"MI SMO MIRNI LJUDI, ALI OKLOPNI VOZ STOJI TAMO GDE JE POTREBNO" Lavrov o saradnji Moskve i Minska - Štitićemo se od nasrtaja zapadnih suseda

Novosti online

19. 01. 2023. u 15:01

SPORAZUMI predsednika Belorusije i Rusije, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina, u oblasti odbrane i vojnotehničke saradnje bili su blagovremeni u smislu obezbeđivanja spremnosti zemalja za svaki razvoj događaja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa beloruskim predsednikom u Minsku.

МИ СМО МИРНИ ЉУДИ, АЛИ ОКЛОПНИ ВОЗ СТОЈИ ТАМО ГДЕ ЈЕ ПОТРЕБНО Лавров о сарадњи Москве и Минска - Штитићемо се од насртаја западних суседа

Foto Tanjug/AP

- Potpuno se slažem da su dogovori koje dva predsednika postižu u oblasti naše vojnotehničke, vojne i odbrambene saradnje veoma blagovremeni u pogledu spremnosti za svaki razvoj događaja. Mi smo mirni ljudi, ali oklopni voz stoji tamo gde je potrebno - rekao je Lavrov.

Osvrćući se na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ruski ministar je rekao da Rusija zajedno sa svojim beloruskim saveznicima i prijateljima preduzima sve neophodne mere za zaštitu od mogućih nasrtaja zapadnih suseda.

- Vidimo kako se na severu Evrope, koji je u velikoj meri bio neutralna teritorija, sada razmešta NATO – Finska i Švedska – sve je to veoma blizu naših granica - objasnio je on.

Lavrov je nakon sastanka rekao da Rusija i Belorusija imaju zajednički stav o tome koje ciljeve treba postići u toku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

- Ovde imamo jedinstven stav o tome koje ciljeve treba postići i kako obezbediti da od naših suseda ne dolaze nikakve pretnje ni Rusiji ni Belorusiji - dodao je on.

Ruski ministar dodao je da tokom posete Minsku želi da razgovara o situaciji koja se razvila kao rezultat „politike Zapada ka potpunoj dominaciji“.

- Sednica dva kolegijuma (ministarstva spoljnih poslova Belorusije i Rusije u četvrtak u Minsku) pravovremenija je nego ikad. Pitanja o kojima ćemo razgovarati odnose se na situaciju koja se razvila zbog politike naših zapadnih kolega za totalnu dominaciju, na čelu sa Amerikancima koji su sve ostale postrojili. I to se vidi u stavu NATO-a i Evropske unije. Tim putem već je krenuo Savet Evrope. A u OEBS-u se gomilaju mnogi problemi - rekao je Lavrov.

On je objasnio da je ova tema jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu predstojeće zajedničke sednice kolegijuma ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

- Zajedno sa saradnjom u međunarodnim organizacijama, gde nam je važno da sprečimo privatizaciju sekretarijata, što takođe pokušava da učini Zapad - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, „posebno je važno koordinisati dejstva u oblasti ljudskih prava – Saveta UN za ljudska prava i drugih mehanizama – gde Zapad očigledno pokušava da politizuje rasprave koje treba da idu na osnovu postojećih normi međunarodnog humanitarnog prava - zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta


 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili