RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Kremne; Pentagon ne da Kijevu tenkove; Duda - Hoće li Kijev preživeti? (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 07:40 >> 01:27

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini i Donbasu ušla je u 329. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Кремне; Пентагон не да Кијеву тенкове; Дуда - Хоће ли Кијев преживети?  (ВИДЕО)

Foto AP

 

Rezime dešavanja na frontu u Ukrajini (MAPA)


KIJEVSKA OBLAST
Rano ujutru u Brovarima helikopter Državne službe za vanredne situacije Ukrajine, koji je prevozio visoko pozicionirane službenike republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, pao je na vrtić.

U nesreći su poginuli ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski, njegov zamenik, šef službe bezbednosti, 3 člana posade. Među žrtvama je bilo i civila, među kojima i deca.


BELGORODSKA OBLAST
Popodne ruski PVO sistemi presreli su vazdušne ciljeve u Krasnogvardejskom okrugu Belgorodske oblasti. Izbegnuti su žrtve i razaranja.

SMER STAROBELjSK
Nastavljaju se sukobi u oblasti Novoselovskog. Ruske jedinice, podržane artiljerijom, odbijaju napade neprijatelja i ne dozvoljavaju mu da se učvrsti u „sivoj zoni“.

U sektoru Limanskog ruske jedinice, uz podršku oklopne tehnike i artiljerije, sprovode ofanzivu na liniji Makejevka-Balka Žuravka. Artiljerijska vatra uništila je uporište ukrajinske vojske.

Ilustracija rybar



SOLEDARSKI FRONT
Nakon potpunog oslobađanja stanice Sol, jurišni odredi PMC Vagner vode borbu u rejonu Razdolovke i Krasnopolja, odbacujući neprijatelja sve dalje od Soledara.

Severno od Bahmuta, nastavljaju se sukobi na periferiji Paraskovijevke i Krasne Gore. Napredovanje je komplikovano zbog mreže uporišta VSU.

Ruske trupe se bore u urbanoj oblasti Bahmuta. Oružane snage Ukrajine, pokušavajući da spreče predaju grada, prebacuju pojačanje u Časov Jar kako bi usporile rusku ofanzivu.

Južno od Bahmuta, teške borbe se nastavljaju u Kleščejevki. Oslobađanje naselja omogućiće uspostavljanje vatrene kontrole nad autoputem Časov Jar-Bahmut i blokiranje grada sa juga.

Foto Tanjug/AP


DONjECKI PRAVAC
Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjeck i susedna naselja iz topovske i raketne artiljerije. Oštećeni su civilni objekti na području veleprodajne baze Rezon u Gorlovki. U Staromihajlovki, Jasinovataji i Dokučajevsku zabeleženo je uništavanje stambenog fonda. Najmanje jedna osoba je poginula, a jedna je povređena.

ZAPOROŠKA OBLAST
Uzajamno granatiranje strana se nastavlja duž linije dodira: ruske trupe su pogodile koncentracije VSU u Guljajpolju, Maloj Tokmački, Orehovi, Malinovki i Plavnji. Oružane snage Ukrajine su zauzvrat gađale Mihailovku raketnom artiljerijom.

JUŽNI FRONT HERSONSKI PRAVAC
Ruska artiljerija gađala je ciljeve u Hersonu, Očakovu, Antonovki, Veselom i Beregovu.
Oružane snage Ukrajine pucale na Novu Kahovku, civili nisu povređeni.

 

Zelenski: Zima je, svi su umorni

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se smiruju sukobi.

-Rat se zaista usporava zimi. Postoje razumljive okolnosti i razumljivi razlozi. Svi su umorni: priroda, ljudi i, hvala Bogu, neprijatelj, rekao je Zelenski na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Ukrajinski lider je napomenuo da se i dalje vode žestoke borbe na istočnom delu linije razdvajanja.

Foto: Printscreen/UN

Vladimir Zelelnski


 

 

Granatirano 41 naselje u DNR

Ukrajinske oružane snage granatirale su u poslednja 24 sata veći broj civilnih naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 41 put, ispalivši 274 projektila različite vrste municije, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine (JCCC).

Foto: Tanjug

U saopštenju se navodi da je artiljerijska paljba vršena iz cevne artiljerije kalibra 152 i 155 milimetara, ukupno 274 projektila i da je u ukrajinskim napadima ranjen stanovnik naselja Gorlovka, prenosi TASS.

Kako se navodi, pod vatrom su bila naselja Aleksandrovka, Dokučajevsk, Donjeck, Gorlovka, Kesten, Makejevka, Mineralnoe, Pantelejmonovka, Staromihajlovka, Jakovlevka, Jasinovata.

U saopštenju se ističe da su od artiljerijske paljbe oštećene 23 kuće u Dokučajevsku, Donjecku i Gorlovki.

Vojna pomoć SAD obuhvata rakete dometa do Krima?

SAD spremne da pomognu Ukrajini u udaru na Krim, čak i ako takav potez poveća rizik od eskalacije piše Njujork tajms.

Posle meseci pregovora, Bajdenova administracija je konačno priznala da je Kijevu možda potrebna sila za napad na Krimu.

Kada Oružane snage Ukrajine pokažu Rusiji da bi njena kontrola nad Krimom mogla biti ugrožena, to će ojačati poziciju Ukrajine u svim budućim pregovorima, piše NjT.

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključiće rakete GLSDB za M142 „HIMARS“ i M270, koje mogu da pogađaju ciljeve “jedrećom” bombom GBU-39 na udaljenosti do 160 km, kao i oklopne transportere Striker, piše Politiko.

Vode se teške bitke za Novoselovskoe: Nacisti pokušavaju da probiju front kod Svatovo-Kremene (MAPA / VIDEO)

Oružane snage Ukrajine podigle su rezerve, uključujući veliki broj artiljerije, i sprovode neprekidne napade na Novoselovskog.

Pre par dana nacisti „Kraken“ i 92. brigada Oružanih snaga Ukrajine uspeli su da uđu u predgrađe naselja, koje je postalo prva linija naše odbrane na ovom delu fronta. Haubice, "Gradovi", minobacači, pa čak i "Solcenpeki" neprestano pokrivaju neprijatelja, sprečavajući ga da se učvrsti.

Foto printskirn telegram vysokygovorit

Takođe, VSU su rasporedile militante i oklopna vozila u Stelmahovku, odakle podržava grupe nacističkih jurišnika. Prema gomilanju snaga Oružanih snaga Ukrajine u ovom naselju izvode se i artiljerijski udari.

U isto vreme, naša pešadija, uz podršku tenkova, napada u pravcu Makejevka-Nevski i u još par oblasti.

 

 

Kadirov prikazao snimke zarobljenih Ukrajinaca

Šef Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegram kanalu snimke ukrajinskih vojnika zarobljenih u regionu Belogorovke.

-Sergej Limarenko, Vasilij Mulik i Ilja Ivančuk dele svoje priče o tome kako su završili na prvoj liniji fronta. Dobro smo upoznati sa glavnim scenarijem. Dnevni red, poligon, linija fronta je nepromenljiv algoritam delovanja komanda Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, danas smo mogli da saznamo neke detalje o toku obuke hrabrih branilaca Trga. „Cepali su drva, kopali rupe“ – to je cela obuka mobilisanih regruta, napisao je.

Na snimku su trojica zatvorenika rekli da su na front stigli pre dva dana. Jedan od njih se požalio da su ga drugovi napustili, pa su mu oduzeli mitraljez umesto zaglavljenog.

Pentagon ne da abramse Kijevu

Visoki zvaničnik Pentagona Kolin Kal izjavio je danas da je cilj SAD da razbije dinamiku žestokog ratovanja i gotovo zamrznute linije fronta u Ukrajini pomoću nove vojne pomoći za koju se nadaju da će dati novi vetar u leđa Kijevu u sukobu sa ruskim snagama.

Mađari traže ukidanje sankcija Rusija, Kuleba protiv

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nazvao je neprihvatljivim predlog Mađarske da ukine sankcije EU protiv devet osoba koje su navodno povezane sa rukovodstvom Ruske Federacije.

Ranije su se u medijima pojavile informacije o zahtevima Mađarske da ukine sankcije EU jednom broju Rusa.

-Predlog Mađarske da se ukinu sankcije protiv devet osoba povezanih sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom je neprihvatljiv, napisao je Kuleba na Tviteru.

Istovremeno, on poziva, naprotiv, da se povećaju sankcije Rusiji kako bi one pogodile industriju raketa i bespilotnih letelica, pojedince, energetiku, banke, medije, informacione i komunikacione tehnologije, kao i da se uvedu mere protiv Irana.

 

Rusija u OEBS: Francuska i Nemačka su potpirivale rat u Ukrajini

Nemačka i Francuska iskoristile su sporazume iz Minska za tajno vojno jačanje Ukrajine, izjavio je danas na sastanku OEBS Foruma o bezbednosnoj saradnji Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u bečkim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Foto MO Ukrajine

Bela Kuća: Patrioti nisu dovoljni Kijevu

Isporuka PVO sistema Patriot neće biti odgovor na sve potrebe Ukrajine u ovoj oblasti, priznao je Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

-U idealnom slučaju, da biste pokrili područje samo sa sistemima Patriot, potrebno vam je nekoliko baterija koje se nalaze u blizini kritičnih objekata... O tome razmišljamo kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani, koju pružaju samo sistemi Patriot. Ali kao što sam rekao, u Ukrajini se ne fokusiramo na specifične sisteme, rekao je Kirbi novinarima.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski aambasador: Britanski tenkovi u Kijevu će dovesti do eskalacije rata

Snabdevanje Kijeva britanskim tenkovima Čelenžer 2 dovešće do eskalacije sukoba u Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelinza ruske medije.

-Britanci su najavili da će biti prvi koji će isporučiti tenkove Ukrajini, što sa vojne tačke gledišta ne mogu da komentarišem, ali sa političkog stanovišta, to je, bez sumnje, eskalacija, rekao je Kelin, a preneo TASS.

Duda: Hoće li Ukrajina preživeti

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da se ruska vojska sprema za novu ofanzivu u Ukrajini. Zato Kijevu treba isporučiti što više tenkova.

-Kroz nekoliko nedelja ili meseci videćemo da li će Ukrajina preživeti, istakao je Duda na Međunarodnom forumu u Davosu.

 

Foto: AP

 

Nacistički simboli na ukrajinskim tenkovima

Ukrajinci su jasno pokazali da u njihovoj zemlji “nema” nacista. Radi ove svrhe, ukrajinske oružane snage su stavile na identifikacionu oznaku T -84 "OPLOT" opšte poznati simbol vojske Trećeg Rajha - "Balkenkroйc".


Iako simbol nije direktno nacisti, ideja autora ovog rada je opšte razumljiva.

 

 

Zaplenjeni američki TOW kod Siledara

Ruska vojska je uhvatila ukrajinski modul SAD-a PTRM-71 u Soledaru. Osoblje ga je pokazalo vojnom dopisniki @ Izvestia.


Ovaj uređaj je osmišljen da vrši proračune za gađanje anti-tenkovskim raketama. Vašington je stavio ključne komplekse BGM-71 u okviru sledećeg paketa vojne pomoći, koji je najavljen u avgustu 2022. godine.

VSU: Oboren Ka-52 i dron

Oružane snage Ukrajine su u sredu, 18. januara, oborile neprijateljski helikopter Ka-52 i bespilotnu letelicu.

Kako prenosi Ukrinform, to na Fejsbuku prenosi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

-Danas su naši branioci oborili neprijateljski helikopter Ka-52 i eksperimentalnu rusku izviđačku bespilotnu letelicu Merlin-VR, navodi se u izveštaju.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Dejstvo ruskih tenkova na Hersonskom ratištu (VIDEO)

Ruski tenkisti i dalje gađaju vojne objekte, oklopna vozila i ukrajinske oružane snage.

Tenkovi uspešno pogađaju ciljeve na znatnoj udaljenosti i izvan direktnog vida. Prema koordinatama dobijenim korišćenjem UAV, posmatračkih tačaka, skladišta municije i strane vojne opreme na desnoj obali Dnjepa su uništeni.


Tenkovi vrše manevarske bitke koristeći prirodna skloništa i zaklone terena. Vatra za ciljeve prilagođava se dronilima.

 

 

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, kao i delu DNR pod kontrolom Kijeva, saopštila je državna služba za obaveštavanje građana.

Foto Tanjug/AP

Imenovan vd ministra policije Ukrajine

Vlada Ukrajine imenovala je načelnika Nacionalne policije Igora Klimenka za vršioca dužnosti ministra policije, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

 

Ukrajina traži još luka za izviz čelika i žita

Ukrajina traži otvaranje novih luka za izvoz čelika Ukrajina želi da prošiti prehrambeni koridor i da u njega uključi i izvoz čelika, izjavila je ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko.

-Za nas je važno da dodamo više luka kako bismo povećali obim izvoza. Usredsredićemo se na izgradnju dodatnih skladišta za poljoprivredne proizvode, ali sa strateškog stanovišta moramo da otvorimo morske luke. Ne radi se samo o poljoprivrednim proizvodima, već i o čeliku, rekla je ona agenciji „Blumberg“.

Ona je navela da se tokom 2022. godine BDP Ukrajine smanjio za 30,2 odsto, a da je prognoza bila da će se smanjiti za 50 odsto.

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP


 

 

Ruska vojska oslobodila naselje u DNR

Jurišni dobrovoljački odredi uz podršku Oružanih snaga Rusije oslobodili su naselje Sol u Donjeckoj Narodnoj Republici. U toku prethodnog dana na ovom području likvidirano je skoro 90 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo dodaje da su ovom prilikom uništena tri borbena oklopna vozila, četiri automobila, haubica „Msta-B“ i borbeno vozilo raketnog sistema „grad“.

U pravcu južnog Donjecka sprečeni su pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da napadnu do tri jurišne grupe na području tri naselja u DNR. Neprijatelj je tom prilikom izgubio skoro 90 vojnika, četiri borbena oklopna vozila, jedan kamionet i sedam automobila.

Pored toga, na području Kramatorska uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine za raketne sisteme „himars“ i „grad“.

Glavne stavke iz izjave Sergeja Lavrova o godišnjim rezultatima diplomatije

Putin: Obmanjivali su nas, normalizacija u Donbasu mirnim putem nije bila moguća

Rusija je učinila sve u cilju normalizacije situacije u Donbasu mirnim putem, ali to, po definiciji, nije bilo moguće, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je ukazao da Rusija nije mogla da ne reaguje na događaje koji su se odigrali u Ukrajini 2014. godine, između ostalog na istrebljivanje stanovništva koje govori ruski jezik.

Pušilin: U Soledaru su zarobljeni strani plaćenici

V.d. lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da su u Soledaru zarobljeni strani plaćenici.

- Ne mogu da kažem tačan broj (zarobljenika). Ima stranih plaćenika. Ali, po pravilu, ukrajinski režim to i dalje pokušava maksimalno da sakrije. I verovatno ima više ubijenih nego zarobljenih stranih plaćenika - dodao je Pušilin govoreći za „Prvi kanal“.

On je dodao da su ruske snage u pravcu Avdejevke potisnule ukrajinske snage sa položaja istočno od Opitnog i proširile prostor za dalje operacije.

Prema njegovim rečima, nema konkretnih cifara o gubicima Oružanih snaga Ukrajine tokom oslobađanja Soledara, ali ih je na hiljade.

Zelenski: Pad helikoptera užasna tragedija

Presednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u padu helikoptera u Brovarima poginulo 15, a povređeno 25 osoba, ali je dodao da se tačan broj žrtava još utvrđuje.

On je istakao da je pad helikoptera užasna tragedija.

Foto: Tanjug/AP photo

Zelenski je dodao da su se u helikopteru nalazili ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski, njegov prvi zamenik Evgenije Jenjin, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jurij Lubkovič, njihovi pomoćnici i posada.

Medvedev izneo uslove za nove pregovore sa Ukrajinom

Za nove pregovore Moskve i Kijeva neophodna je saglasnost strana u vezi dva pravna aspekta - radi se o priznavanju rezultata samoopredeljenja naroda bivših ukrajinskih teritorija i izradi novih međunarodnih propisa, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Opširnije možete pročitati ovde.

Ukrajinski militant-istoričar eliminisan u Ukrajini

Valerij Romanovski, kandidat istorijskih nauka, jedan od pristalica ideje o poreklu Ukrajinaca od drevnih Ukrajinaca, preminuo je u ukrajinskoj bolnici posle teške rane.

Lavrov: Nema govora o pregovorima sa Zelenskim

Rusija je spremna da razmotri svaki ozbiljan predlog Zapada u vezi s pregovorima o Ukrajini, ali takvih predloga do sada nije bilo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Priče Zapada o spremnosti za normalizaciju situacije u Ukrajinu su đavolja posla, nikakvih ozbiljnih predlog za sada nema - istakao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, kada je reč o perspektivama pregovora o tome se diskutovalo mnogo puta.

- Kada smo podržali molbu Ukrajine o pregovorima, nacrt normalizacije koji je predložila Ukrajina, Ukrajina se složila. Čitavo leto i početak jeseni predstavnici Zapada su govorili da je rano preći na pregovore, da je potrebno dati više oružja - ukazao je Lavrov.

Poginuo ukrajinski ministar unutrašnjih poslova u padu helikoptera

Šesnaest osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je kada se u Brovarima u Kijevskoj oblasti Ukrajine srušio helikopter. Među poginulima su i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamenik Evgenije Jenjin.

Ministar i njegov zamenik nalazili su se u helikopteru sa još sedam osoba koje su poginule, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.

 

- U gradu Brovari srušio se helikopter u blizini vrtića i stambene zgrade. U vrtiću su u trenutku tragedije bila deca i zaposleni u ustanovi. Trenutno su svi evakuisani. Ima žrtava - napisao je načelnik Kijevske regionalne vojne administracije Aleksej Kuleba na Telegramu.

U nesreći su povređene 22 osobe, od kojih je 10 dece. Svi povređeni su hospitalizovani.

 

LNR: 30 boraca se vraća kući iz ukrajinskog zarobljeništva

Trideset boraca Luganske Narodne Republike, oslobođenih iz ukrajinskog zarobljeništva, vraća se u Lugansk, saopštio je zamenik šefa republike Leonid Pasečnik.

- Dobre vesti: kući se vraća još 30 branilaca LNR, oslobođenih tokom razmene 8. januara. Borci su u Moskvi dobili primarnu medicinsku pomoć i sada se vraćaju u republiku - napisao je Pasečnik na svom Telegram kanalu.

On je precizirao da su mnogi od njih u zarobljeništvu pretučeni i uveravani da se „nikada neće vratiti kući“.

Pasečnik je takođe dodao da se nastavlja rad na oslobađanju onih koji su ostali u ukrajinskom zatvoreništvu.

Helikopter pao u blizini vrtića, oglasila se kancelarija Zelenskog

U kijevskoj oblasti u blizini grada Brovari začule su se eksplozije, javljaju očevici na društvenim mrežama.

Po pisanju lokalnih medija, u blizini dečijeg vrtića srušio se helikopter.

Kancelarija Zelenskog je potvrdila pad letelice.

- Pet osoba je povređeno u padu letelice u blizini obdaništa u Brovarima u Kijevskoj oblasti - saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Vanredna isključenja struje

U Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine već četvrti dan su na snazi vanredna isključenja struje, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

 

Ukrajinske snage za 24 časa 21 put granatirale DNR

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 21 put granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 123 granate, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku