PRESUŠILE ZALIHE ORUŽJA U PENTAGONU NAMENJENE UKRAJINI? Stručnjaci prognoziraju probleme Amerima

Novosti online

13. 01. 2023. u 09:01

PENTAGONU će biti potrebno oko pet godina da obnovi zalihe oružja i municije koje su presušile zbog pomoći Ukrajini, navodi se u istraživanju penzionisanog pukovnika američkih marinaca, saradnika u Centru za strateške i međunarodne studije Marka Kančijana.

ПРЕСУШИЛЕ ЗАЛИХЕ ОРУЖЈА У ПЕНТАГОНУ НАМЕЊЕНЕ УКРАЈИНИ? Стручњаци прогнозирају проблеме Америма

FOTO: AP/Tanjug

Na osnovu otvorenih podataka, eksperti prognoziraju da će biti potrebno pet i po godina da se obnove zalihe sistema „džavelin“, uzimajući u obzir ulaganja u proizvodnju, pet godina za artiljerijsku municiju kalibra 155 milimetara, a za prenosne raketne PVO sisteme „stinger“ – šest godina.

Međutim, kako ocenjuje američki pukovnik, dosadašnjim tempom proizvodnje vojne kompanije neće moći da obnove potreban nivo strateških rezervi.

- Nastaviće se sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini, ali će popunjavanje zaliha u tom periodu postati sve aktuelniji problem. Ministarstvo odbrane SAD ima mnogo instrumenata za ublažavanje problema praznih skladišta i moraće sve maksimalno da ih iskoristi kako bi se izbeglo slabljenje vojne podrške Ukrajine - ističe Kančijan.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao da su članice Alijanse, uključujući i zemlje u EU, značajno iscrple zalihe naoružanja zbog pomoći Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRIMIRJE ZA BOŽIĆ: Snimci ruskih vojnika na frontu u regionu Zaporožja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori