ČEŠKA POMOĆ KIJEVU: Iz vojnih zaliha dali 220 miliona dolara - tenkovi, obuka, lečenje, zalihe

Novosti online

19. 02. 2023. u 15:29

ČEŠKA je za godinu dana Ukrajini donirala neiskorišćen vojni materijal iz zaliha nacionalne vojske u vrednosti od više od 4,8 milijardi kruna (oko 220 miliona dolara), objavio je portal „Češke novine“, pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane zemlje.

ЧЕШКА ПОМОЋ КИЈЕВУ: Из војних залиха дали 220 милиона долара - тенкови, обука, лечење, залихе

Foto AP

-Za period od posle 24. februara 2022. Češka je Ukrajini donirala više od 4,8 milijardi kruna neiskorišćenog vojnog materijala iz zaliha nacionalne vojske. Češka odbrambena preduzeća takođe šalju oružje u Ukrajinu. Prošle godine su u Ukrajinu izvezla vojni materijal u vrednosti od više od 50 milijardi kruna (oko 2,2 milijarde dolara). Za svoju pomoć (Kijevu) Češka je u januaru 2023. dobila prvu kompenzaciju od EU, sredstva za modernizaciju češke vojske obećao je i Vašington. Sjedinjene Američke Države i Holandija već su zajednički platile modernizaciju 90 čeških tenkova T-72V“, navodi se u saopštenju.

U okviru različite pomoći Kijevu u Češkoj je takođe lečeno i na desetine ukrajinskih vojnika. Osim toga, u Češkoj se obučavaju ukrajinski vojnici i remontuje ukrajinska vojna tehnika.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)