RAT U UKRAJINI: Rusija rasporedila dodatne vojne snage

Novosti onlajn

30. 01. 2023. u 07:22 >> 23:28

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 341.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија распоредила додатне војне снаге

Foto Tanjug/AP

Bajden ne šalje F-16 Kijevu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da Vašington neće slati borbene avione F-16 Ukrajini.

Rusija rasporedila dodatne vojne snage

Rusija je rasporedila dodatne vojne snage i opremu u Kursku oblast na granici sa Ukrajinom, s ciljem da zaštititi bezbednost granice, izjavio je danas guverner ove oblasti Roman Starovojt.

U izveštaju agencije Interfaks se podseća da je ova oblast od početka sukoba u februaru prošle godine u više navrata bila na nišanu ukrajinske artiljerije.

Zvanični Kijev je više puta upozoravao da bi Rusija mogla ponovo da pokuša da zauzme delove severoistočne Ukrajine, ukazujući na povećane zajedničke vojne aktivnosti ruskih i beloruskih oružanih snaga na oko 200 kilometara zapadno od Kurske oblasti.

Makron nije isključio mogućnost pomoći Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron nije odbacio mogućnost isporuke borbenih aviona Ukrajini.

- Po definiciji, mi ništa ne odbacujemo - rekao je Makron na konferenciji za novinare nakon razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom na pitanje o mogućoj isporuci aviona Ukrajini.

Emanuel Makron, Foto AP

Makron je rekao da će ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov doputovati sutra u Pariz i da će razgovarati.

Ruska ambasada upozorava na mogućnost eskalacije tenzija

Ruska ambasada u Londonu upozorila je na rizik od eskalacije tenzija u Evropi nakon što je šef britanske parlamentarne komisije za vojna pitanja rekao da Velika Britanija treba da se "direktno suoči sa Rusijom" u vezi sa Ukrajinom.

- Ova i slične opaske, uključujući argumente koje je danas iznio Tobijas Elvud, šef komiteta za odbranu Donjeg doma u korist direktnog suočavanja sa Rusijom, samo eskaliraju ionako akutne vojne i političke tenzije na evropskom kontinentu - navodi se u saopštenju.

Diplomatska misija je dodala da bi takva retorika samo uvukla Veliku Britaniju dublje u konfrontaciju između Ukrajine i Rusije.

Pomoć Danske Ukrajini

Danska premijerka Mete Frederiksen potvrdila je da je Kopenhagen predao 19 samohodnih artiljerijskih oruđa "cezar" Ukrajinu.

Ona je to izjavila u ponedeljak u Odesi tokom zajedničkog brifinga sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

- Predajemo svih naših 19 sistema cezar - rekla je ona tokom posete Odesi i dodala da će Danska podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno – oružjem, humanitarnom pomoći, obukom ukrajinske vojske“.

Sirene širom Ukrajine

Vazdušna opasnost je objavljena u Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

 

Zelenski: Rusija sprema veliku osvetu

Rusija sprema osvetu, ali ukrajinska vojska će je zaustaviti, izjavio je Vladimir Zelenski.

Foto AP

- Rusija zaista želi neku vrstu velike osvete, mislim da je već pokrenula. Mislim da ofanziva neće imati neki pozitivan rezultat. Verujem u našu vojsku. Mislim da ćemo ih (rusku vojsku) polako zaustavljati, razbijati i pripremati svoju veliku kontraofanzivu - rekao je Zelenski.

Posledice raketnog udara ukrajinskih snaga na bolnicu u LNR

Ukrajinske snage u subotu su izvele ciljani napad „hajmarsima“ na lokalnu bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR.

 

"Rešenje mora biti prihvatljivo i Rusiji i Ukrajini"

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije /CIA/ Majk Pompeo rekao je da rješenje za Ukrajinu mora da bude prihvatljivo i Rusima i Ukrajincima.

- Svakim danom raste rizik za nas, za Ameriku, rizik da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje, rizik da će izvesti sajber napad ovde u SAD i tako nam poslati poruku - rekao je Pompeo, prenosi RIA.

On je rekao da se rat mora zaustaviti i da se mora naći trajno rešenje prihvatljivo i za Ruse i Ukrajince.

- Mi imamo kapacitet da iskoristimo američku silu, ne naše vojnike, pilote i mornaricu, već američku snagu da isposluje brži kraj svemu ovome, koji će biti relativno trajan - rekao je on i dodao da se uvek na kraju nađe neki kompromis.

On kaže da je uveren da će se i ovaj rat završiti na taj način.

"Čelendžeri" na frontu pre leta

Tenkovi, koje je Britanija donirala Ukrajini, biće na prvoj liniji fronta prije leta, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Na pitanje u parlamentu kada će 14 tenkova "čelendžer", koje je Britanija pristala da isporuči, biti raspoređeno na ratište u Ukrajini, Volas je odgovorio da će to verovatno biti oko Uskrsa.

Foto: EPA

On je dodao da iz bezbednosnih razloga ne može da iznese tačan vremenski okvir obuke za ukrajinske snage koje će koristiti tenkove, ali je dodao da će prvo krenuti instrukcije o upravljanju pojedinim vozilima prije nego što se pređe na načine borbe u formaciji.

Britanija je prošle sedmice saopštila svoj plan da će tenkovi stići u Ukrajinu do kraja marta.

Pogođena vojna baza u Očakovu

Ruska artiljerija pogodila je ukrajinsku vojnu bazu u gradu Očakovu, rekao je za Sputnjik izvor iz bliskog kruga komande Oružanih snaga Ukrajine.

- Noću je izvršen artiljerijski napad na bazu ukrajinske Ratne mornarice u gradu Očakovo, gde se nalazi jedna od jedinica 73. pomorskog centra za specijalne operacije. U napadu je uništena vitalna infrastruktura. Neprijatelj je izgubio tri vozila, eliminisano je 14 nacista, a sedam je povređeno - rekao je on.

Među likvidiranima su britanski plaćenici koji su obučavali ukrajinske vojnike sabotažama u Crnom i Azovskom moru.

Da su u Očakovu odjeknule eksplozije, preneli su ukrajinski mediji rano jutros.

Stav Nemačke jasan - Borbeni avioni neće biti poslani u Kijev

Stav njemačke Vlade da ne isporuči Ukrajini borbene avione ostaje nepromenjen i svako spekulisanje o tome nije na mestu, saopštila je danas portparol Vlade Kristijan Hofman.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da Kijev očekuje da će u bliskoj budućnosti dobiti borbene avione sa Zapada i da će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest meseci da nauče kako da njima upravljaju, prenosi RIA.

Međutim, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su prošle sedmice da Nemačka ne planira da šalje ratne avione u Ukrajinu.

- Savezni kancelar je već govorio o ovoj temi u parlamentu prošle sedmice. Takođe je juče tokom svog puta u Južnu Ameriku rekao da je o ovoj temi sve već rečeno i da borbeni avioni ne dolaze u obzir - rekla je Hofmanova novinarima i dodala da stav koji je zacrtao Šolc "ostaje nepromenjen".

Budimpešta i Beč neće slati oružje u Ukajinu

Mađarska i Austrija neće slati oružje Ukrajini i žele da spreče eskalaciju sukoba, izjavio je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj Bobrovnicki.

FOTO: AP/Tanjug

- Stav Mađarske je jasan: ne šaljemo oružje u područje sukoba, jer želimo da izbegnemo eskalaciju. Naš stav podudara se sa stavom Beča, jer ni neutralna Austrija ne šalje oružje tamo gde su sukobi - rekao je Šalaj Bobrovnicki nakon sastanka sa austrijskim ministrom odbrane Klaudijom Taner u Budimpešti.

Tanerova je istakla da smatra da bi širenje ukrajinskog sukoba u Evropi bila najveća opasnost, javila je novinska agencija MTI.

Rusija i Vašington nastavljaju pregovore o razmeni zarobljenika

Rusija i SAD će nastaviti pregovore o razmeni zarobljenika, ali teško da postoje realne opcije za formulu "svi za sve", izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi RIA.

- Razmena zarobljenika je izuzetno delikatna stvar koja direktno utiče na sudbine ljudi. To je razumljivo, jer je reč o uhapšenima i pritvorenim za određene radnje, na primer, po optužbama za špijunažu, krijumčarenje droge, a ako govorimo o našim ljudima u SAD - iz političkih razloga ili namerno izmišljenih krivičnih slučajeva. U tom pogledu, teško da postoje realne opcije za organizovanje razmene po formuli `svi za sve` - rekao je Rjabkov.

FOTO: AP/Tanjug

Trenažni letovi holandskih borbenih aviona

Holandski borbeni avioni F-35 počeli su u ponedeljak svoje prve trenažne letove u Poljskoj u okviru misije NATO-a, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Prošle nedelje, holandski borbeni avioni F-35 stigli su u Poljsku da patroliraju nebom u okviru misije NATO-a.

Nove eksplozije

Eksplozije u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

Zelenski u Nikolajevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Nikolajev, gde bi trebalo da se sastane sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, piše portal „Strana.ua“, pozivajući se na izvor u kabinetu Zelenskog.

EU o isporuci tenkova Ukrajini

Evropska unija ne smatra da isporuke zapadnih tenkova Ukrajini predstavljaju eskalaciju konflikta, već samo odgovor na eskalaciju od strane Rusije, izjavio je portparol spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.

- Ovo nije eskalacija, ovo je odgovor na agresiju i eskalaciju Rusije koja traje skoro godinu dana - rekao je on.

- Mi pružamo Ukrajini sredstva za zaštitu i nastavićemo ovu podršku koliko god bude potrebno - istakao je Stano na konferenciji za medije.

Ruska PVO oborila ukrajinski vojni helikopter Mi-8

Ruski PVO sistemi oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Novodarovka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

FOTO: Tanjug/AP

Takođe su u prethodna 24 časa uništene dve bespilotne letelice u Luganskoj Narodnoj Republici i četiri rakete ispaljene iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „Uragan“ Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti. Osim toga, u Hersonskoj oblasti presretnute su dve protivradarske rakete američke proizvodnje „HARM“.

U kupjanskom pravcu artiljerija „Zapadne“ grupe ruskih snaga izvela je napad na ljudstvo i tehniku ukrajinskih jedinica u Harkovskoj oblasti. U borbama je ubijeno više od 35 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno oklopno borbeno vozilo i dva automobila.

U krasnolimanskom pravcu artiljerijskom vatrom jedinice grupe „Centar“ gađale su jedinice 95. desantno-jurišne brigade ukrajinskih trupa u Luganskoj Narodnoj Republici. U borbama je poginulo i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika i uništeno četiri borbena oklopna vozila i tri automobila.

U donjeckom pravcu, tokom aktivnih ofanzivnih dejstava grupe „Jug“, ubijeno je i ranjeno više od 70 ukrajinskih bojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, dva kamioneta, dva borbena vozila sistema „Grad“, haubica D-30 i jedan kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPKu-50.

U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu, jedinice grupe trupa „Istok“, nastavljajući uspešna ofanzivna dejstva, zauzele su povoljnije borbene linije i izvele napad na 1. tenkovsku brigadu Oružanih snaga Ukrajine kod Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i 102. brigadu teritorijalne odbrane kod Uspenovke u Zaporoškoj oblasti. U prethodna 24 časa ubijeno je i ranjeno do 25 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena oklopna vozila, haubica D-20, dve haubice D-30, kao i samohodna artiljerijska haubica „Gvozdika“.

U hersonskom pravcu je u prethodna 24 časa u okviru kontrabaterijske borbe uništena jedna samohodna artiljerijska haubica „Gvozdika“ i skladište sa artiljerijskom municijom.

Poljska predaje lovce Ukrajini?

Poljska bi mogla predati Ukrajini svoje lovce F-16 samo u koordinaciji sa NATO-om, izjavio je premijer ove zemlje Mateuš Moravjecki.

- Kao što je to bilo pre nekoliko meseci u kontekstu ‘migova’, tako će i svako drugo vazduhoplovstvo realizovati i verovatno predavati u koordinaciji sa zemljama NATO-a. Ovde ćemo delovati u punoj koordinaciji - rekao je Moravjecki, odgovarajući na pitanje da li je Poljska spremna da Ukrajini preda svoje lovce F-16.

Pomoć dobrovoljcima od ruskog Ministarstva odbrane

Ministarstvo odbrane Rusije preuzeće obezbeđivanje dobrovoljačkih jedinica naoružanjem, tehnikom, odećom, hranom, kao i pružanjem medicinske pomoći, sledi iz nacrta naređenja ruskog ministra odbrane objavljenog na portalu pravnih informacija.

- Utvrditi: postupak obezbeđivanja dobrovoljačkih formacija naoružanjem, vojnom tehnikom, materijalno-tehničkim sredstvima; postupak obezbeđivanja hrane, odeće i drugog snabdevanja, pružanja medicinske pomoći građanima koji se nalaze u dobrovoljačkim formacijama - navodi se u dokumentu.

FOTO: AP/Tanjug

Prema dokumentu, dobrovoljačke formacije se snabdevaju naoružanjem, vojnom tehnikom i materijalno-tehničkim sredstvima „na način utvrđen za vojne formacije Oružanih snaga Rusije“. Odeću obezbeđuju nadležne službe vojnih jedinica kojima su dobrovoljačke formacije pridružene.

Stoltenberg: Južna Koreja da poveća obim pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini, pozivajući se na druge zemlje koje su promenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsednik Jun Suk-

jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u poseti Seulu, na turneji koje će uključiti i Japana i ima za cilj ima jačanje veza sa saveznicima NATO suočenim sa ratom u Ukrajini.

Jens Stoltenberg, Foto AP

Pušilin: Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru 

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru i utvrdile su se u istočnom delu grada, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugljedara.

Prema njegovim rečima, u Artjomovsku se nastavljaju žestoke borbe.

- Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Grupa ‘Vagner’nastavlja da radi danonoćno. Negde se vode pozicione borbe, ali u glavnim oblastima vidimo, naravno, napredak - istakao je Pušilin.

Oslobođenje sela Blagodatno u Artjomovskom okrugu DNR značajno će poboljšati pozicije ruskih jedinica i omogućiti da se preseče još jedan od puteva snabdevanja protivnika, istakao je Pušilin.

- Sada nam je važno da presečemo put Časov Jar-Artjomovsk. To je jedan od retkih preostalih puteva snabdevanja neprijateljske grupe. Ovde vidimo i određene uspehe u oslobađanju naselja Blagodatno, što će omogućiti da se značajno unaprede naše pozicije i preseče jedan od puteva snabdevanja u rejonu naselja Krasna Gora - objasnio je on.

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin u nedelju je saopštio da su jedinice ove grupe preuzele kontrolu nad selom Blagodatno, koje se nalazil između Soledara i Artjomovska.

Šolc odbacuje isporuku aviona Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je sa nerazumevanjem na raspravu o isporuci borbenih aviona Ukrajini, što Kijev zahteva od srede, nakon što je nemačka vlada obećala isporuku 14 tenkova "Leopard 2".

- O tome je sada sve rečeno, i sa moje strane - rekao je Šolc tokom posete Čileu, prenosi DW.

Kancelar je dodao da je umesto toga potrebna „ozbiljna debata u kojoj će se odlučiti ono o čemu treba da se odluči". Šolc je ponovo upozorio na „takmičenje u tome ko nudi više”, u kojem su „u prvom planu domaći politički motivi umesto podrške Ukrajini”.

Foto: Profimedia

Džonson: Putin mi je pretio raketnim udarom uoči napada na Ukrajinu

Bivši premijer Velike Britanije izjavio je da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin pretio raketnim udarom tokom vanrednog telefonskog razgovoru uoči ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Džonson je, u dokumentarcu Bi-Bi-Sija koji se bavi Putinovim razgovorima sa svetskim liderima, naveo da mu je Putin rekao da će takav raketni udar "trajati samo minut".

Dodao je da nije siguran da li je pretnja bila "ozbiljna".

Kako se navodi, Putin je Džonsonu to saopštio nakon što ga je bivši premijer Velike Britanije tokom veoma dugog ​​razgovora u februaru 2022. godine upozorio da će rat biti "potpuna katastrofa". 

Džonson je ispričao da je rekao Putinu da bi invazija na Ukrajinu dovela do sankcija Moskvi i većeg broja NATO trupa na ruskim granicama.

Takođe je naveo da je pokušao da odvrati rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u "u skoroj budućnosti".

 

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Ukrajinske snage jačaju položaje kod Artjomovska

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Kod naselja Časov Jar primećeno je jačanje ukrajinskih pozicija. Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Zapadni tenkovi na frontu u proleće

Ukrajinske oružane snage će verovatno početi da koriste zapadne tenkove u borbenim dejstvima na proleće, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za kanadsku televiziju „Si-Bi-Si“.

Prema rečima ministra, ukrajinske snage nameravaju da od isporuka koje su obećale zapadne zemlje formiraju najmanje dva tenkovska bataljona koji će biti iskorišćeni „za nastavak kontraofanzive“.

BONUS VIDEO: 

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost