SMATRAJU DA JE LIČNO PREGOVARALA O KUPOVINI VAKCINA: "NJujork tajms" podneo tužbu protiv Evropske komisije

Tanjug

14. 02. 2023. u 11:34

AMERIČKI list Njujork tajms podneo je tužbu protiv Evropske komisije zbog toga što izvršno telo EU odbija da objavi SMS poruke između predsednice Ursule fon der Lajen i izvršnog direktora kompanije Fajzer Alberta Burle, firme koja proizvodi vakcina protiv kovida 19.

СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ЛИЧНО ПРЕГОВАРАЛА О КУПОВИНИ ВАКЦИНА: Њујорк тајмс поднео тужбу против Европске комисије

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Kako je objavio evropski portal Politiko, pozivajući se na sudska dokumenta, Njujork tajms smatra da je Fon der Lajenova lično pregovarala o kupovini vakcina od strane EU.

U jeku pandemije, kada je ceo svet bio u potrazi za vakcinama protiv kovid 19, predsednica Evropske komisije je navodno putem SMS-a pregovarala o sporazumu vrednom milijardu dolara sa predsednikom i izvršnim direktorom kompanije Fajzer Albertom Burlom.

Komisija smatra da lične poruke između Fon der Lajenove i Burlea ne spadaju u obavezu transparentnosti i tvrdi da nije u mogućnosti da ih nađe. Evropski ombudsman i Evropski revizorski sud su ranije osudili tajnost Komisije u ovom slučaju, a i Evropski parlament se zalaže za transparentnost. Tužba Njujork tajmsa podneta je Evropskom sudu pravde 25. januara.

BONUS VIDEO: 

VUHAN PONOVO ZATVOREN - Mere zbog četiri nova slučaja Kovida

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

EVROPSKA SKLADIŠTA OPUSTOŠENA: Nema više zaliha