BREGZIT SURVAO EKONOMIJU: Tri godine od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, Ostrvo utonulo u haos

A.Vojinović

03. 02. 2023. u 11:00

VELIKA Britanija trogodišnjicu Bregzita dočekala je u haotičnom raspoloženju. Sve nestabilnija ekonomska situacija, rekordna stopa inflacije, protesti radnika javnog sektora zbog niskih primanja, doveli su stanovnike Ostrva do nezapamćenog revolta protiv aktuelne vlade.

БРЕГЗИТ СУРВАО ЕКОНОМИЈУ: Три године од изласка Уједињеног Краљевства из ЕУ, Острво утонуло у хаос

Foto: AP

S druge strane, premijer Riši Sunak ne namerava da popusti pred štrajkačima, već najavljuje zakon kojim će pokušati da "obuzda" pobunjene sindikalce i čak im zabrani da izađu na ulice i izaraze bunt.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije 31. januara 2020. godine bio je ozbiljan udarac. London nastavlja da gubi milijarde brzinom kola koja idu nizbrdo. Prema analizi koju je sproveo "Blumberg", britanska ekonomija je za četiri odsto manja nego što bi mogla da bude da je zemlja ostala pod kapom Unije. Kako se navodi u izveštaju, Britanija gubi otprilike 100 milijardi funti godišnje, odnosno 124 milijarde dolara, od izlaska iz EU.

Osim gubitka značajnog ekonomskog kolača, Ujedinjeno Kraljevstvo ne može da se pohvali ni brojem zaposlenih. Britanija sada ima 370.000 radnika EU manje u odnosu na brojku koja bi bila viša da se London nije "razveo" od Brisela.

Velika inflacija koja je lane pogodila većinu zemalja u Britaniji je dostigla rekordnu stopu u poslednjih 40 godina - u oktobru je iznosila više od 11 odsto. Poskupelo je sve, a hrana čak 16 odsto. Usled ovih poskupljenja trnci su se nakupili u nogama radnika širom Ostrva, koji su od jeseni krenuli u masovne štrajkove sa glavnim zahtevom - povećanje plata.

Sunakova vlada suočila se sa neviđenim nezadovoljstvom stanovnika. Pobunili su se vozači javnog prevoza, medicinari, carinici, dostavljači, nastavnici, univerzitetski profesori... Samo u sredu ih je na ulicama bilo pola miliona!

U nacrtu zakona o štrajku koji vlada planira da uvede navodi se između ostalog i da će poslodavac biti dužan da se konsultuje sa sindikatima, a moći će i da zabrani štrajk! Još nije poznato da li će ovaj predlog zakona biti usvojen.

U minule tri godine Britaniju je, osim posledica Bregzita, pogodila i burna situacija na političkom planu. Vlada je promenila čak četiri premijera, od kojih tri samo prošle godine! Boris Džonson nasledio je Terezu Mej 2019, ali je zbog serije skandala lane morao da "odleti" iz Dauning strita, dok je Liz Tras posle 44 dana na čelu vlade odlučila da napusti funkciju zbog ekonomskog fijaska. Trasovu je nasledio Sunak i postao prvi britanski premijer azijskog porekla.

OPET SANjAJU O EU

PREMA poslednjih istraživanjima, većina građana Velike Britanije smatra da je izlazak iz EU bio greška. Takođe, gotovo dve trećine Britanaca podržava referendum o ponovnom pridruživanju Uniji. Ista anketa je pokazala da je broj ljudi koji se protive još jednom glasanju pao na manje od jedne četvrtine birača koji se protive referendumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku