ZAPADNI TENKOVI NA LICITACIJI: Ruskim vojnicima se nudi stimulans - Za zarobljeni oklopnjak do 158.000 evra

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

06. 02. 2023. u 07:11

JOŠ dok nisu stigli nemački i američki tenkovi u Ukrajinu, ruskim vojnicima su obećane velike nagrade za zarobljene i uništene "leoparde" i "abramse".

ЗАПАДНИ ТЕНКОВИ НА ЛИЦИТАЦИЈИ: Руским војницима се нуди стимуланс - За заробљени оклопњак до 158.000 евра

Foto Tanjug/AP

Dobrovoljački bataljon "Pavla Sudoplatova" u Zaporoškoj oblasti obećao je da će dati nagradu od 12 miliona rubalja 157.900 evra (jedan evro 76 rubalja) za svaki zarobljeni "leopard" i "abrams", kao i britanski "čelendžer". Da bi se dobila spomenuta nagrada, zarobljeni tenkovi moraju biti u ispravnom stanju.

Ali za zarobljene zapadne oklopnjake obećali su i druge nagrade. Direktor ruske kompanije "Fores" Mihail Lovkov kazao je da će za prvi zarobljeni zapadni tenk dati nagradu od pet miliona rubalja (65.789 evra), a zatim za svaki po 500.000 rubalja. Gubernator Zabajkala Aleksandar Osipov obećao je svojim zemljacima koji se nalaze u Ukrajini na istočnom frontu nagrade za zarobljavanje i uništenje zapadnih tenkova od tri miliona (39.474 evra) do sto hiljada rubalja.

Nemci su obećali da će dati Ukrajini 14 tenkova "leopard-2", kao i 88 tenkova "leopard-1", koji su bili konzervirani i moraju da prođu fabrički servis i remont. Nedeljnik "Špigl" piše da su se pojavili problemi oko predaje nemačkih tenkova pa ne mogu tačno da kažu kada će ukrajinska vojska dobiti oruđa. To znači da Kijev zasad može da računa da će sigurno dobiti 14 nemačkih "leoparda-2", a starije modele "leopard-1" treba čekati najmanje tri meseca, koliko je potrebno za fabrički remont. Ni Holandija nije precizirala kada će predati tenkove Kijevu.

FOTO: Tanjug/AP

Zanimljivo je da je najbučnija Poljska objasnila da će predati desetak "leoparda", ali ne i rezervne delove za njih. Švajcarska ima konzerviranih 30 nemačkih tenkova, ali ne namerava da ih preda Ukrajini jer su navodno njoj potrebni kao rezerva.

Putinove reči da Nemci ponovo hoće da ratuju kao u Drugom svetskom ratu tenkovima protiv Rusa vojnici ruskih jedinica na ukrajinskom frontu dočekali su spremni rečenicom "samo neka krenu... imamo čime da ih zaustavimo i goreće kao ranije". Putin je podsetio da će ovog puta Nemci ratovati protiv Rusa udruženi sa banderovcima tj. ukrajinskim nacistima.

Ruski eksperti kao i mnogi drugi ističu da, čak i kad stignu svi obećani tenkovi Ukrajini, oni ne mogu da promene situaciju na frontu bez podrške avijacije i pešadije. U Moskvi niko ne potcenjuje protivnika, ali ne postoji ni strah od tenkova koje će dobiti Ukrajina. Poljski politikolog Kristijan Holaščinjski smatra da je tih 150 do 170 tenkova koje će dobiti Ukrajina dovoljno za tri meseca jer toliko Ukrajinci izgube u ratovanju. Kristijan Holaščinjski kaže da je prema informacijama koje on ima Ukrajina do sada u ratu izgubila 550 tenkova različitih tipova. Poljska je do sada dala Ukrajini oko 250 tenkova T-72.

Foto Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da postoji dogovor zemalja koje daju oružje Ukrajini da ga ona ne može koristiti na teritoriji Rusije. Na drugoj strani, u Kijevu ističu da oni nikoga neće pitati gde da koriste oružje koje imaju . Jedna od tenkovskih baza ukrajinske vojske biće u Hersonskoj oblasti, u mestu Snigirevka, koja je udaljena desetak kilometara od reke Dnjepar. Tamo se već nalazi dvadesetak tenkova, a ukrajinski vojnici su smešteni u civilnim zgradama.

Vesti sa istočnog fronta su nepovoljne za ukrajinsku vojsku. Zapadni novinari koji se oslanjaju na izveštaj britanske obaveštajne službe najavljuju teške dane za opkoljene ukrajinske vojnike u Artjomovsku (Bahmutu). Osnivač i vlasnik privatne ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin tvrdi da se u Artjomovsku vode žestoke borbe za svaku ulicu i svaku kuću.

Ukrajinska vojska polako napušta severni deo grada. Da bi sačuvali svoje pozicije u Artjomovsku, Kijev je poslao veći broj mobilizovanih vojnika. Predsednik Zelenski izjavio je da će se njegova vojska boriti za Artjomovsk do poslednjeg vojnika. Neosporno je da se sa svih strana steže obruč i sve teže se može dostaviti municija i oružje, kao i hrana.

Donedavni vojni savetnik predsednika Zelenskog i glavni ratni propagandista Aleksej Arestovič izjavio je da će naredna dva meseca u Donbasu biti "krvava tučnjava" slična onoj iz maja i juna 2022, kada je ukrajinska vojska gubila grad za gradom. Sada je na tom delu fronta ruska vojska brojnija i bolje naoružana.

PUTIN NIJE PRETIO ŠOLCU

Nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu "Bildu" kazao je da predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovorima nije pretio ni njemu, a ni Nemačkoj. Za razliku od Šolca, bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson tvrdio je kako mu je Putin pretio raketama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Boris Džonson ili nije razumeo Putina o čemu on govori ili naprosto laže.

Foto Tanjug/AP

Aleksej Reznjikov

MENjAJU REZNjIKOVA

Više poslanika ukrajinskog parlamenta potvrdilo je priče kako će posle skandala sa kupovinom nerealno skupe hrane za vojsku biti smenjen i ministar odbrane Aleksej Reznjikov. Njega bi navodno trebalo da zameni dosadašnji šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov.

- Nisam razgovarao o mojoj ostavci, ali sam spreman na bilo koji razvoj događaja - izjavio je Reznjikov listu "Ukrajinska pravda".

BRINE IH URANIJUM, ŠALjU "RAFALE"

HOĆE li ukrajinski vojnici pucati na ruske ciljeve municijom sa osiromašenim uranijumom? Francuski sajt "Reporter" otkrio je pozadinu mogućeg korišćenja ove vrste oružja, posle odluke da se teški tenkovi tipa "čelindžer 2", "leopard 2", "abrams" i "bredli" isporuče Ukrajini.

- Nemački "leopardi 2", američki "M1 abrams" i "bredli", kao i britanski "čelindžer 2", svi su sposobni da gađaju municijom sačinjenom od osiromašenog uranijuma - piše ovaj sajt. Ističe se da nijedna od pomenutih zemalja proizvođača, za sada, nije potvrdila, ali ni opovrgla, da će ta vrsta oružja biti korišćena. Francuska je odlučila da pošalje svoja četiri aviona "rafal" iz baze u Mon de Marsanu u Litvaniju, sa zadatkom da štite nebo iznad baltičkih zemalja.  G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku