HLADNO VREME OTEŽAVA SPASAVANJE: Širom Turske postavljene poljske bolnice, životno ugrožene helikopterima prevoze u okolne ustanove

Tanjug

08. 02. 2023. u 16:02

TURSKA vlada uspostavila je 77 poljskih bolnica u 10 provincija pogođenih zemljotresom, a hladno vreme ometa operacije spasavanja širom zemlje.

ХЛАДНО ВРЕМЕ ОТЕЖАВА СПАСАВАЊЕ: Широм Турске постављене пољске болнице, животно угрожене хеликоптерима превозе у околне установе

FOTO: AP/Tanjug

Turski ministar zdravlja Fahretin Kodža napisao je danas na Tviteru da u se pojedinima od tih bolnica mogu da obavljati hitne hirurške operacije.

Kodža je naveo da se povređeni u zemljotresu sa rizičnim zdravstvenim stanjem helikopterima prebacuju u bolnice u regionu, preneo je Si-En-En (CNN).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posećuje danas područja koja su teško pogođena zemljotresom nakon što je u utorak proglasio tromesečno vanredno stanje u 10 provincija.

On je rekao da je cilj turske vlade da za godinu dana obnovi južni region Kahramanmaraša, epicentra zemljotresa u ponedeljak, napominjući da niko od građana neće ostati na ulici.

Predsednik je rekao da vlada planira da dodeli po 530 dolara pomoći porodicama pogođenim zemljotresom i da je organizovala smeštaj u hotelima za građane koji su ostali bez domova.

Erdogan je priznao da je u početku bilo probleme u čišćenju blokiranih puteva i snabdevanju prirodnim gasom, ali da je sada situacija pod kontrolom.

U razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili jugoistočnu Tursku i severnu Siriju poginulo je, prema najnovijim podacima, više od 11.000 ljudi.

Hladno vreme širom Turske i Sirije zakomplikovalo je potragu za preživelima, jer niske temperature povećavaju rizik od hipotermije za ljude zatrpane ispod ruševina.

BONUS VIDEO: Ruska vojska u akciji u Siriji: Pomažu nakon zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina