RASKOLNICI NE STAJU NI NA BOGOJAVLJENJE: Pravoslavna crkva Ukrajine najavila novu službu u Kijevo-pečerskoj lavri

Đ.G.

14. 01. 2023. u 12:39

PREDSTOJATELj raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije služiće 19. januara bogosluženje u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-pečerske lavre povodom Bogojavljenja Gospodnjeg, saoptšio je Jevstratij Zorja, predsedavajući o. Odeljenje za spoljne crkvene odnose PKP.

РАСКОЛНИЦИ НЕ СТАЈУ НИ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ: Православна црква Украјине најавила нову службу у Кијево-печерској лаври

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Kijevsko-pečersku lavru država je prenela u slobodan posed kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). Raskolnička PCU je 2022. godine najavila stvaranje verske organizacije za koju želi da dobije jedan od hramova Lavre. Kanonska crkva veruje da PCU pokušava da zauzme Kijevo-Pečersku lavru, stvarajući tamo svoj manastir. Ranije je PCU bilo dozvoljeno da održi božićnu službu u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-Pečerske lavre 7. januara.

- Božanstvenu Liturgiju povodom Svetog Bogojavljenja, Krštenja Gospodnjeg, služiće mitropolit Epifanije u Uspenskom Sabornom hramu Lavre - napisao je Zorja na svojoj Fejsbuk stranici*. Precizira se da je početak bogosluženja u 9.00 (10.00 po moskovskom vremenu).

Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom , lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj de fakto zabrani u Ukrajini. Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi „kontraobaveštajne aktivnosti“ – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastira, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, u potrazi za dokazima o „antiukrajinskim aktivnostima“. Pojedinim pripadnicima sveštenstva izrečene su državne sankcije - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA - Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)