AMERIKA PODRŽAVA FINSKU I ŠVEDSKU: Stejt department o proširenju NATO

Tanjug

24. 01. 2023. u 23:15

PORTPAROL američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da SAD podržavaju brzi ulazak Finske i Švedske u NATO, nakon što je Helsinki saopštio da su trilateralni razgovori sa Turskom o zahtevu Finske i Švedske za pridruživanje tom vojnom savezu stavljeni na pauzu.

АМЕРИКА ПОДРЖАВА ФИНСКУ И ШВЕДСКУ: Стејт департмент о проширењу НАТО

Foto AP

Prajs je na konferenciji za novinare više puta upitan o stavu Vašingtona o pristupanju Finske bez Švedske, ali je odbio da komentariše ono što je nazvao "hipotetičkim", a ne "aktuelnim pitanjem".

-Ovo je oduvek bila diskusija o Finskoj i Švedskoj... prelasku sa saveza od 28 na savez od 30. To je ono što želimo da vidimo, rekao je Prajs.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojem je tokom vikenda spaljena kopija Kurana.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je danas da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dve nordijske zemlje da se pridruže NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi