"NEĆU SE IZVINJAVATI" Bajden izneo stav o Kini: Ako ugroze naš suverenitet, zaštitićemo zemlju - to smo i učinili...

Novosti online

08. 02. 2023. u 11:42

SJEDINjENE Američke Države zalažu se za konkurenciju sa Kinom, a ne za sukob, rekao je američki predsednik Džozef Bajden u tradicionalnom obraćanju Kongresu i dodao da je o tome obavestio kineskog predsednika Si Đinpinga.

НЕЋУ СЕ ИЗВИЊАВАТИ Бајден изнео став о Кини: Ако угрозе наш суверенитет, заштитићемо земљу - то смо и учинили...

Foto: Profimedia

„Moja administracija će uvek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo saradnji sa Kinom - tamo gde to može unaprediti američke interese i koristiti svetu. Ali nemojte pogrešno misliti - prošle nedelje smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili“, rekao je američki predsednik, aludirajući, između ostalog, i na slučaj kineskog balona iznad SAD, za koji Vašington tvrdi da je špijunski, dok Peking navodi da je naučni.

Takmičenje sa Kinom

Govoreći o Kini, Bajden je rekao i da su SAD u „najjačoj poziciji u poslednjih nekoliko decenija da se takmiče sa Kinom ili bilo kim drugim na svetu“.

On je naveo da kineska vlast „ima nameru da dominira“, te da se „neće izvinjavati zbog investicija u jačanje Amerike, američke inovacije i industriju koja će definisati budućnost“.

„Investiraćemo u naša savezništva i raditi sa njima na zaštiti naprednih tehnologija, kako one ne bi mogle da budu iskorišćene protiv nas. Modernizovaćemo vojsku kako bi čuvala stabilnost i odvratila agresiju“, dodao je američki predsednik.

SAD izlaze snažnije iz kriza

Bajden je rekao kako su SAD „jedina zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla“ i pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi.

„Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvorogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su izašle snažnije iz pandemije virusa korona.

Bajden je rekao da je u SAD stopa nezaposlenosti, sa 3,4 odsto, najmanja u poslednjih 50 godina.

On je najavio i nove propise kojima će se zahtevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

„Da bismo održali najjaču ekonomiju na svetu, potrebna nam je i najbolja svetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svetu po infrastrukturi a onda smo pali na 13. mesto. Sada se vraćamo“, rekao je predsednik SAD.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju