"A ŠTO, KO ĆE DA NAM SUDI?" Zaharova očitala bukvicu Zapadu

Novosti Onlajn

05. 02. 2023. u 10:12

POZIVI Evropske unije na mirno rešavanje sukoba su još jedan vid licemerja u uslovima kada Evropska unija ponavlja da je spremna da pomaže Kijev "onoliko dugo, koliko to bude bilo potrebno", rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući jučerašnji samit EU i Ukrajine u Kijevu.

А ШТО, КО ЋЕ ДА НАМ СУДИ? Захарова очитала буквицу Западу

Foto: EPA

- Već je izdvojeno 12 milijardi evra o trošku evropskih poreskih obveznika. Povećanje finansiranja sukoba, nove isporuke naoružanja i opreme, povećanje kampova za obuku, proširenje programa obuke za Oružane snage Ukrajine – sve to dovodi do povećanja broja žrtava sukoba, uključujući i civile - prenelo je ministarstvo.

Poslednji samit EU i Kijeva još jednom je potvrdio da, u cilju slabljenja Rusije i zadovoljavanja hegemonističkih tendencija SAD i NATO, Evropska unija nastavlja da podržava "neonacistički režim u Kijevu", pružajući mu ideju o nekakvoj evropskoj perspektivi, iako time narušava sve kriterijume koji se zahtevaju od ostalih kandidata za ulazak u Uniju, ocenila je Zaharova.

Na ovaj način, Brisel se, kako je kazala, solidariše sa totalnom represijom mišljenja koje ne odgovara kijevskom režimu, narušavanjem slobode govora, ali i prava jezičkih i drugih manjina u Ukrajini.

- Pozivi Brisela na mir su licemerni u uslovima kada se izjavljuje o spremnosti da se uloži u nastavak oružanih dejstava - istakla je Zaharova.

U ovakvim uslovima je apsurdno i nemoralno govoriti o tribunalima u kojima bi se sudilo Rusiji za ono što se danas dešava u Ukrajini, saopštilo je ministarstvo.

Činjenica je da je Moskva bila obmanuta Minskim sporazumima, jer oni, kako su već priznali evropski političari, nikada i nisu trebali da dovedu do mira, podsetila je Zaharova.

- Što bi se reklo, a ko će da nam sudi? - upitala je portparolka.

Zaharova je istakla da će Moskva postići sve ciljeve vojne operacije i da su svi pokušaji Zapada, koji se politički, finansijski i vojno kompletno uvukao u ukrajinski sukob, uzaludni.

- Sve učesnike okupljanja u Kijevu od 3. februara čeka veliko razočarenje. Moraće da odgovaraju i pred sopstvenim narodom, koje finansira ovu krvavu geopolitičku igru koju je Zapad započeo i koja se vodi 'do poslednjeg Ukrajinca - poručili su danas iz Moskve.

BONUS VIDEO: SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA - Radovi na sanaciji traju 24 sata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna