DŽONSON PLANIRA POTRES U BRITANIJI: Sprema "memoare kakvih nema" o vremenu dok je bio premijer

Đ.G.

18. 01. 2023. u 17:36

BIVŠI premijer Boris Džonson potpisao je ugovor o pisanju knjige o svom turbulentnom vremenu dok je bio premijer, opisanoj kao "memoari kakvih nema".

ЏОНСОН ПЛАНИРА ПОТРЕС У БРИТАНИЈИ: Спрема мемоаре каквих нема о времену док је био премијер

Foto: Profimedia

Izdavač Harper Kolins otkupio je prava na memoare, koji tek treba da budu naslovljeni.

Nije određen datum objavljivanja za vreme dok je gospodin Džonson bio na funkciji.

Biograf i prijatelj gospodina Džonsona rekao je da očekuje da će bivši premijer zaraditi "ogromnu sumu" od ugovora o knjizi.

- Biće izuzetno čitljiv i neće biti potreban pisac duhova - rekao je Endru Gimson, autor knjige Uspon Borisa Džonsona, za BBC. - Ljudi plaćaju ogromne sume novca za ove knjige.

Harper Kolins je odbio da podeli detalje o tome koliko je gospodin Džonson plaćen za posao, kada bi knjiga mogla biti gotova ili koliko se kopija očekuje da će biti prodato.

'Spasavanje njegove reputacije'

Postojale su spekulacije da Džonson planira povratak u politiku fronta i rekao je da će se ponovo kandidovati kao poslanik na sledećim opštim izborima.

Gimson je rekao da će memoari biti "važna vežba u spasavanju njegove reputacije" i da će "deo publike za ovo biti njegova sopstvena zabava".

Bivši novinar, gospodin Džonson je imao dugu karijeru u medijima pre nego što je postao premijer, radeći kao urednik Spektator-a od 1999. do 2005. i kao kolumnista za Telegraf.

Drugi britanski premijeri su obezbedili unosne poslove sa knjigama, primajući velike sume za izdavačka prava.

Izveštava se da je ser Toni Bler 2007. plaćen oko 5 miliona funti za svoje političke memoare dok je Dejvid Kameron zaradio 1,5 miliona funti za svoje memoare For The Record.

Gospodin Džonson je već napisao niz knjiga, uključujući Čerčilov faktor, biografiju njegovog heroja i ratnog vođe ser Vinstona Čerčila.

Kao poslanik konzervativaca iz zadnje klupe, gospodin Džonson je takođe zaradio znatnu svotu novca obilazeći govorničko kolo, prijavivši više od milion funti za govor od kada je napustio funkciju u septembru.

Prošle nedelje, parlamentarni zapisi su pokazali da je kompanija koju je osnovao gospodin Džonson dobila donaciju od milion funti od investitora u kriptovalutama.

(BBC)

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna