GRETA OPET PRAVI HAOS: Klimatski aktivisti blokirali ulaz u norveško ministarstvo energetike

Tanjug

27. 02. 2023. u 09:04

ŠVEDSKA klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i desetine drugih aktivista blokirali su jutros ulaz u norveško ministarstvo energetike, protestujući protiv vetroturbina izgrađenih na zemljištu koje tradicionalno koriste starosedeoci Sami.

ГРЕТА ОПЕТ ПРАВИ ХАОС: Климатски активисти блокирали улаз у норвешко министарство енергетике

Foto: Tanjug

Norveški vrhovni sud je 2021. godine izglasao da su dve vetroturbine, gledano iz ugla međunarodnih konvencija, prekršile prava naroda Sami, ali su turbine nastavile da rade i narednih 16 meseci.

- Ovde sam da podržim borbu za ljudska prava, kao i prava starosedelaca - rekla je Tunbergova za Rojters, dok je sedela ispred glavnog ulaza u ministarstvo, zajedno sa ostalim demonstrantima.

Ona je ocenila da država Norveška krši ljudska prava, da je to apsolutno neprihvatljivo i da je potrebna solidarnost u ovoj borbi.

Čuvari irvasa iz nordijske zemlje kažu da sama pojava i buka velikih vetroturbina plaše njihove životinje i krše viševekovnu tradiciju.

Oni zahtevaju da se vetroturbine isključe.

Vlada Norveške je rekla da je konačna sudbina vetroturbina složena pravna i politička nedoumica, uprkos presudi Vrhovnog suda, dodajući da se nadaju postizanju kompromisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet