STOLTENBERG PREDVIĐA NOVI RAT: U Aziji moguć sukob po modelu ukrajinskog - Kina se zbližila sa Rusijom

Novosti onlajn

08. 02. 2023. u 22:02

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog, optuživši Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

СТОЛТЕНБЕРГ ПРЕДВИЂА НОВИ РАТ: У Азији могућ сукоб по моделу украјинског - Кина се зближила са Русијом

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Ono što se danas dešava u Evropi može se sutra desiti u Aziji - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

U Pekingu, prema njegovim rečima, pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na odluke u budućnosti.

Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO-a „realno zabrinuti“ zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo reči na sastanku u Vašingtonu.

- Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, preti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO-a, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava - objasnio je on.

On je primetio da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. i 15. februara.

 

BONUS VIDEO: 

SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru