BREGZIT "PUJ PIKE, NE VAŽI": Britanci žele natrag u Evropsku uniju

I.STANOJEVIĆ

08. 02. 2023. u 14:23

BRITANCI su, po svoj prilici, shvatili da je Bregzit bio greška i sada bi se rado vratili u Evropsku uniju! Oko dve trećine građana glasalo bi za ponovno pridruživanje briselskoj porodici, kad bi im se pružila mogućnost organizovanja referenduma "na bis". Mediji podsećaju da su, na vrhuncu britanske debate o izlasku iz EU, strasti bile toliko uzavrele da se govorilo o "novom engleskom građanskom ratu".

БРЕГЗИТ ПУЈ ПИКЕ, НЕ ВАЖИ:  Британци желе натраг у Европску унију

Foto: Profimedia/Uprava carina republike Srbije

Kako zaključuje Fajnenšel tajms, možda bi ova bregzitovska nedoumica mogla da "vrati točak istorije", podsećajući da je kralj Čarls Prvi pogubljen 1649. a samo 11 godina kasnije, Englezi su, uz zaključak da su pogrešili - obnovili monarhiju. List se pita, da li je takav preokret moguć i sa Bregzitom, sedam godina posle referenduma i tri leta, pošto je sa papira izlazak iz EU postao realnost?

MMF predviđa da će Britanija ove godine imati najlošiju ekonomiju u razvijenom svetu. Uz ekonomske i demografski parametri sugerišu da će raspoloženje za ponovno pridruživanje vremenom jačati. Mladi birači od 18 do 24 godine, prednjače među onima koji ponovo žele u EU, njih je bezmalo 80 procenata. Šteta naneta britanskoj ekonomiji Bregzitom će verovatno postati sve očiglednija.

Što se tiče drugog bitnog stuba izlaska "obračuna sa migrantima", malo je reći da ni tu nisu postignuti nikakvi rezultati, na Ostrvu je čitava armija doseljenika bez posla. Pobijena je, time, ideja da će izlazak iz EU dramatično smanjiti imigraciju. Osim toga, u odnosu na evro, međunarodnu valutu, funta izgleda hronično slaba.

I Danijel Hanan, istaknuti borac za izlazak, tvrdi da postoji "zavera da se prekine Bregzit". Dve godine pre novih izbora, opoziciona Laburistička partija, međutim, kaže da poništavanje Bregzita ne dolazi u obzir i govori samo o "popravkama" sporazuma sa Briselom. Istina je, pak, da marginalne "popravke" Bregzita koje favorizuju laburisti možda neće biti ostvarive i ne bi bile dovoljno snažne da nadoknade gubitke usled isključenja sa unutrašnjeg tržišta EU.

U SMENAMA TRAŽI SPAS

PREMIJER Velike Britanije, Riši Sunak, rekonstruisao je vladu i uveo četiri nova ministarstava. Sunak je formirao ministarstvo za energetsku bezbednost, nauku, inovacije i tehnologiju, razdvojivši veliko ministarstvo, da bi, kako je rekao, ostvario svoje planove da prepolovi inflaciju i obezbedi rast ekonomije.

Javnost je to prva shvatila, a naposletku će političari morati da odgovore na zahteve za povratak u okrilje evropske "dinastije", koji će, nagoveštava Fajnenšel tajms, postati mejnstrim.

Svaka kampanja za ponovno pridruživanje suočila bi se, međutim, sa još dve velike prepreke. Prva i najvažnija je tvrdnja da EU ne bi želela Britaniju nazad, mada Mišel Barnije, koji je predvodio pregovarački tim EU za Bregzit, kaže da su Britaniji otvorena vrata da se vrati "u bilo kom trenutku".

Gaj Verhofštat, svojevremeno šef komiteta Evropskog parlamenta za Bregzit, tvitovao je prošle nedelje: "Imam san. Ukrajina i Britanija će se pridružiti EU u narednih pet godina. Kada sam nazvao Filipa Lambertsa, kopredsedavajućeg grupe Zelenih u Evropskom parlamentu i pitao ga da li se Britanija ponovo pridruži, odgovorio je: "To bi bio moj scenario iz snova" i dodao da bi pet glavnih političkih grupacija u evroparlamentu dale zeleno za povratak Britanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!