduzimaju komplementarne akcije.

Ali moguće odsustvo optičke kamere znači da je kontrolor bio u blizini i da drži UGV u vidokrugu dok istovremeno stalno posmatra svoje trupe. Nije poznat ni njegov domet od bežične kontrole ili izdržljivosti, što ili ne bi moglo biti vrlo impresivno ili skriveno za taktički namenu.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri