ŠOLC STAVLJEN U NEZGODNU POZICIJU: Ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela ostavku

Novosti online

16. 01. 2023. u 11:37

NEMAČKA ministarka odbrane Kristin Lambreht podnela je ostavku kancelaru Olafu Šolcu i zatražila da je razreši dužnosti, prenela je agencija dpa.

ШОЛЦ СТАВЉЕН У НЕЗГОДНУ ПОЗИЦИЈУ: Министарка одбране Кристин Ламбрехт поднела оставку

Foto: Instagram/christine.lambrecht

- Danas sam zatražila od kancelara da me razreši dužnosti saveznog ministra odbrane -  navela je ona u izjavi, okrivljujući višemesečni fokus medija, koji je, kako je dodala, sprečio donošenje odluka o bezbednosnoj politici u interesu građana Nemačke.

- Višemesečna medijska pažnja usmerena prema meni teško da omogućava da se objektivno pokrivaju i razmatraju pitanja o vojnicima, Bundesveru i odlukama bezbednosne politike u interesu građana Nemačke - rekla je Lambrehtova.

- Vredan rad vojnika i mnogih motivisanih ljudi na našem polju delovanja treba da bude u prvom planu. Zato sam odlučila da napustim svoju poziciju.

Njena odluka da se povuče dolazi u trenutku kada je Nemačka pod pritiskom da odobri povećanje vojne podrške Ukrajini, a nemačke odbrambene sposobnosti dovedene su u pitanje nakon što je više tenkova "puma" ostalo van upotrebe tokom nedavne vojne vežbe.

Još uvek se ne zna ko će naslediti ministarku odbrane u Nemačkoj. Očekuje se da će tokom dana nemački kancelar Olaf Šolc dati izjavu tim povodom.

Mogući naslednici Lambrehtove su Eva Hogl, savezni komesar za oružane snage, Hubertus Hajl, savezni ministar rada, Volfgang Šmit, ministar za specijalne poslove Nemačke, Lars Klingbajl, kopredsedavajući SPD ili Zimtje Meler, državni sekretar u Ministarstvu odbrane (svi iz SPD), preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA - Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠEŠELJ OTKRIO KOJE ZEMLJE SU GA LIČNO RAZOČARALE: Sedam država zabilo nož u leđa Srbiji