SNOUDEN ISMEJAO LAŽNE TVRDNJE PROZAPADNIH MEDIJA: Optužili ga da je koristio sigurne kuće KGB-a u Moskvi (FOTO)

Đ.G.

18. 01. 2023. u 16:04

EDVARD Snouden je ismevao ideju da je nekada živeo u sigurnoj kući KGB-a u Moskvi. Tu tvrdnju je greškom izneo ruski istražni list Insajder, koji je podržan od strane Zapada, kao rezultat, kako je rečeno, greške u prevodu.

СНОУДЕН ИСМЕЈАО ЛАЖНЕ ТВРДЊЕ ПРОЗАПАДНИХ МЕДИЈА: Оптужили га да је користио сигурне куће КГБ-а у Москви (ФОТО)

Foto: AP

Igrana priča o sigurnim kućama koje navodno koriste sovjetske i ruske specijalne službe objavljena je u utorak. Verzija na engleskom jeziku imala je naslov: „Putinove ćerke, Ana Čepmen i Edvard Snouden: visoki zakupci sigurnih kuća KGB-a i SVR-a.

Uprkos njegovoj istaknutosti u tizeru, američki begunac koji je dao znak za NSA-in program masovnog elektronskog nadzora jedva da se pojavljuje u priči. U jednoj rečenici se pominje glasina da se nekada  „krio“ na određenoj adresi. Opisan je kao „prebeg“ kome „preti kazna od 30 godina zatvora u Sjedinjenim Državama“.

Snouden je reagovao na tu tvrdnju u sredu, tvitujući da je to laž i nazvavši Insajder „zglavcima“. Otkako je postao fokus vesti, dodao je, napustio je ideju da se na medije može osloniti da će uglavnom tačno izveštavati o činjenicama.

Agencija je odgovorila na tvit da se odriče odgovornosti za iznošenje tvrdnje, navodeći da su samo prijavili glasinu. Originalna ruska verzija nije koristila njegovo ime u naslovu, navodi Insajder, tako da je to bila „glupa greška prevodioca koja je sada ispravljena“. Očigledno nije uspelo da kontaktira Snoudena pre objavljivanja priče.

-  U svim pravim novinama, tvrdnja ili nagoveštavanje da je javna ličnost živi u sigurnoj kući smatralo bi se 'važnim' i zahtevalo bi dokaze - odgovorio je Snouden. 

Snouden je ostao zaglavljen u Rusiji 2013. godine, kada mu je američka vlada oduzela pasoš dok je leteo iz Hong Konga u Latinsku Ameriku preko Moskve. Zatim je zatražio i dobio politički azil u Rusiji, a kasnije je dobio rusko državljanstvo. Neki od njegovih kritičara su tvrdili da je od početka radio za rusku obaveštajnu službu, na osnovu ove veze.

Insajder je onlajn istraživačka kuća registrovana u Letoniji koja je po svom uređivačkom stavu slična poznatijem Belingatu. Navodno radi na osnovu stranih dozvola. Rusko Ministarstvo pravde označilo ga je kao stranog agenta 2021. - preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana