RAT U UKRAJINI: Rusi koncetrišu masivne snage; VSU oborila vagnerovcima Su-24, pilot izveo čudo; U Bahmutu vri (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

13. 02. 2023. u 07:17 >> 02:51

RAT u Ukrajini 355. dan. Naselje Krasna Gora u DNR prešlo je pod kontrolu ruskih snaga, saopštila grupa „Vagner“. Izrael je spreman da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine. Ukrajinske snage su tokom prethodnog dana ispalile 146 mina i granata na naselja u DNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси концетришу масивне снаге; ВСУ оборила вагнеровцима Су-24, пилот извео чудо; У Бахмуту ври (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Vašington porulio Kijevu: Budite aktivniji ili nema pomoći

Američki zvaničnici vrše pritisak na Kijev da postane aktivniji u borbama jer će mu kasnije biti teže da dobije pomoć, piše Vašington post, pozivajući se na zvaničnike.

Uz pomoć koju su nedavno pružili Vašington i njegovi saveznici, Bela kuća veruje da Kijev može odlučno da promeni tok sukoba. Prema rečima jednog zvaničnika, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena veruje da će u budućnosti biti teško tražiti istu pomoć od Kongresa kao sada.

Foto Tanjug/AP

Jurišnie jedinice "Otvažnih" napreduju - uništen je deo odreda koji je pogubio zarobljene ruske vojnike u Makijevki


Motostreljačke jedinice grupe „O“ jurišali su na položaje VSU, krećući se pod borbom u pravcu Krasnog Limana.

Tokom bitke, kod njih je sa teškom ranom u butinu dopao ukrajinski militant iz 80. vazdušno-desantne brigade, iz iste jedinice koja se proslavila brutalnim pogubljenjem naših zarobljenih vojnika koji su ležali na zemlji u Makejevki.

Ranjenom pripadniku VSU ukazana je sva neophodna prva pomoć, ali je zbog teške rane femoralne arterije i velikog gubitka krvi preminuo na putu do bolnice.

Preostali militanti su eliminisani tokom napada.

Hronika ratnih operacija: U Bahmutu vri, a tek treba da provri kod Kupjasnka i u Zaporožju (MAPA)


Pogranične teritorije Ruske Federacije
Ukrajinske formacije napale su selo Aleksejevku u Kurskoj oblasti: oštećena je trafostanica, a u selu je bilo problema sa napajanjem. Žrtava i povređenih nema.
VSU je granatirala selo Krasnoje u Belgorodskoj oblasti. Škola je pogođena, ali zahvaljujući učenju na daljinu nije bilo povređenih.

Harkovska oblast
Ukrajinska komanda priprema odbrambene linije, čekajući ofanzivu Oružanih snaga RF iz Belgorodske oblasti. U pograničnim naseljima Oružane snage Ukrajine opremaju dodatna utvrđenja i vatrene položaje.

Front kod Starobeljska
Pozicione borbe i artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije fronta. Situaciju komplikuje ekstenzivno miniranje protivtenkovskim i protivpešadijskim minama raznih vrsta.

VSU formira rezerve u Lipčanovki za jačanje sposobnosti u sektoru Kupjanska i Krasnog Limana.

Ilustracija telegram rybar



Luganska Narodna Republika
Ukrajinske formacije ispalile su rakete iz HIMARS MLRS na stambene objekte i civilnu infrastrukturu u gradu Stahanov.

Front kod Soledara i Bahmuta
Nakon oslobođenja sela Krasnaja Gora, jurišni odredi PMC Vagner nastavljaju sa čišćenjem okoline i napredovanjem u rejonu Paraskovjevke.

Na jugozapadu Bahmuta „vagnerovci“ su ušli u Budenovku, razorili uporište i napredovali kroz teritoriju Mariupoljskog groblja.

Foto Tanjug/AP



Donjecki pravac
Nastavljaju se borbe u Marinki zapadno od avenije Družbi. Artiljerija Oružanih snaga RF nanosi udare na puteve snabdevanja ukrajinske grupe.

VSU je ponovo nasumično granatirao naselja Donjecke aglomeracije: pogođeni su i stambeni objekti i dalekovodi u Gorlovki. Noću, ruski PVO sistemi presreli su ukrajinsku Točku U OTRK kod Mariupolja.

FOTO: AP/Tanjug


Zaporoški pravac
Komanda Oružanih snaga Ukrajine, očekujući ofanzivu ruskih trupa, priprema odbranu u kontrolisanim naseljima. Osoblje je stavljeno u stanje pripravnosti, a dodatne snage su raspoređene na liniju fronta.

Južni front, Hersonski pravac
U južnom sektoru fronta artiljerija Oružanih snaga RF je pogodila mesta koncentracije VSUa u Nikoljskom, Antonovki, Dnjeprovskom i okolini Hersona.
Zauzvrat, ukrajinske formacije su gađale levu obalu Hersonske oblasti: pogođene su, između ostalog, Nova Kahovka, Kahovka i Gornostajevka.

 

Prigožin: Pilot je car!

-Pilot je izveo čudo, spustio je zapaljenu letelicu na zemlju, nakon što je u potpunosti izvršio borbenu misiju. Trenutno tehničari popravljaju letelicu. Pilot je car. Svaka mu čast, saopštio je osnovač Vagnera Evgenije Prigožin.

 

Ruska armija se sprema za ofanzivu? (VIDEO)

Ruska vojska koncentriše velike snage blizu granice, kao uoči početka rata.

Zapadne publikacije objavljuju satelitske snimke od kraja januara - početka februara, koji pokazuju da je Rusija stvorila vojne kampove sa velikom koncentracijom trupa u blizini Voronježa i Kurska, slične kampovima koji su bili raspoređeni uoči početka Novog svetskog rata.

„Otvažni“ su se probili duboko u slojevitu odbranu VSU

Borci Centralnog vojnog okruga napravili su uspeh u svom sektoru fronta: za 4 dana uspeli su da probiju 2 kilometra odbrane na zapadu. Mine su glavna prepreka napredovanju naših trupa.

-Neprijatelj veoma aktivno minira teritorije koje napušta. Postaje problematično napredovanje i za opremu i za ljudstvo. Zbog toga mora biti uključeno više inženjera, rekao je komandant bataljona.

foto Tanjug/AP

Soledarski pravac: VSU se povlači iz okoline Bahmuta, strahuju od okruženja (MAPA)

Nakon oslobođenja sela Krasnaja Gora, jurišni odredi PMC Vagner nastavljaju sa čišćenjem okoline i napredovanjem u rejonu Paraskovjevke. Komanda ukrajinske grupe radi na planu povlačenja preostalih snaga iz predgrađa.

Ruske trupe zašle su malo dublje u odbrambene redove Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Dubovo-Vasiljevka i presekla autoput Slavjansk-Bahmut. Sada se vode borbe u blizini severozapadne periferije Berhovke. Za Oružane snage Ukrajine izuzetno je važno da zadrže ovo selo kroz koje prolazi jedan od preostalih puteva snabdevanja trupa u Bahmutu.

Ilustracija telegram rybar

Pod delimičnom kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostao je jedini pristupni put kojim se snabdeva municijom. U Paraskovijevci deluje odred za elektronsko ratovanje, a očekuje se da će jedinice 4. Obr Nacionalne garde Ukrajine biti prebačene u rejon borbenih dejstava kako bi držale liniju dok se ne pripremi nova linija odbrane.

Jurišni odredi su takođe izbacili Oružane snage Ukrajine sa položaja zapadno od Blagodatnog. Ruski borci su napredovali u pravcu linije Zaliznjanskoe-Vasjukovka.

U Bahmutu, „vagnerovci“ su napredovali u okrugu Buđonovski na jugozapadu grada, istiskujući Oružane snage Ukrajine iz uporišta u blizini groblja. Pripadnici ukrajinskih formacija govore o slanju dva bataljona neidentifikovane formacije iz Černigova.

Foto Tanjug/AP

Pored toga, ljudstvo jednog od rasformiranih bataljona (oko 200 ljudi) prebačeno je u 93. OMBR kao zamena poginulih i ranjenih.

Borbe se nastavljaju na periferiji naselja Stupočki i Krasnoje na jugozapadu Bahmuta. Nakon dolaska jedinica 80. brigade, ukrajinske trupe su uspele da zadrže svoje položaje u blizini autoputa Bahmut-Konstantinovka. U ovom trenutku, napad se nastavlja.

Južno formacije 28. brigade strahuju od ruske ofanzive na liniji Dilejevka – Bela Gora. Na položaje 2. i 3. bataljona 28. brigade dovezena je municija, a na liniju fronta stigli su i predstavnici medija.

Foto Tanjug/AP

 

VSU oborila Su-24 PMC Vagnera

Sa terena se javlja da je danas iznad Bahmuta oboren bombarder Su-24 PMC Vagner. Sudbina posade trenutno nije poznata.

 

Granatiran Donjeck, ranjeni tinejdžer i žena

Tinejdžer je ranjen u posledicama granatiranja Kirovskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin.

Ranije je štab teritorijalne odbrane DNR saopštio da je jedna žena povređena tokom granatiranja u Kirovskom okrugu grada.

FOTO: Tanjug/AP

-Informacije o žrtvama tokom granatiranja Kirovskog okruga se i dalje dobijaju. Uz Abakumovu ulicu takođe je ranjen tinejdžer rođen 2010. godine, rekao je Kulemzin u telegram kanalu.

 

Američki mediji: NATO ne postiže da napravi granata koliki se dnevno troši u Ukrajini

Ukrajina ima akutnu nestašicu municije, piše Fajnenšenel Tajms, pozivajući se na izvore.

Obaveštajci jedne od zemalja NATO-a izvestili su da ukrajinska vojska dnevno troši 5.000 granata – toliko neke od manjih zemalja kupuju za celu godinu.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, procenjuje se da će ruska vojska potrošiti četiri puta više.

-Trenutna stopa potrošnje municije u Ukrajini je mnogo puta veća od naše trenutne stope proizvodnje, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zaporoški pravac: VSU dovlači pojačanja i priprema se za kontraofanzivu (MAPA)

Nema značajnih promena u pravcu Zaporožja. Štab ukrajinske grupe zabeležio je aktivnost ruskih trupa. Oružane snage Ukrajine čekaju nastavak ofanzive u Zaporoškoj oblasti.

U okviru priprema opremljeni su dodatni vatreni položaji i uporišta na liniji Belogorje-Čarivnoje, kao i u Komsomolskom i Ljubickom. Lični sastav 253. bataljona 129. brigade stavljen je u punu borbenu gotovost.

U Uspenovku i Lugovskoje stigla su pojačanja, formirana od odreda mobilisanih. Nekoliko posada protivtenkovskih bacača granata SPG-9 pripremljenih u Omelniku stiglo je na liniju fronta.

Ilustracija telegram rybar

Pozicioni rejon brigadno-artiljerijske grupe 128. brdske jurišne brigade DŠV Ukrajine nalazi se u Tavrijskom, koji je dobio artiljerijske sisteme zapadne proizvodnje.


Ukrajinska komanda postepeno povećava svoje grupisanje u Zaporožju. U Kijevu planiraju da sprovedu kontraofanzivu krajem proleća – početkom leta. Na poligonima kod administrativnog centra vrši se intenzivna obuka mobilisanih.

Operaciji stizanja do Krima i Azovskog mora prethodiće masivna artiljerijska i vatrena priprema, uključujući i pomoć HIMARS MLRS raspoređenih duž fronta.

Foto Tanjug/AP


Raketni napadi biće izvedeni na sve veće gradove Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i na Armjansk i Džankoj. Glavni zadatak ukrajinske komande je pristup Geničesku i poluostrvu Krim radi prekida kopnenih komunikacija.

 

Nova NATO municija na frontu u Ukrajni

Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju, rekao je dopisniku Sputnjika komandant Mobilne medicinske grupe Specijalne medicinske jedinice (MOSN) Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme primljeno je više pacijenata koji rane, iste veličine. Vojni lekar je istakao da su ranjeni ovakvim granatama među najtežim. On pretpostavljada municija dolaziiz zapadnih zemalja.

 

Foto Tanjug/AP

 

Vagnerovci napreduju u Bahmutu: Teške borbe za svaku kuću

Borci grupe „Vagner“ napreduju u istočnom delu Artjomovska (ukrajinski Bahmut), za koji se vode borbe u Donbasu, izjavio je za Sputnjik jedan od boraca grupe.

-Ovde je najistočniji deo grada, uz teške borbe idemo napred, idemo do reke Bahmutke. Počinjemo da kontrolišemo i osmatramo skoro ceo istočni deo grada, rekao je on.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Prema njegovim rečima, borci mogu da posmatraju dejstva neprijatelja u selu Jagodno kod Artjomovska, dejstva u industrijskoj zoni i prelaze.

On je dodao da neprijatelj takođe aktivno vrši izviđanje, uglavnom uz pomoć dronova.

 

 

Poljska isporučila Kijevu 250, a namerava još 74 tenka

Poljska je isporučila Ukrajini 250 tenkova T-72 i sprema se da pošalje još 60 modernizovanih T-72 i PT-91 Tvardi i 14 leoparda, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare u Stokholmu posle razgovora sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor

On je uverio da će Poljska nastaviti da aktivno podržava Ukrajinu.

Poljska je bila jedna od prvih zemalja koja je zagovarala slanje modernih tenkova u Ukrajinu. Varšava je aktivno promovisala ovu inicijativu, nudeći formiranje tenkovske koalicije zemalja kako bi zajednički pružili takvu podršku Kijevu.

 

 

Francuzi zamrznuli milijardu evra ruskim biznismenima

Francuska je zamrznula 1,3 milijarde evra na računima ruskih biznismena, ali je njihovo oduzimanje nemoguće bez sudske odluke, saopštila je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr.

- U Francuskoj je do danas blokirano 1,3 milijarde evra koji pripadaju ruskim oligarsima. Ne možemo da konfiskujemo ta sredstva dok ne dođe do odgovarajuće sudske odluke - rekla je portparolka za televiziju „LCI“.

Ona je dodala da, stoga, u ovom trenutku nije moguće predati ta sredstva Ukrajini.

Blumberg je u petak objavio da vlasti EU imaju pouzdane podatke o zamrzavanju 36,4 milijarde dolara ruske imovine, a njihov ukupan iznos na računima EU procenjuje se na 258 milijardi dolara.

 

NATO razmatra novu podršku Ukrajini

Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a će na sastanku 14-15. februara razmatrati povećanje podrške Ukrajini, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je naglasio da je važno da se ove vojne isporuke ubrzaju.

 

Ruske snage oslobodile Krasnu Goru u DNR, neprijatelj trpi velike gubitke

Dobrovoljci jurišnih odreda uz podršku „Južne“ grupe snaga oslobodili su naselje Krasna Gora u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, neprijatelj je tokom proteklog dana izgubio preko 150 vojnika, a uništena su četiri borbena oklopna vozila, šest kamioneta i dve haubice D-30.

U pravcu južnog Donjecka poraženi su ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine, a tom prilikom likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, tri oklopna borbena vozila, četiri kamioneta, jedna haubica D-20 i dve haubice D-30.

Foto Vojska Srbije

Pored toga, u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana Kijev je za prethodna 24 časa izgubio preko 110 vojnika, a uništeno je pet oklopnih vozila, tri automobila i haubice D-20 i D-30.

U pravcu Hersona uništena su dva borbena vozila višecevnog bacača raketa „grad“ i dve samohodne haubice „gvozdika“.

Operativno-taktička i armijska avijacija, raketne snage i artiljerija grupe snaga ruske vojske porazile su 82 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima, ljudstvo i vojnu tehniku u 126 okruga.

U okrugu grada Slavjanska u DNR uništen je punkt za remont i popravku oružja i vojne tehnike 95. Desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska PVO sredstva u toku prethodnog dana oborila su šest projektila „hajmars“, a uništeno je i devet dronova.
 

Kadirov: Ruska vojska može doći do Kijeva, ako predsednik to naredi

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da bi ruske trupe mogle da dođu do Kijeva i da ga zauzmu ako bi stiglo naređenje predsednika.

- Imamo snagu koja može da stigne do Kijeva, da zauzme Kijev - rekao je Kadirov u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

- Danas, ako bude naređenja Vrhovnog komandanta, naše jedinice Ministarstva odbrane, Nacionalne garde, policije, nema veze koje, imamo sve jedinice, sve do jednog su spremne. A dalje – kako predsednik odluči - naglasio je Kadirov.

Prema njegovim rečima, Rusija se u Ukrajini ne bori punom snagom: ako se nastavi granatiranje ruske teritorije, moglo bi se izgubiti strpljenje.

- Da smo počeli bar sa 20 odsto, onda ovi gradovi koji su tamo, sva njihova mesta gde su raspoređeni, nikog nigde ne bi ostalo - ocenio je Kadirov.

- A ako se ovo nastavi, dok budu pucali na našu teritoriju, izgubićemo strpljenje – i selam alejkum. Ako daju naređenje, brzo ćemo završiti, dobiće i Zelenski i Bajden i ostali šejtani - dodao je čečenski šef.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine svi zadaci postavljeni u okviru specijalne operacije u Ukrajini biće 100 odsto završeni.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Borimo se da imamo mir, da nas ne ubijaju, da ne pucaju na nas. I zato svi moramo da radimo, kao i danas... danju i noću - naglasio je on.

Kako je naveo, u okviru specijalne vojne operacije treba zauzeti Odesu i Harkov, kako bi se Rusija zaštitila.

Kadirov je krajem oktobra na svom Telegramu izjavio da su „Odesa, Kijev i Harkov, svi regioni i Ukrajina u celini naša teritorija, ruska“, da je doneta odluka „da se ne brani“ tokom specijalne operacije, već da se svuda napada“.

O pregovorima

On je dodao da je spreman da vodi pregovore sa Vladimirom Zelenskim jedan na jedan i da bi ga naterao da uradi ono što je potrebno.

- Ako sednemo za pregovarački sto sa Zelenskim, mislim da je to pogrešno - rekao je Kadirov, odgovarajući na pitanje da li su pregovori sa Ukrajinom sada mogući.

- Smatram da je Zelenski terorista, seoski satanista, on je fašista. I mislim da je pogrešno pregovarati sa njim. E sad, da me samog pošalju do njega, onda bi bilo moguće pregovarati. Ja bih ga brzo ubedio. Brzo bih potpisao sve dokumente koji su potrebni. A praviti od njega heroja tamo, pregovarati sa njim, mislim da je to pogrešno - rekao je on.

Kadirov je objasnio da Zelenskom ne bi ništa rekao.

- Ne bih ništa rekao i naterao bih ga da uradi ono što je potrebno. Ja sam psiholog. Odlično shvatam ljude, mogao bih da utičem - dodao je on. Šef Čečenije dodao je da bi ga „stavio na svoje mesto“.

Govoreći o isporukama između 100 i 200 zapadnih tenkova Kijevu, Kadirov je ocenio da je to glupost i da je potrebno obučavati posadu.

- I, daće sto tenkova, daće dvesta tenkova – to ništa ne košta, to je glupost. Tamo je potrebno staviti toliko posada, treba ih obučavati. A tenk danas nije opravdan kao što oni žele - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Ukrajina „nema snage ni sredstava“ da upravlja zapadnim tenkovima. Komentarišući moguće isporuke lovaca u Ukrajinu, Kadirov je rekao da će oni čim polete biti oboreni. Rusija je prošlog proleća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.

Pogođen noćni štab "Istok"

Ukrajinske snage gađale su tokom noći štab „Istok“ iz sistema „hajmars“, poginuo je oficir, izjavio je komandant brigade „Istok“ 1. korpusa Narodne milicije DNR Aleksandar Hodakovski.

- Juče je neprijatelj levo od Ugljedara pokušao da se uvuče u naše formacije u manjim grupama, ali je otkriven i odbijen, iako je kružio oko tačke proboja više od jednog sata, izazvavši našu reakciju. Očigledno, ljuti zbog neuspeha, izveli su noćas napad ‘hajmarsima’ na štab ‘Istoka’ – poginuo je naš stari drug, štabni oficir - napisao je Hodakovski na svom Telegramu.

On je istakao da „ako je neprijatelj očekivao da parališe odbranu na našem sektoru, nije uspeo“.

Grupa „Istok“ se bori na frontu u oblasti Ugljedara.

 

Danska predala "haubice" Ukrajini

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je Danska predala Kijevu sva svoja samohodna haubice „cezar“.

- Danska je predala Ukrajini sve svoje samohodne haubice CAESAR. Pravi prijatelj koji zna da je naša bitka – bitka za Evropu - navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

 


U januaru su mediji, pozivajući se na danskog ministra odbrane, izvestili da su danske vlasti odlučile da predaju Ukrajini svih 19 samohodnih artiljerijskih haubica „cezar“ koje su naručene iz Francuske.
 

Slovenci pogodili ukrajinski hangar kod Donjecka

Borci Prve slovenske brigade pogodili su hangar sa ukrajinskim tenkovima kod Donjecka.

Izviđanjem je utvrđena lokacija neprijateljske tehnike u objektu, a prva salva iz sistema „Grad“ pogodila je cilj.
 

Otrovan komandant „Ahmata“

Pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov pre nekoliko dana je otrovan, sada mu život nije u opasnosti, saopštio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

- Alaudinov ađutant je 8. februara dobio kovertu sa porukom za generala. Ispostavilo se da je pismo bilo natopljeno otrovnom materijom. Apti Aronovič je to shvatio po oštrom specifičnom mirisu i na vreme preduzeo mere: oprao je ruke i isprao nos. Generalovi ađutanti koji su bili u kontaktu sa kovertom postupili su isto - napisao je Kadirov na svom Telegramu.

On je dodao da su Alaudinov i njegovi ađutanti primljeni sanitetski bataljon, gde im je ukazana pomoć i uspeli su da izbegnu teške posledice.

Oni se trenutno nalaze u moskovskoj klinici i oporavljaju se.

- Stručnjaci su uzeli uzorke biološkog materijala za analizu i identifikaciju otrovne supstance. Paralelno je u toku istraga o atentatu i identifikaciji umešanih. Rezultati su već pristigli - istakao je Kadirov.

 

Maročko: Nova taktika ruskih snaga

Vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko najavio je novu taktiku ruske vojske: u toku je sistematsko napredovanje sporim tempom uz korišćenje savremene opreme, zauzimanje povoljnijih položaja, kao i potiskivanje neprijatelja na svim delovima kontakt linije.

On je, istovremeno, naglasio da se ukrajinska propaganda bavi diskreditovanjem ruske vojske, ali bezuspešno, nazivajući borce okupatorima.

 

Pronađeno skrovište municije kod Melitopolja

Pripadnici policije pronašli su skrovište municije u blizini sela Terpenje u predgrađu Melitopolja, saopštio je novinarima predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je objasnio da su prilikom pregleda šumskog pojasa u blizini sela Terpenje u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti, pripadnici kinološke službe otkrili skrovište sa municijom.

- Iz skrovišta je zaplenjen: bacač granata RŠG, dve protivtenkovske mine, 180 metaka kalibra 5,45, četiri metka za potcevni bacač granata i TNT ukupne težine 4.500 grama. Na mesto su odmah pozvani tehničari, po čijoj odluci je pronađena municija prevezena na bezbedno mesto i neutralisana... detonacijom - rekao je portparol.

 

Kineski list: Ukrajina ─ cena koju su SAD spremne da plate za slabljenje Rusije

Sjedinjene Američke Države trenutno nisu spremne ili ne žele da pregovaraju sa Rusijom, a Ukrajina je cena koju je Vašington spreman da plati da bi oslabio Rusiju i Moskva je toga svesna, piše kineski list „Global tajms“.

- Brojne runde rusko-ukrajinskih pregovora tokom prošle godine, koje nisu dovele do nekih značajnijih rezultata, dokazale su da čak i ako Moskva i Kijev postignu neke dogovore, Vašington će se odmah umešati i prekinuti ceo proces - izjavio je kineski vojni stručnjak Song Žongping.

Na taj način, kako je istakao, „u ovom trenutku ključno pitanje nije da li se pregovori između Rusije i Ukrajine mogu nastaviti, već da li Vašington i Moskva mogu da postignu bar neki prećutni konsenzus kako bi se izbegla eskalacija“.

Foto: AP

Stručnjak je pretpostavio da „ukoliko Sjedinjene Američke Države budu ignorisale poziv Rusije na pregovore, onda će Moskva biti odlučnija da traži prodor pomoću vojnih mera“.

Kineski analitičar objasnio je da „SAD trenutno nisu spremne ili ne žele da pregovaraju sa Rusijom“.

- Na osnovu najnovijih dogovora i odluka koje su donele SAD, administracija predsednika Džozefa Bajdena namerava da spreči okončanje sukoba i nastaviće da ga koristi za slabljenje Rusije i EU, a Ukrajina je cena koju je Vašington spreman da plati i u Moskvi su toga i te kako svesni - navodi se u članku.

Moskva je više puta naglašavala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je na G20 rekao da „neće biti nikakvog Minska 3“. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da takve reči „apsolutno potvrđuju“ stav Kijeva da ne želi da pregovara. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da pregovara.

 

Izrael novi posrednik?

Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu želeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

- Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvek smo spremni - istakao je Brodski.

 

"Espanjola" odbila Ukrajince

Jedinica „Espanjola“ ruskih snaga odbila je napad ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara.

Nakon gađanja iz automatskih i protivtenkovskih bacača granata, borci jedinice napredovali su do linije dodira kod Ugljedara.

Foto Tanjug/AP

U toj oblasti, uz koordinaciju operatora bespilotnih letelica, pešadija „Espanjole“ napreduje i čisti teritoriju od neprijatelja.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Hersonske oblati pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinci pokušali da zapale šumu kako bi sprečili Ruse

Kijev je rasporedio američke radare za protivbaterijsku borbu AN/TPQ -50 na kupjanski deo fronta, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Maročko je dodao da su ukrajinske snage u rejonu šumarije Serebrjanski pokušale da zapale šumu kako bi sprečile napredovanje ruskih trupa.

- Koristeći burad sa zapaljivom smesom i suvim granjem, ukrajinski borci su pokušali da zapale šumu zapaljivom municijom tako da se vatra kreće ka našim položajima. Zbog velike vlažnosti i snežnog pokrivača, ideja je propala, a nakon kratkog vremena plamen se ugasio - objasnio je on.

 

Zelenski: Prerano proglasiti pobedu na energetskom frontu

Nastavljeni su sukobi na istoku zemlje. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je tokom jučerašnjeg dana bespilotnim letelicama napadnuta Dnjepropetrovska oblast, dok je rusko ministarstvo odbrane navelo da je raketiralo Harkov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je napore da se obnove sistemi za proizvodnju električne energije, ali je upozorio Ukrajinci da je "prerano proglasiti pobedu na energetskom frontu". 

Predsednik Poljske u intervjuu za francuski Figaro naveo je da je Ukrajini hitno potrebno zapadno oružje, ističući da će vojna pomoć saveznika toj zemlji biti presudna na bojnom polju.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da su američki zvaničnici kroz svoje izjave priznali da Vašington stoji iza eksplozija na gasovodu Severni tok. 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u međuvremenu, saopštio je da se ta zemlja protivi predlogu Evropske unije za uvođenje desetog paketa sankcija Moskvi, ističući da Brisel nije pomogao da se okonča rat, već je naškodio evropskoj ekonomiji. 

Špigl, istovremeno, javio je da će Nemačka sledeće nedelje početi da obučava ukrajinske snage za tenkove "leopard 2" na vojnom poligonu Minster u Donjoj Saksoniji. Berlin je krajem januara Kijevu obećao 14 tenkova tog tipa.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju