DOŽIVELI FRAS I ZBOG LIZ TRAS: Velika Britanija suočena sa masovnim štrajkovima, inflacijom, kolapsom saobraćaja

Ivana Stanojević

15. 01. 2023. u 07:25

ŠTRAJKOVI radnika različitih profesija koji nedeljama parališu Veliku Britaniju pretvorili su Ostrvo u haotičnu teritoriju, a saobraćajni kolaps bio je tokom novogodišnjih i božićnih praznika crni "šlag na torti".

ДОЖИВЕЛИ ФРАС И ЗБОГ ЛИЗ ТРАС: Велика Британија суочена са масовним штрајковима, инфлацијом, колапсом саобраћаја

Liz Tras, Foto AP

Simultane obustave rada na aerodromima, železnici i u hitnoj pomoći dovele su do bukvalnog raspada transportnog i zdravstvenog sistema. Sve branše traže podizanje plata zbog galopirajućih troškova života, posebno cena energenata, a građani, uprkos sveopštem kolapsu, imaju više razumevanja za štrajkače nego premijer Riši Sunak.

Analitičari ističu da je, između ostalog, "bregzit" došao na naplatu. Ne samo da je izlazak Britanije iz EU kumovao ekonomskim nevoljama i osetnom padu platežne moći nego je najdirektniji krivac za nedaće u zdravstvu, budući da radnicima u "belim mantilima" iz članica EU nije dozvoljen rad na Ostrvu. Kraljevski koledž za medicinske sestre svojevrsni je fenomen jer je stupio u prvi štrajk u svojoj istoriji, dugoj 106 godina. Na železnici se za višednevnu obustavu rada, početkom minule nedelje, odlučilo čak 40.000 radnika, a sredinom sedmice 25.000 zaposlenih u hitnoj pomoći ponovo je građanima uskratilo svoje usluge. Do sada je zemlja zbog štrajkova izgubila 400.000 radnih dana, što je najveći gubitak u protekloj deceniji.

Protest medicinskih sestara, Foto AP

I pored enormnog pritiska na vladu, Sunak odbacuje zahteve o povećanju plata, koji se pravdaju činjenicom da je, posle 41-godišnjeg maksimuma od 11,7 odsto u oktobru, inflacija jedva sišla na 10,7 procenata. Nezavisna kancelarija za budžetsku odgovornost zemlje predviđa da će domaćinstva doživeti najveći pad životnog standarda u istoriji.

Premijer, međutim, "žali zbog štrajkova i trezveno savetuje Britancima koji se spremaju na put da dobro provere da li uopšte mogu da se prevezu i čime".

- Veoma sam tužan i razočaran zbog haosa u saobraćaju, koji utiče na živote ljudi. Teško je pitanje plata u javnom sektoru. Vlada je bila poštena i razumna i prihvatila sve preporuke nadzornih tela - veli Sunak.

Riši Sunak, Foto AP

Vladini eksperti upozoravaju da bi povećanje plata u skladu sa inflacijom dodatno zaoštrilo problem. "Svaka akcija koja nosi rizik da visoke cene ugradi u našu ekonomiju samo će produžiti patnju svih i umanjiti izglede za dugoročni ekonomski rast", kaže ministar finansija Džeremi Hant.

Radnici u ovakvim izjavama ne nalaze utehu, nego najavljuju nove obustave rada, pa će tako 2.600 zaposlenih u hitnoj pomoći 23. januara uskratiti građanima svoje usluge. Proteste najavljuju i radnici u prosveti i pravosuđu. Kako konstatuje Bi-Bi-Si, talas štrajkova mora da se posmatra u svetlu dugotrajne ekonomske i društvene stagnacije na Ostrvu, zbog koje radnici očajnički traže posao. Kad se u računicu u obzir uzme inflacija, plate su pale na najniži nivo u poslednje dve decenije, navodi Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Foto AP

Britanski zdravstveni sistem suočava se sa krizom bez presedana, bolnice su krcate, pacijenti leže u hodnicima i u konvoju ambulantnih kola ispred odeljenja hitne pomoći jer nema mogućnosti da budu smešteni na klinikama. Istovremeno, lekari hitne pomoći ne mogu da odgovore na nove pozive. Zdravstveni fondovi i službe hitne pomoći širom zemlje proglasili su takozvane kritične incidente, što znači da su blokirane.

London ne bi smeo da dozvoli nove političke nestabilnosti, napominju analitičari i podsećaju da je, pre Sunaka, Liz Tras bila premijer samo 45 dana, ali da je za to kratko vreme uspela da dotera Britaniju na ivicu ne samo političke nego i rastuće ekonomske krize. Trasova je, naime, ekspresno pomrsila konce nacionalnoj privredi, zbog čega su smanjeni i budžetski prihodi i državna kasa ostala "kraća" za 30 milijardi funti!

Foto AP

Ukoliko radnici ipak nastave sa štrajkovima, Sunak bi morao da sedne sa njima za sto da ne bi dalje doprinosio proklizavanju nacionalne ekonomije i svih javnih sistema. Zasada, za pregovore su šanse male. Naprotiv, Sunak je najavio takozvani zakon o minimalnim uslugama, kojim praktično namerava da suzbije štrajkove, a njegov nacrt je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru. Zakon će obuhvatiti šest sektora, uključujući zdravstvo, železnicu, obrazovanje, protivpožarnu i graničnu bezbednost, a zahtevaće da deo članova sindikata tokom obustave nastavi rad da bi se ispoštovao minimum usluga. Vladini planovi protiv štrajkova podrazumevaju i mogućnost da poslodavci tuže sindikate i otpuštaju osoblje.

Ako je Britancima za utehu, vlada im poručuje da će dobiti hitnu medicinsku pomoć ukoliko dožive srčani udar i bolničku negu kad im bude neophodna.

PREMIJER SE LEČIO PRIVATNO

PREMIJER Riši Sunak, posle višestrukog odbijanja, ipak je priznao da se lečio u privatnoj ordinaciji. Tokom žestoke debate u Donjem domu parlamenta rekao je da je koristio "nezavisne zdravstvene usluge", van državnog sistema.

- Imam karton u državnom domu zdravlja. Koristio sam i nezavisnu zdravstvenu uslugu u prošlosti, ali sam isto zahvalan bolnici "Frijaraž" na fantastičnoj usluzi koju je pružala mojoj porodici prethodnih godina - istakao je Sunak.

Dodao je da potiče iz porodice u kojoj ima članova javnog zdravstva i da je zato "strastveno posvećen pružanju maksimalno dobrih uslova državnim bolnicama, što podrazumeva više lekara i osoblja, kao i kraće čekanje na usluge".

ATAK NA PRAVA RADNIKA

U SINDIKATU kažu da je zakon kojim će praktično biti zabranjen štrajk "sraman napad na demokratska prava i slobode". Sindikalci pozivaju na masovni bojkot. "To je atak na heroje u borbi protiv pandemije i udar na sve radnike, zbog čega je neophodno da se udružimo i pružimo otpor autoritarnim potezima", prenosi "Gardijan". Zaposleni poručuju da oni nisu krivci za kolaps, nego država koja je dozvolila urušavanje i da je pravo na štrajk bilo i ostalo osnovno ljudsko pravo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi