"RUSIJA JE PREUZELA NA SEBE PRLJAV POSAO" Čak je i problem resursa nerešiv bez Putina

Novosti Onlajn

11. 02. 2023. u 10:37

RUSIJA je preuzela na sebe prljavi posao u slučaju borbe protiv DAEŠ-a, navodi se u memoarima bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea koji su objavljeni u Japanu ove nedelje, sedam meseci nakon njegovog ubistva.

РУСИЈА ЈЕ ПРЕУЗЕЛА НА СЕБЕ ПРЉАВ ПОСАО Чак је и проблем ресурса нерешив без Путина

Foto: EPA/printskrin/ilustraciji

- I u pogledu vojne moći Rusija preuzima dosta prljavog posla. Uostalom, bombardovanje uporišta ekstremističke organizacije DAEŠ izvodila je Rusija. DAEŠ je koristio sirijsku naftu kao izvor finansiranja, naftu koju svet kupuje. Rusija je uložila napore da počisti DAEŠ. Ta njena uloga je važna za svetsku zajednicu - govorio je Abe, komentarišući ideju tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da se obnovi članstvo Rusije u grupi vodećih zemalja sveta G7.

Abe je konstatovao da je u „eri Hladnog rata Sovjetski Savez bio neprijatelj, te je zapadnim zemljama bilo lako da se ujedine“.

- Ali sada je sve drugačije. Čak i po pitanju rešavanja problema sa resursima teško je bez predsednika Rusije Vladimira Putina - govorio je Abe.

Što se tiče Trampove ideje o vraćanju Rusije u G7, on je isticao da „niko nije mogao da pristane na to da se Rusija vrati na sastanke na visokom nivou bez ikakvih uslova na čemu je Tramp insistirao“.

O memoarima

Knjiga pod nazivom „Šinzo Abe. Memoari“ puštena je u prodaju ove sedmice u Japanu. Knjiga sadrži 18 intervjua koji ranije nisu objavljivani. Napisana u formatu pitanje-odgovor sa nekim autorskim napomenama.

Šinzo Abe ubijen je 8. jula 2022. godine tokom predizbornog mitinga.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)