U KOM PRAVCU IDE ODNOS AMERIKE I KINE? Blinken - Usmereni smo na odgovoran pristup, od Pekinga očekujemo isto

Novosti online

08. 02. 2023. u 21:23

AMERIKA je usmerena na to da odgovorno pristupa odnosima sa Kinom i očekuje da će se i Peking pridržavati istog pristupa, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

У КОМ ПРАВЦУ ИДЕ ОДНОС АМЕРИКЕ И КИНЕ? Блинкен - Усмерени смо на одговоран приступ, од Пекинга очекујемо исто

FOTO: AP/Tanjug

- Svet očekuje da SAD i Kina odgovorno pristupaju bilateralnim odnosima. To je upravo ono što mi nameravamo da radimo i pozivamo Kinu na isti pristup - rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Podsetimo, do nove napetosti u odnosima dve zemlje došlo je zbog situacije sa kineskim aerostatom koji je otkriven iznad SAD a potom i oboren.

Ranije danas koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući Džon Kirbi izjavio je da su Sjedinjene Države zainteresovane za obnavljanje kanala komunikacije sa Kinom, posebno među vojskama, ali da su svesne da trenutak nije odgovarajući.

Kirbi je dodao da je pitanje otopljavanja odnosa poremećenih nakon prošlogodišnje posete bivše predsednice Kongresa Tajvanu, trebalo da bude na dnevnom redu posete Blinkena Pekingu.

Do posete, međutim, nije došlo zbog aerostata.

- Veoma je važno da ti kanali ponovo počnu da funkcionišu , ali očigledno je da sada nije najbolje vreme za razgovore, nije odgovarajuće vreme za Blinkena da ide u Peking, kako je sam rekao - naveo je Kirbi.

Ranije danas Pentagon je saopštio da je oboreni kineski aerostat drugi kineski vazdušni aparat uočen na nebu iznad Amerike od početka rada administracije Džozefa Bajdena.

Prema rečima portparola Patrika Rajdera tri slična aparata uočena su u vreme predsednika Donalda Trampa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PAKLENO NA KOPAKABANI: Pogledajte kako se žitelji Rija bore protiv rekordno visokih temperatura

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri