NEVEROVATAN SNIMAK INCIDENTA KOJI PRETI DA PRERASTE U RAT: Vojska gađala neprijateljski avion, sprema se bura u Africi (VIDEO)

Novosti online

25. 01. 2023. u 11:22

VOJSKA Ruande je juče gađala borbeni avion Demokratske Republike Kongo, za koji tvrde da je narušio njihov vazdušni prostor. Vlada Konga je rekla da je to čin rata.

НЕВЕРОВАТАН СНИМАК ИНЦИДЕНТА КОЈИ ПРЕТИ ДА ПРЕРАСТЕ У РАТ: Војска гађала непријатељски авион, спрема се бура у Африци (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@CalibreObscura

Na video-snimku koji se širi društvenim mrežama vidi se raketa koja leti prema borbenom avionu, pre nego što eksplodira u vazduhu u blizini letelice, koja je nastavila svoj let. Rojters navodi da još uvek nije potvrđena autentičnost snimka.

Na meti PVO Ruande je bio jurišni avion Su-25, sovjetske proizvodnje.

Kongo je negirao optužbe da je avion bio u vazdušnom prostoru Ruande, što je poslednji u nizu sporova dve zemlje, čiji su odnosi zategnuti zbog gerilskih pobuna.

- Pucnji iz Ruande bili su usmereni na kongoanski avion koji je leteo unutar teritorije Konga - navodi se u saopštenju, potvrđujući da je avion sleteo u glavni grad provincije Goma bez veće štete.

Potez Ruande je opisan kao "namerni čin agresije koji predstavlja čin rata" čiji je cilj podrivanje mirovnog sporazuma o okončanju ofanzive pobunjeničke grupe M23.

Ranije je vlada Ruande saopštila da je vojska gađala avion nakon što je narušio vazdušni prostor Ruande u Rubavu, "što je podstaklo vladu da preduzme odbrambene mere".

- Ruanda traži od Demokratske Republike Kongo da zaustavi ovu agresiju - rekla je portparolka vlade Jolande Makolo u saopštenju.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!