RAT U UKRAJINI: Vagnerovci napreduju; Oslobođeno strateško mesto kod Donjecka; General VSU otkrio zašto je Pavlograd ključan (MAPA/VIDEO)

Novosti online

16. 01. 2023. u 06:59 >> 03:20

DANAS je 327. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. I dalje se traga za preživelima u ruševinama stambene zgrade u gradu Dnjepru. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je poginulo 30 osoba, a da se još 30 vodi kao nestalo.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци напредују; Ослобођено стратешко место код Доњецка;  Генерал ВСУ открио зашто је Павлоград кључан (МАПА/ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub

 

Soledarski pravac: Vagnerovci napreduju, čiste se tuneli (MAPA)


Prema nekim izveštajima, selo Sol, sa železničkom stanicom, na severu Soledara u potpunosti je prešlo pod kontrolu PMC Vagnera.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo


U samom gradu se nastavlja čišćenje podzemnih komunikacija, gde i dalje mogu biti ostaci ukrajinskih formacija.

Severno od Bahmuta, snage Oružanih snaga RF napadaju Paraskovjevku, borbe se vode na periferiji sela i na području Krasne Gore.

Ilustracija rybar


Južno od Bahmuta vode se žestoke borbe za Kleščejevku - zauzimanje sela će omogućiti ruskim jedinicama uspostave vatrenu (artiljerijsku) kontrolu nad autoputem Časov Jar - Bahmut i opkole grad sa juga.

 

Kadirov: Daleko smo od svetskog rata, osim ako NATO nije svet

Šef Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da se ne slaže sa ekspertima koji specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nazivaju svetskim ratom.

-Neprikladnim sam nazvao razgovore raznih eksperata koji pokušavaju da ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini nametnu status svetskog sukoba. Ceo svet se nije složio oko NATO i šačice zemalja koje su u njegovom sastavu. Mnoge velike države, uključujući Kinu, Indiju, Pakistan i desetine drugih zemalja sa milijardama ljudi, ostaju neutralne, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev

On je naveo da je svet još daleko od trećeg svetskog rata.

A ako neko razapinje da je „cela svetska zajednica“ protiv Rusije i samo NATO smatra „svetskom zajednicom“, onda neka ovo smatra svetskim ratom“, naglasio je on.

 

Moskva: Kijev progoni UPC

Rusija je sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN o problemu progona Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). On će biti održan u utorak u 21.00.

Foto Tanjug/AP

 

Kličko strepi za Kijev

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je danas da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka, jer sporadični raketni napadi Rusije zajedno sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak.

Foto: Printskrin

 

Koliko Rusija ima Iskandera i drugih raketa?

Rusija pojačava upotrebu sistema protivvazdušne odbrane S-300 i S-400 za izvođenje udara na kopnene ciljeve, što sugeriše da su zalihe balističkih raketa Moskve pri kraju, rekao je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Foto: EPA


Ambasade Ukrajine u raznim zemljama vrbuju plaćenike?

Ukrajinske ambasade u raznim zemljama vrbuju plaćenike radi učešća u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine, saopštio je beloruski državni televizijski kanal „Belarus 1“.

-Ukrajina je centar okupljanja za hiljade plaćenika iz celog sveta. Nacionalisti, rasisti, radikali, ultra desničari, oni koji su željni novca, postaju članovi ukrajinske legije stranaca. A najamnike vrbuju u ambasadama Ukrajine u raznim zemljama. Tako su jednog upravo vrbovanog plaćenika uhapisili u Minsku. Ispostavilo se da je upućen iz Ambasade u Tbilisiju u Minsk, odnosno u feud ukrajinskog ambasadora u našoj zemlji Igora Kizima, kako bi mu on dao instrukcije za stupanje u 'gruzijski legion' i pomogao mu da preko Belorusije ode da se bori u 'nezavisnoj', navedeno je u informativnoj emisiji televizijskog kanala „Belarus 1“.

 

Misija IAEA počela rad u južnoukrajinskoj NE

Misija eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počela je sa radom u Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani, objavio je na Tviteru generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Foto: Arhiva

-Ovde smo da pomognemo da se osigura nuklearna bezbednost tokom sukoba koji je u toku. Uskoro će IAEA imati stalno prisustvo u svim nuklearnim elektranama u Ukrajini, napisao je Grosi na društvenim mrežama.

 

 

Ruske jedinice ušle u Verhnje Vodjanoje

Ruske trupe zauzele su selo Verhnje Vodjanoje kod Donjecka, rekao je na svom Telegram kanalu Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Foto Tanjug/AP

-Verhnji Vodjanoe (severno od Pesoka. – Red.) je pod našom kontrolom. Sada možemo da kažemo da ćemo u narednih nekoliko dana videti oslobađanje novih naselja, rekao je on.

Verhnje Vodjanoje se nalazi u blizini Donjecka. Ovo je jedno od strateških naselja tokom oslobođenja Donjecke Narodne Republike.

 

Zauzeto selo Soli

Vojni dopisnk Jarem @yaremshooter  obaveštava o zauzeću od strane boraca PMC „Vagner” sela Sol, koje je poslednjih dana poslednje uporište odbrane Oružanih snaga Ukrajine na obodu Soledara.

Takođe, prema njegovim rečima, informacije o zauzimanju Kleščejevke su preuranjene, borbe se nastavljaju za naselje.

 

 

Generl VSU: Cilj Rusije  - Pavlograd

General-major Oružanih snaga Ukrajine, bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Sergej Krivonos, upozorio je na svom Telegram kanalu da se, ako se izgubi Bahmut (Artjomovsk), mogu stvoriti uslovi za opkoljavanje cele ukrajinske grupe u Donbas.

Foto Tanjug/AP

Kako je Krivonos primetio, gubitkom Bahmuta (Artjomovska), ruske snage će moći da razviju ofanzivu na slavenski i zaporoški pravac.

Istovremeno, naglasio je ukrajinski general, ako ruske trupe napadnu, zaobilazeći Harkov sa ruske strane, u pravcu Pavlograda i sa Donbasa, u pravcu Pavlograda, onda se mogu stvoriti „preduslovi za opkoljavanje naše grupe na istoku Ukrajine“.

 

 

London šalje vojnu pomoć Kijevu

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je danas novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, koji uključuje i 14 tenkova Čelendžer 2.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će Britanija obezbediti Ukrajini 100 oklopnih vozila, uključujući i oklopne transportere Buldog, govoreći u Donjem domu parlamenta.

On je dodao da će Kijevu biti poslata oprema za čišćenje minskih polja i izgradnju mostova u vrednosti od 20 miliona funti, kao i desetine bespilotnih letelicam vrednih 20 miliona funti za jačanje artiljerije.

 

Foto: EPA

 

Nemci šalju "patriote" u Poljsku za obuku VSU

Oružane snage Nemačke (Bundesver) počele su da raspoređuju odbrambene sisteme "Patriot" u Poljskoj, saopštila je agencija DPA, pozivajući se na izvore u bezbednosnim strukturama.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Steže se obruč oko Bahmuta: VSU isteran iz Kleščejevke

Selo Kleščejevka, jugozapadno od Artjomovska (Bahmut), više nije pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je češki plaćenik Honza koji se bori u sastavu bataljona „Azov“*. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trpi velike gubitke u tom pravcu.

-Sada sedim u štabu bataljona i daću vam neke informacije: Kleščejevka više nije naša, tamo smo izgubili mnogo boraca, napisao je on na društvenim mrežama.

 

VSU dovlači nove trupe na front kod Bahmuta i Soledara

Kijevske vlasti su povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, rekao je za Sputnjik Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

-Režim Zelenskog je povukao deo trupa iz našeg pravca, prebacivši ih u istočni pravac, na područje Soledara i Artjomovska, rekao je Rogov.

Konkretno, prema njegovim rečima, jedan broj elitnih jedinica ukrajinske vojske, legije stranaca, Nacionalne garde, kao i teritorijalne odbrane ostao je na zaporoškom sektoru fronta.

 

Foto Tanjug/AP

Oboreni dronovi nad Krimom uvod u novi pokušaj? (MAPA)

Ukrajinske formacije su jutros ponovo pokušale da izvrše napad na teritoriju poluostrva Krim iz Odese koristeći bespilotne letelice Mugin-5 opremljene sistemom za bacanje granata.

Ilustracija rybar

U 06.00, grupa od pet dronova Mugin-5(Mugin-5) poletela je sa aerodroma Školni u Odesi u pravcu rta Tarhankut već „uhodanom“ rutom. Sat vremena kasnije, drugi talas bespilotnih letelica krenuo je ka Krimu sa istog aerodroma sličnim putem.

Nakon što su stigle do određene tačke iznad Crnog mora, obe grupe dronova su korigovale rutu, krećući se ka Karkinitskom zalivu i Bakalskom rtu.

Foto: Printscreen

Tekst potpisa

Nakon toga, ukrajinske bespilotne letelice kroz selo Stereguščej u Razdolnenskom okrugu na Krimu ušle su u vazdušni prostor republike. Tri Mugina su oborena na prilazu, ostali su prošli dalje u pravcu Novoozernojea.

Dve preostale bespilotne letelice uništile su jedinice 31. divizije PVO u rejonu Novoozernoje, a ostale su se vratile u priobalno područje Crnog mora kroz zaliv Donuzlav.

Još četiri bespilotne letelice pogođene su u rejonu severnog pristaništa u Sevastopolju u pravcu rta Hersones i aerodroma Belbek, a jedna je pala u more kod Novofedorovke.

 

Ruska artiljerija uništava položae VSU kod Kremene

U šumama kod Kremene artiljerci Oružanih snaga RF pogodili su još jednu identifikovanu poziciju Oružanih snaga Ukrajine. Utvrđenja je otkrio operater bespilotnih letelica, nakon čega su zasuta vatrom iz haubice Giacint-B kalibra 152 mm.

Foto: Printskrin Youtube


Dobra komunikacija i kratko vreme koordinacije udara ključ su uspešnog poraza VSU. Sve identifikovane nepokretne i pokretne mete moraju biti pogođene što je pre moguće.

 

VSU beži zbog nedostatka municije

Pripadnici dva bataljona Oružanih snaga Ukrajine napustili su svoje položaje na liniji fronta u području Artjomovska (Bahmuta) i Soledara zbog nedostatka municije, piše španski "El Pais".

Kako navodi list, informaciju o povlačenju potvrdio je komandant tenka iz 24. tenkovsko-mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine sa kodnim imenom „Burštin“. Prema njegovim rečima, od šest borbeno spremnih tenkova u njegovoj četi, koji su joj bili na raspolaganju pre dve nedelje, ostao je samo jedan.

Poljska povećava broj vojnika na istoku zemlje

Poljska nastoji da poveća broj vojnika uglavnom na istoku zemlje, izjavio je vicepremijer i ministar nacionalne odbrane te zemlje Marijuš Blašak.

- Naš cilj je da poljska armija bude što brojnija, posebno u istočnom delu naše zemlje - rekao je Blašak u razgovoru s poljskim vojnicima.

On je dodao da u ovom trenutku u Poljskoj počinje obuka 2.800 vojnika koji su angažovani na dobrovoljnoj osnovi. Poljske vlasti su ranije saopštile da nameravaju da broj vojnika povećaju na 300.000.

Razgovarali Putin i Erdogan

Ukrajinske vlasti intenziviraju neprijateljstava uz podršku zapadnih zemalja, kazao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom telefonskih razgovora sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Napominje se da je Putin odluku kijevskih vlasti da obiju da prihvate predlog o prekidu vatre za period pravoslavnog Božića ocenio kao licemerje.

Savola: Stav Finske o davanju tenkova Leopard Ukrajini zavisi od vođstva Nemačke

 

 Stav Finske o davanju tenkova Leopard Ukrajini zavisi od vođstva Nemačke, izjavio je danas finski ministar odbrane Miko Savola, dodajući da bi za izvoz opreme nemačke proizvodnje bila potrebna dozvola Nemačke.

- U mnogome zavisi od vođstva Nemačke kako ćemo se ponašati sa tenkovima Leopard. Za njih je potrebna nemačka izvozna dozvola, a pored toga, nemačka odbrambena industrija ima veoma veliku ulogu u tome, kako se može nabaviti zamenjiva oprema - rekao je Savola za Rojters.

Prošlog četvrtka, predsednik Finske Sauli Niniste rekao je da Finska može da donira mali broj tenkova Leopard 2 Ukrajini ako veći broj evropskih naroda, takođe, odluči da to učini.

Savola je rekao da će se o toj temi razgovarati kasnije ove nedelje, eventualno prvo na sastanku u Talinu na koji je Estonija pozvala "zemlje istomišljenike" i u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj, gde se očekuje sastanak američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina sa nemačkim i liderima EU u petak.

 

FOTO: AP/Tanjug

 

 

Lokalni zvaničnik: Četrdestoro poginulih u Dnjepru, ranjeno 75 ljudi

Broj poginulih u stambenoj zgradi u ukrajinskom gradu Dnjepru koja je pogođena tokom ruskog raketnog napada porastao je na 40, a za 30 ljudi se i dalje vodi nestala, saopštio je lokalni gradski zvaničnik.

Zvaničnik Genadij Korban rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je subotnjem napadu ranjeno 75 ljudi, uključujući 14 dece.

(Reuters)

 

 

Stoltenberg će učestvovati u radu kontakt grupe o Ukrajini

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prisustvovaće 20. januara sastanku Kontakt grupe za podršku Ukrajini u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, saopštila je pres-služba alijanse.

- Domaćin sastanka je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin . Fokusiraće se na tekuću krizu u Ukrajini i bezbednosna pitanja sa kojima suočavaju zemlje NATO-a i njihovi partneri - navodi se u saopštenju.

U Ramštajnu, Stoltenberg planira da održi niz bilateralnih sastanaka, uključujući i sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom.

Ranije je generalni sekretar NATO-a u intervjuu nemačkom listu Handelsblat izneo mišljenje da će zapadne zemlje uskoro povećati isporuke teškog naoružanja Ukrajini. Prema Stoltenbergu, NATO saveznici znaju da su Ukrajini potrebni borbeni tenkovi poput nemačkog Leoparda 2.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Peskov je primetio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, prenela je RIA.

 

 

Moravjecki pozvao Nemačku da pošalje Ukrajini tenkove, da ne stoje u magacinima

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da Nemačka treba da pošalje Ukrajini sve vrste oružja potrebne da bi se odbranila od ruske invazije, uključujući tenkove.

Moravjecki je pozvao nemačku vladu na odlučne akcije u govoru na ceremoniji u nemačkom parlamentu povodom obeležavanja pola veka političke karijere bivšeg konzervativnog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Tenkovi ne smeju da stoje u magacinima, već se moraju poslati Ukrajini, rekao je Moravjecki, na šta je dobio aplauz okupljenih, uglavnom konzervativnih poslanika, preneo je Rojters.  

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht saopštila je danas da je od kancelara Olafa Šolca zatražila da je razreši dužnosti.

Lambreht je članica Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Njena odluka da se povuče dolazi u trenutku kada je Nemačka pod pritiskom da odobri povećanje vojne podrške Ukrajini, a nemačke odbrambene sposobnosti dovedene su u pitanje nakon što je više tenkova "puma" ostalo van upotrebe tokom nedavne vojne vežbe, preneo je Rojters.

Nemačka je posle SAD poslala najveću vojnu pomoć Ukrajini.

Nemačka je ranije ovog meseca najavila da će poslati 

Ukrajini borbena vozila pešadije "marder", a Kijev je takođe zatražio isporuku težih tenkova, kao što su "leopard", preneo je Tanjug.

 

 

 

Prozivedene prve nuklearne bojeve glave za supertorpedo "posejdon"

Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpeda Posejdon sa sopstvenim pogonom koja se razvijaju za raspoređivanje na nuklearnoj podmornici Belgorod, preneo je Tas, pozivajući se na neidentifikovani izvor.

Američki i ruski zvaničnici opisali su posejdon kao novu kategoriju oružja za osvetu, sposobnog da izazove radioaktivne okeane kako bi priobalne gradove učinio nenastanjivim.

- Prvi posejdoni su proizvedeni i podmornica 'Belgorod' će ih dobiti u bliskoj budućnosti - navodi izvor Tasa.

Tas je saopštio da su glavne komponente posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji će torpedu dati sopstveni izvor energije, uspešno završene.

Posada nuklearne podmornice Belgorod takođe je završila ispitivanja sa modelima torpeda, preneo je Tas.

Putin je prvi put najavio ono što će postati poznato kao Posejdon 2018. godine, rekavši da je to fundamentalno nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, potvrđujući da će imati sopstveno nuklearno napajanje.

Rusko ministarstvo odbrane prikazalo je video snimke Posejdona od 24 metra, poznatog kao Kanjon od strane NATO-a, uključujući simulacije na kojima se vidi kako uništava neprijateljski nosač aviona i udara u obalu.

(Reuters)

Foto: Proektnый ofis razvitiя Arktiki/GTRK "Pomorьe"/Profimedia

 

 

Peskov: Isporuka britanskih tenkova neće promeniti situaciju u Ukrajini, goreće kao i drugi

 

Moguća isporuka tenkova „čelendžer 2“ Velike Britanije i drugog inostranog naoružanja neće promeniti situaciju u Ukrajini, jer na Zapadu ne brinu o sudbinama ljudi koji žive u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da će ti tenkovi goreti kao i drugi.

- Oni nisu u mogućnosti da promene situaciju na terenu i to moraju da shvate. U stanju su da sve oduže i donesu veću nesreću Ukrajini. Mi sumnjamo da se oni brinu o sudbinama ljudi koji žive u Ukrajini, kao i o njihovoj budućnosti -  rekao je Peskov.

Podvukao je, da Rusija ima negativan odnos prema isporukama naoružanja i ne krije to, a Velika Britanija, Poljska i druge evropske zemlje govore o želji da se izgradi novi lanac isporuke novog, tehnološki savršenijeg vojnog naoružanja za Ukrajinu.

- Oni, jednostavno, koriste zemlju kao instrument za dostizanje svojih antiruskih ciljeva i to ništa ne može da promeni - dodao je portparol Kremlja.

Ranije je kabinet britanskog premijera Riši Sunaka saopštio da će Velika Britanija predati Ukrajini 14 tenkova „čelindžer 2“ u narednih nekoliko nedelja, a da će uskoro početi obuka ukrajinskih vojnika kako bi mogli da ih koriste.

Portparol Kremlja se osvrnuo i na događaj povodom srušene zgrade u Dnjepru i naveo, da ruska vojska ne gađa civilne objekte i da je Ukrajina već govorila o tome da je do rušenja došlo usled dejstava raketa protivvazduhoplovne odbrane, preneo je Sputnjik.

 

 

Načelnik Krima: Oboren dron iznad Sevastopolja

Ruska PVO oborila je bespilotnu letelicu iznad Sevastopolja na poluostrvu Krim, saopštio je na Telegramu načelnik te oblasti koju je Rusija prisajedinila 2014. godine.

Grad je više puta bio na udaru dronova od početka rata.

(Reuters)

 

Podoljak: Pregovori sa Rusijom nemogući, Ukrajina mora da pobedi u ratu

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine  Mihail Podoljak smatra da ne postoji način da se pregovara o prekidu rata sa Rusijom i da zato Ukrajina mora da pobedi u ratu. 

Podoljak je na Tviteru napisao da je Rusija napala Ukrajinu bez razloga, da vodi sveobuhvatni rat svim vrstama oružja i masovno ubija civile. 

- Nema načina da se pregovara. Rat se mora dobiti...- napisao je Podoljak.

 

Foto: Jutjub/Novini.LIVE

Amerikanci u bazi u Nemačkoj počeli da obučavaju Ukrajince za borbe

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Nemačkoj u nedelju, a cilj je da se u narednih pet do osam nedelja na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

Mili, koji planira da danas poseti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mesta video kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu pre nekoliko dana.

Na raspolaganju za obuku u Nemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka.

Kako prenosi AP, ukrajinski vojnici će naučiti kako da se bolje kreću i koordinišu unutar bataljona, koristeći kombinovano artiljeriju, oklop i kopnene snage.

Govoreći sa dvojicom novinara koji su putovali sa njim u Evropu, Mili je rekao da će kompleksna obuka, kombinovana sa novim setom oružja, artiljerije, tenkova i ostalih borbenih vozila koji su na putu ka Ukrajini, biti ključna u pomaganju Ukrajini da povrati svoju teritoriju koju je Rusija osvojila.

- Ova podrška je veoma bitna, jer Ukrajina će moći da se odbrani. Nadamo se da ćemo moći da izvedemo ovo svi zajedno u kratkom vremenskom roku - napomenuo je Mili.

Kako je dodao, cilj je da sve novo oružje i opremu, koja će se isporučuti Ukrajini, bude odmah dostupna za upotrebu utreniranim vojnicima, "negde pre nego što krenu prolećne kiše".

- To bi bilo idealno - poručio je Mili.

Ovaj program će uključiti, osim rada na terenu, i predavanje u učionicama i počeće sa manjim timovima, a onda će se postepeno povećavati i uključivaće veće jedinice. 

Dosad, fokus SAD je bio na pružanju pomoći Ukrajini na bojnom polju, konkretno,na obuci kako da koriste zapadne oružane sisteme koji kontinuirano pristižu u Ukrajinu.

SAD su dosad već obučavale više od 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju određene tipove oružja, uključujući i "hovicere" i "HIMARS".

 

 

 

Brod sa 13.000 tona graška zaustavljen u Bosforu

Teretni brod MKK 1, koji je putovao iz Ukrajine u Tursku, zaustavljen je u istanbulskom Bosforskom moreuzu, čime je i saobraćaj obustavljen, ali nije prijavljena šteta.

Nekoliko tegljača bilo je među plovilima poslatim da pruže pomoć brodu, saopštila je obalska straža.

Televizijski snimci prikazuju pramac broda, koji nosi 13.000 tona graška, da se usidrio blizu azijske strane obale Bosfora.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji vodi operacije u vezi sa Sporazumom o izvozu hrane i žitarica preko Crnog mora uz posredovanje UN, saopštio je tokom vikenda da je brod putovao iz ukrajinske luke Pivdenji za turski Mersin.

(Reuters)

 

Počele zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija počele su jutros zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga, što je izazvalo strahove u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na Telegram nalogu Ministarstva odbrane Belorusije, jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije stigle su na aerodrome Belorusije kasno u nedelju uveče.

Nešto posle osam sati ujutru po lokalnom vremenu to Ministarstvo je saopštilo da su počeli planirani zadaci borbene obuke.

(theguardian.com)

 

Oružane snage Ukrajine ispalile su tri rakete iz MLRS-a u Kalinjinskom okrugu u Donjecku

 

Ukrajinske trupe ispalile su u ponedeljak ujutru tri rakete iz MLRS-a na Kalinjinski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DPR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu: 8.35 – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kalinjinski okrug): 3 rakete su ispaljene iz MLRS - saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Kasnije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin napisao na svom Telegram kanalu da očevici javljaju da je„ u oblasti mlekare zabeležen dim“, prenela je RIA.

 

 

Zelenski: U ruskom napadu na Dnjepar 30 mrtvih

 

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Dnjepar povećao se na 30 ljudi, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video-obraćanju rekao da se trenutno ne zna sudbina više od 30 ljudi koji su mogli da budu u zgradi u trenutku napada u subotu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istakao je da će operacija spasavanja biti nastavljena.

Foto AP

 

 

 

Surov obračun vlasti u Kijevu sa pravoslavnom crkvom i njenim vernicima

Dramatične slike iz Ukrajine gde traje progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Opširnije u videu:

 

 

 

 

Erdogan: Turska ne namerava da uvede sankcije Rusiji

Zbog vazdušnih napada na elektroenergetsku infrastrukturu, širom Ukrajine je otežano snabdevanje električnom energijom, a tamošnje vlasti upozorile su građane na mogućnost vanrednih restrikcija. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada "napadaju Rusiju", kao i da ta država ne namerava da uvede sankcije Moskvi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine o uvođenju sankcija protiv 198 ruskih državljana iz oblasti kulture i medija.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da "specijalna vojna operacija" pokazuje pozitivan trend i da se nada da će ruski vojnici ostvariti dalji napredak nakon bitke za Soledar.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)